Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Штайнмаєр ідуть на «дипломатичний штурм» Москви через Україну й Сирію


Державний секретар США Джон Керрі (праворуч) зустрічає міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра у посольстві Сполучених Штатів у Москві. 23 березня 2016 року
Державний секретар США Джон Керрі (праворуч) зустрічає міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра у посольстві Сполучених Штатів у Москві. 23 березня 2016 року

Росія не вважає себе стороною мінських угод і не збирається виводити війська, яких «там немає»

Виконання мінських домовленостей щодо врегулювання на Донбасі і, зокрема, доля Надії Савченко – це, поруч із політичним переходом у Сирії, головні теми візитів до Москви відразу двох із провідних дипломатів світу – державного секретаря США Джона Керрі і міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Та щодо України Росія лишається на своїх позиціях: мінські угоди має виконувати Київ, але не Москва, і ні про яке виведення російських військ із Донбасу нема й мови, бо, мовляв, цих військ «там немає».


Держсекретар США Джон Керрі прибув до Москви з дводенним візитом, уже третім за останній менш як рік. Головні теми його розмов із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і президентом Володимиром Путіним, що відбудуться в четвер, – Сирія й Україна.

Державний секретар США Джон Керрі після прибуття до Москви. 23 березня 2016 року
Державний секретар США Джон Керрі після прибуття до Москви. 23 березня 2016 року

Щодо Сирії США хочуть твердо поговорити з Росією про майбутню долю сирійського президента Башара аль-Асада, повідомив журналістам про візит держсекретаря неназваний чільний посадовець Держдепартаменту. Вашингтон домагається такого політичного переходу в Сирії, що вивів би країну з-під влади Асада, для якого ні Захід і арабські країни, ні сирійська опозиція не бачать ніякої ролі в цьому переході. Натомість Москва все заявляє, що перехід має відбутися під проводом самого президента, а далі його долю має вирішити сам сирійський народ.

Як цю долю «народ вирішував» раніше, можна судити з офіційних даних президентських виборів у Сирії: за Башара аль-Асада, а перед тим за його батька Хафеза аль-Асада незмінно голосували якщо не всі 100%, то не менш як 99,7%, і навіть на виборах, влаштованих 2014 року вже під час нинішньої громадянської війни, Асада, за офіційно оголошеними результатами, підтримали 88,7 відсотка.

Україна, Мінськ і Савченко – серед головних тем

Держсекретар уже порушував питання про Савченко з міністром Лавровим. Її необхідно звільнити
Джон Кербі

Про те, що в перебігу нинішнього візиту обговорюватимуть і Україну, ще минулого тижня анонсував речник Держдепартаменту Джон Кербі. «Я цілком очікую, що будуть говорити про те, що відбувається в Україні, і особливо про виконання мінських домовленостей. Держсекретар уже порушував питання про Надію Савченко з міністром Лавровим, і я зовсім не здивуюся, якщо це питання спливе і в Москві… Її необхідно звільнити… Можна цілком очікувати, що ми продовжимо наполягати на нашій позиції в цій справі», – повідомляв він.

Те, що справа Савченко обов’язково буде порушена в перебігу зустрічей у Москві, підтвердили в Державному департаменті й нині.

Крім того, сказав посадовець Держдепартаменту, Керрі в переговорах із Лавровим і Путіним говоритиме й ширше про те, «як вони бачать мінські угоди». За словами цього посадовця, президент США «дуже хоче, щоб «Мінськ» був виконаний, і то вже цього року».

Росія не буде виводити з Донбасу своїх військових, бо «їх там немає»

А тим часом про ці ж теми – Сирію й Україну – вже поговорив у Москві міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. І після зустрічей із Лавровим і Путіним він поспілкувався про це з Керрі за робочою вечерею в російській столиці.

Про результати зустрічі Штайнмаєра і Путіна не повідомляли. А от після зустрічі Франка-Вальтера Штайнмаєра і Сергія Лаврова російський міністр повідомив, як Росія «бачить мінські домовленості». За його словами, Москва бачить у цих документах перш за все необхідність «прямого діалогу між Києвом та Донецьком і Луганськом», а своїх зобов’язань, у першу чергу виведення російських військ, найманців і озброєнь із окупованої частини Донбасу, виконувати не збирається. Адже, повторив Лавров відому позицію Москви, ніяких російських військових у тому регіоні буцімто й немає.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (ліворуч) та міністр закордонних справ Сергій Лавров під час прес-конференції у Москві. 23 березня 2016 року
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (ліворуч) та міністр закордонних справ Сергій Лавров під час прес-конференції у Москві. 23 березня 2016 року

«У мінських домовленостях нічого немає про те, що російські війська перебувають в Україні і мають бути звідти виведені. Там сказано, що в Україні не має бути ніяких іноземних військових ні в якій ролі. Нагадаю, жодного факту, що підтверджував би наявність в Україні російських військ, ми не бачили. А наявність іноземних військових із країн НАТО ніхто не приховує», – сказав Лавров, маючи на увазі іноземних інструкторів, що навчають українських військових протистояти російській агресії.

Пікет на підтримку Надії Савченко у центрі Москви. 22 березня 2016 року
Пікет на підтримку Надії Савченко у центрі Москви. 22 березня 2016 року

Справа з поверненням Надії Савченко лишається відкритою

Російський міністр також згадав і про справу Савченко, заявивши, що Москва «керується російським законодавством». Він додав, що рішення про це ухвалить голова держави, президент Путін.

Штайнмаєр, зі свого боку, заявив, що наразі нічого не може сказати про посередництво Німеччини у звільненні Савченко, і додав лише: «Ми взяли до відома, що був оголошений вирок, і я сподіваюся на гуманітарне вирішення справи».

Про те, що справа Надії Савченко залишається в осередді світової уваги, нагадала вівторкова телефонна розмова президента України Петра Порошенка і віце-президента США Джо Байдена. Байден, як повідомив Білий дім, засудив «несправедливе засудження» українки в Росії й наголосив, що за мінськими домовленостями Росія зобов’язана звільнити її. А в Києві додали, що віце-президент США також запевнив: сигнали про негайне звільнення Савченко будуть донесені до російської сторони в перебігу нинішнього візиту держсекретаря Керрі до Москви.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG