Доступність посилання

ТОП новини

Як Крим повертатиметься в Україну: версія лідера Меджлісу Рефата Чубарова


Рефат Чубаров у Сімферополі. Архівне фото
Рефат Чубаров у Сімферополі. Архівне фото

«Всі ці ільясови, бальбеки, аксьонови та константинови, можливо, побіжать раніше, ніж російські військові. Першим до Криму увійде батальйон «Крим»

Із 17 до 19 березня у Празі проходить фестиваль CrimeanSOS до другої річниці анексії Росією Криму. У столицю Чехії приїхав народний депутат України, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров. У студії Радіо Свобода в Празі він підбив підсумки двох років російської окупації півострова.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив, що впродовж останніх двох років Україна і Крим потерпають від російської агресії, а міжнародна спільнота і досі не може знайти важелів тиску на Росію.

Чубаров про підсумки останніх двох років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00


«Перемог немає, майже немає. Оскільки Крим окупований, Росія його незаконно анексувала. Там більшість людей живуть надіями та очікуваннями, що все повернеться, що одного дня вони прокинуться, і знову буде все так, як було, але без окупантів. Світова спільнота все ще не знайшла ефективних механізмів, щоб зупинити російську агресію, щоб повернути Крим», – сказав Рефат Чубаров в інтерв’ю Радіо Свобода.

Злочинця завжди тягне на місце злочину

18 березня в окупованому Росією Криму офіційно святкують другу річницю так званого «референдуму про возз'єднання з Росією». Цього дня 2014 року був підписаний міждержавний договір про «прийняття» півострова і Севастополя до складу Росії. До анексованого Криму приїхав сьогодні і президент Росії Володимир Путін. Коментуючи його візит до Криму, Рефат Чубаров заявив: «Злочинця завжди тягне на місце злочину». Голова Меджлісу кримських татар певен, що російський керманич власноруч веде свою країну до протестів і котить її у соціально-економічну прірву.

Чубаров про Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Я вірю в особливу «геніальність» Путіна. Він за останні два роки ухвалює такі рішення, які є катастрофічними для самої Росії

«Я вірю в особливу «геніальність» Путіна. Він за останні два роки ухвалює такі рішення, які є катастрофічними для самої Росії. Його авантюра з нападом на Україну, потім введення військ у Сирію, антисанкції – це покарання своїх людей. Путін допоможе нам, щоб російське суспільство прозріло. Він сидить на пороховій бочці, дай Боже, щоб вона не вибухнула всім своїм ядерним арсеналом, бо тут будуть втрати для всієї людської цивілізації. Путін передбачає ту лаву підсудних в Гаазькому трибуналі, він передбачає, що скоро він буде ізольований, оскільки він має бути покараний», – заявив Чубаров.

Лідер кримських татар розповів, як, на його погляд, відбуватиметься деокупація півострова і для чого створюється кримськотатарський батальйон. Чубаров запевнив, що батальйон не суперечитиме головному принципу національного руху кримських татар – «ненасилля».

Чубаров бро батальйон імені Номана Челебіджіхана
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Батальйон «Крим» у складі Національної гвардії України буде укомплектований людьми, які знають Крим, доречніше, щоб вони першими зайшли до Криму

«Під час деокупації будуть першими входити військові, будуть забезпечувати громадський порядок. Росія буде залишати Крим, з нею разом побіжать ті, яких ми називаємо колаборантами, я не знаю, скільки їх буде – тисяча, дві. Всі ці ільясови, бальбеки, аксьонови, константинови – вони, можливо, побіжать раніше, ніж російські військові. Росія піде з Криму. І тоді батальйон «Крим» у складі Національної гвардії України, який буде укомплектований людьми, які знають Крим, бо там живуть їхні родини, і це їхній Крим, доречніше за все, щоб вони першими зайшли до Криму. Вони будуть брати під охорону адміністративні будівлі, дороги, об’єкти стратегічного призначення. Через кілька місяців зорганізується влада, пройдуть вибори і кримські люди візьмуть управління Кримом у власні руки, а всі військові відійдуть у свої казарми», – все це Чубаров назвав «класичною схемою», до якої готується Меджліс.

Чубаров наголосив, що кримськотатарський батальйон ніколи не чинитиме терористичних актів, а відповідно до міжнародних законів організує спротив і боротиметься за повернення своїх прав у власному домі.

Крім того, Рефат Чубаров розповів про подальшу діяльність Меджлісу після визнання його діяльності «екстремістською» в окупованому Росією Криму.

Проукраїнський мітинг у Сімферополі. 14 березня 2014 року
Проукраїнський мітинг у Сімферополі. 14 березня 2014 року

«Ми обговорюємо зараз деякі формати. Провели два засідання Меджлісу кримськотатарського народу за останні два тижні. Зрозуміло, що наша діяльність здійснюватиметься де-факто з материкової України. Оскільки в Криму можливість наших колег, товаришів з Меджлісу дуже обмежена. Ось ця діяльність буде здійснюватися через представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Києві. Ми маємо представництво в деяких областях України. У Херсонській області, в Запорізькій. Готуємо до відкриття представництва в Брюсселі. Ми готуємося до рішень незаконних і неправових, але вони поставлять наших людей у Криму в достатньо скрутні умови», – вважає Рефат Чубаров.

Він зазначив, що наразі Меджліс посилюватиме інформаційний зв’язок з окупованим Кримом. За допомогою ЗМІ представницький орган кримських татар спілкуватимуться з мешканцями півострова.

Зберігаймо гідність, укріплюймо віру, зло не може бути безкінечним, справедливість настане. Крим буде повернуто

«Зберігаймо гідність, укріплюймо віру, зло не може бути безкінечним, справедливість настане. Крим буде повернуто», – з таким закликом до співвітчизників голова корінного народу Криму завершив інтерв’ю з кореспондентом Радіо Свобода.

Наприкінці лютого-на початку березня 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз російського Чорноморського флоту війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія «включила» Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали цей акт.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG