Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в Брюсселі: до кінця березня знайдемо вихід з кризи без виборів


Президент України Петро Порошенко (посередині), голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та голова Євроради Дональд Туск під час зустрічі у Брюсселі. 17 березня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (посередині), голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та голова Євроради Дональд Туск під час зустрічі у Брюсселі. 17 березня 2016 року

Єврокомісія у квітні попросить Раду ЄС та Європарламент скасувати українцям візи – Юнкер

Брюссель – Нинішній брюссельський візит президента Петра Порошенка відбувся, за свідченнями аналітиків, на тлі деякої втоми ЄС від «українського питання». Водночас, зняття Києвом останніх перешкод на шляху до безвізового режиму, увага ЄС до українських в’язнів, що утримуються Росією, та сподівання вирішити до кінця березня політичну кризу породили нові надії, що українсько-європейське співробітництво нині у Брюсселі отримало новий імпульс.


Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер одразу після тристоронньої зустрічі з головою Євроради Дональдом Туском та президентом України Петром Порошенком зазначив, що всі ті критерії, які Україна останнім часом виконала для лібералізації візового режиму, дають можливість Європейській комісії у квітні запропонувати скасування віз.

Україна здійснила величезні реформи. Ці кроки допоможуть нам як Єврокомісії зробити пропозицію з візової лібералізації у квітні
Жан-Клод Юнкер

«За останні дні та години Україна здійснила величезні реформи, особливо, ухвалення закону щодо електронного декларування доходів та призначення членів Національного агентства запобігання корупції. Ці кроки України, в яких президент проявив особистий інтерес та активну участь, допоможуть нам як Єврокомісії зробити пропозицію (Раді ЄС та Європарламенту – ред.) з візової лібералізації у квітні», – заявив Юнкер, не пояснивши, чому саме у квітні, хоча деякі дипломатичні джерела твердять, що мова йде про очікування результатів нідерландського референдуму стосовно Угоди про асоціацію з Україною.

Юнкер: Єврокомісія пропонуватиме скасування віз для українців у квітні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

«Керівники більшості держав і урядів ЄС підтримали позицію щодо негайного запровадження безвізового режиму, щоби знову після референдуму в Голландії об’єднати Україну та Грузію. Будемо тримати кулаки й робити все можливе», – зазначив Петро Порошенко.

Президент передав європейцям «список Савченко»

Водночас, протягом брюссельських зустрічей лунали заклики звільнити Надію Савченко, Олега Сенцова та інших українських в’язнів, утримуваних у Росії.

Надя Савченко далі нелегально утримується у в’язниці в Росії
Дональд Туск

«Надя Савченко далі нелегально утримується у в’язниці в Росії. У цьому контексті я знову закликаю від імені ЄС до її негайного звільнення, разом із Олегом Сенцовим та всіма іншими незаконно утримуваними громадянами України», – заявив голова Європейської ради Дональд Туск.

За це Петро Порошенко висловив подяку й заявив, що передав лідерам ЄС «список Савченко», який, сподівається він, буде «залишатися відкритим і не обмежиться тільки справою Савченко, але й включатиме всіх відповідальних у Росії за кожного незаконно ув’язненого українця – Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та інших».

«Цей список був ініційований в Україні та Європарламенті і є способом реакції на цілком брутальне порушення Росією національних та міжнародних законів, – зауважив президент в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. – По-друге, це стосується не лише Савченко: ми маємо щонайменше 11 політичних в’язнів, незаконно утримуваних у російських тюрмах. Ні Україна, ні ЄС не можуть мовчати й залишатися бездіяльними».

«Список Савченко – це реакція на брутальне порушення права» – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Санкції будуть чинними аж до виконання «Мінська»

На зустрічах Петра Порошенка з лідерами Німеччини та Франції йшлося про санкції й виконання «Мінська». При цьому, і канцлер Німеччини Анґела Меркель, і президент Франції Франсуа Олланд, висловивши занепокоєння погіршенням ситуації з безпекою на Донбасі, запевнили, що європейські санкції щодо Росії будуть чинними аж до повного виконання Москвою мінських угод.

За нагоди кожен – і Туск, і Меркель з Олландом, і голова Європарламенту Мартін Шульц – всі вкотре підтвердили незмінність позиції об’єднаної Європи у справі невизнання незаконної анексії Криму Росією.

Мартін Шульц, зустрівшись із Порошенком, насамперед закликав вирішити урядову кризу та об’єднатися всім політичним силам для створення гідної довіри народу й стабільної української влади.

Нарешті, протягом візиту Порошенка до Брюсселя була визначена дата наступного саміту Україна-ЄС: він відбудеться 19 травня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG