Доступність посилання

ТОП новини

Повернути гроші Януковича: за спецконфіскацію у Раді штовхалися, а Пашинський обіцяв сміттєві баки


Штовханина у Верховній Раді. 17 березня 2016 року
Штовханина у Верховній Раді. 17 березня 2016 року

«Якщо Пашинський і його оточення зацікавилися інструментами реалізації майна – значить тут корупційні ризики» – Лещенко

Київ – Закон про конфіскацію коштів посадовців до рішення суду парламент взяв за основу після тривалих дискусій, які доходили до сутичок. Усі фракції колишньої коаліції підтримали документ лише після того, як у ньому обмежили коло тих, чиє майно можна забрати без суду. Через побоювання частини депутатів, що закон може порушувати права людини, у парламенті домовилися долучити до підготовки його кінцевої редакції експертів з ЄС. Прихильники закону вважають, що він дасть змогу використати на оборону і соціальну сферу заарештовані кошти Віктора Януковича та його оточення. Противники ж говорять про корупційні можливості, які може відкрити розподіл цих коштів.


Після консультацій у кабінеті спікера депутати внесли до порядку денного та проголосували за основу законопроект про спецконфіскацію коштів і цінностей у представників попередньої влади. Його підтримали 228 парламентаріїв.

Депутати підтримали законопроект про конфіскацію корупційних активів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00


Цьому рішенню передували запеклі суперечки, які переходили в сутички. Так, 15 березня фракції «Народного фронту» та Радикальної партії заблокували трибуну парламенту, коли розгляд цього документу перенесли на потім. А в день розгляду з суворою критикою проекту виступили представники «Опозиційного блоку». Депутат від цієї сили Олександр Долженков заявив, що під приводом гасла про конфіскацію «грошей Януковича» законопроект про спецконфіскацію порушує Конституцію України та майнові права громадян.

Після цього ініціатор законопроекту Сергій Пашинський та опозиціонери почали сперечатися. Дійшло до штовханини.


Тоді як Олена Сотник, депутат від «Самопомочі», побачила в цьому документі схему, яка дає змогу колишньому президенту Віктору Януковичу повернути свої активи через суд.

За цим законом ховається схема змови. Ці гроші, може, і потраплять до бюджету, але громадяни їх не побачать
Олена Сотник

«За цим законом ховається схема змови. Є два моменти. Перший: Янукович і компанія після стягнення в такий спосіб коштів ніколи не будуть обвинувачені. Жодний міжнародний суд не визнає наші вироки щодо Януковича законними. І другий момент: ці гроші, може, і потраплять до бюджету, але громадяни їх не побачать. Як було «роздерибанено» бюджет раніше, так його «дерибанитимуть» і зараз», – запевняє депутат.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Втім, Олена Сотник та її колеги по фракції змінили свою думку після оголошеної перерви та консультації фракцій, які виробили «полегшену» версію закону: під конфіскацію без суду підпадають лише кошти чинних чи колишніх посадовців або громадян, яким вони їх незаконно передали. Голова фракції БПП Юрій Луценко озвучив компроміс, якого змогли дійти всі фракції, крім «Опозиційного блоку».

Цей законопроект передбачає вилучення коштів тільки у випадку скоєння особливо тяжких злочинів
Юрій Луценко

«Цей закон потребує емоцій, проте вчора на зустрічі з колективом авторів ми досягли угоди про виправлення тих помилок, які були допущені в первинному проекті. Цей законопроект передбачає вилучення коштів тільки у випадку скоєння особливо тяжких злочинів: розкрадання, хабар і створення злочинної організації», – пояснював і закликав голосували голова президентської фракції Юрій Луценко.

Пашинський пообіцяв присутність у залі «активістів і сміттєвих баків», якщо за спецконфіскацію не проголосують

Заступник голови фракції «Народний Фронт» Сергій Пашинський, зі свого боку, пообіцяв «завести до сесійної зали активістів», якщо закон про спецконфіскацію не набере достатньо голосів.

Треба буде поставити чотири сміттєві баки тут – поставимо
Сергій Пашинський

«Ми проголосуємо за цей закон, навіть якщо для цього доведеться покликати до зали засідань справжніх активістів. Які спитають в кожного, хто голосував «проти», чому він так голосував. Треба буде поставити чотири сміттєві баки тут – поставимо», – погрожував Пашинський.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду)» дасть змогу використати не лише заарештовані 50 мільярдів гривень Віктора Януковича та інших колишніх посадовців (а в сумі – понад 10 мільярдів доларів активів попередньої влади). Під дію закону підпадатимуть і нинішні політики, якщо прокуратура доведе їхню причетність до корупції, припускає лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Лещенко вважає закон про конфіскацію активів без суду піаром Яценюка

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Водночас, піаром прем’єра Арсенія Яценюка та його фракції називає законопроект про спецконфіскацію депутат від БПП Сергій Лещенко. Про це він заявив Радіо Свобода.

Коли вони зацікавилися інструментами спецконфіскації активів, реалізації майна, це сигнал, що тут можуть бути корупційні ризики
Сергій Лещенко

«Це частина вистави найголовнішого актора в українській політиці – Арсенія Яценюка. Щоб у разі позачергових виборів він рвав на собі сорочки і запевняв, що це він повернув вкрадені активи Януковича. Ніхто не зміг – а він зміг, – прогнозує Лещенко. – Ініціатор законопроекту – Сергій Пашинський та його оточення, які фігурують не в одному журналістському розслідуванні. І коли вони зацікавилися інструментами спецконфіскації активів, реалізації майна, тощо – це великий сигнал, що тут можуть бути корупційні ризики».

Лещенко уточнює, що ідеться не так про кошти, заарештовані на рахунках, як про облігації державної позики, які не можуть одномоментно наповнити бюджет.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Водночас, значна частина експертів вважає законопроект в цілому прогресивним. Так політтехнолог Тарас Березовець пише в соцмережах, що таке рішення дасть змогу розблокувати гроші Януковича та «сім’ї» й витратити їх на підвищення соціальних стандартів та обороноздатності держави.​

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG