Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура України обіцяє дістати кривдників Савченко через Інтерпол


Акція на підтримку Надії Савченко біля посольства Росії в Києві, 9 березня 2016 року (ілюстраційне фото)
Акція на підтримку Надії Савченко біля посольства Росії в Києві, 9 березня 2016 року (ілюстраційне фото)

Прогрес у переговорах з обміну Надії Савченко буде на початку квітня, після «набуття чинності так званого рішення суду» – Порошенко

У відповідь на вимоги США та ЄС про негайне і беззастережне звільнення Надії Савченко російські офіційні речники заявляють про готовність розглянути пропозиції української сторони щодо її обміну. Між тим, українська Генпрокуратура порушила кримінальні провадження проти російських суддів та правоохоронців, причетних до незаконного ув’язнення та ухвалення завідомо неправомірного вироку Надії Савченко. За словами президента Петра Порошенка, запровадити санкції щодо осіб зі «списку Савченко» найближчим часом планує також і Рада національної безпеки і оборони України.


Надія Савченко, яку російський суд засудив до 22 років позбавлення волі, заборонила своїм захисникам подавати апеляцію чи прохання про помилування на винесений їй вирок. Про це вона повідомила адвокату Марку Фейгіну в листі, який той оприлюднив у мережі Twitter.


Між тим, коментуючи вимоги світової спільноти звільнити українську громадянку, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про готовність Москви розглянути пропозиції щодо обміну Надії Савченко.

«Ми чуємо, звісно, пропозиції щодо обміну. Питання будуть розглянуті відповідно до російського законодавства. Щодо цього є розписані процедури – рішення ухвалює глава держави», – наголосив очільник МЗС Росії.

Порошенко обіцяє санкції по «списку Савченко»

У свою чергу, президент Петро Порошенко прогнозує, що будь-які рішення в рамках переговорів з обміну Надії Савченко не будуть ухвалені «до набуття чинності так званого рішення суду». Відповідно до російського законодавства, вирок набуде чинності 5 квітня.

Надія Савченко має бути повернута в Україну – з точки зору закону, міжнародного права і шостого пункту Мінських домовленостей
Петро Порошенко

«Надія Савченко має бути повернута в Україну – з точки зору закону, міжнародного права і шостого пункту Мінських домовленостей. Готовий використати конституційні повноваження президента для того, щоб забезпечити обмін, про який говорили представники російської сторони», – сказав Петро Порошенко в Харкові, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода.

Порошенко не чекає «жодних рішень» щодо Савченко до квітня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00


Президент України також повідомив, що вже найближчим часом на засіданні РНБО має бути ухвалене рішення про запровадження санкцій проти осіб, причетних до порушення прав Надії Савченко. За словами Петра Порошенка, він дав доручення, щоб ухвалити «пропозицію по оприлюдненню українських санкцій проти осіб зі «списку Савченко».

Раніше адвокати Надії Савченко припускали, що політичне рішення щодо обміну Надії Савченко на російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва існує, але залишається відкритим питання його практичної реалізації.

Спрацює комбінація заходів впливу – дипломат

Генеральна прокуратура України вже порушила кримінальні провадження проти трьох російських суддів і трьох прокурорів, які незаконно ув’язнили Надію Савченко. Також підготовлені відповідні повідомлення про підозру.

«Ми спрямуємо ці підозри до Російської Федерації, а в дорученні буде визначено вручити їх зазначеним особам і допитати їх… Після того, як надійде відмова – а ми, на жаль, прогнозуємо саме відмову – будемо звертатися в Інтерпол щодо оголошення зазначених осіб у розшук, що дозволить нам у свою чергу, після оголошення їх у міжнародний розшук, почати процедуру заочного засудження», – заявив на брифінгу речник Генпрокуратури Владислав Куценко.

Щоправда, донедавна в українських правоохоронців виникали проблеми з оголошенням в міжнародний розшук через Інтерпол деяких представників попередньої української влади. Зрештою, сам речник Генпрокуратури опосередковано визнав, що рішення Інтерполу необов’язково може буде позитивним, але закликав не ставитися до цих ініціатив скептично.

Кожен режим рано чи пізно завершується, в тому числі і режим Путіна. А ці особи – судді – уже знають, що їх шукають
Владислав Куценко

«Кожен режим рано чи пізно завершується, в тому числі і режим Путіна. А ці особи – судді – уже знають, що їх шукають», – зауважив Владислав Куценко.

За словами експертів, останні ініціативи української влади та правоохоронців варто розглядати в сумі з іншими заходами, спрямованими на звільнення Надії Савченко.

«Будь-які ініціативи, які спрямовані на збільшення тиску, виправдані. Зрештою, працює не щось одне, а комбінація усіх заходів впливу», – пояснює дипломат Богдан Яременко.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

23.03.2016
На переговорах у Мінську вимагають звільнити Надію Савченко

Певне зрушення неочікувано відбулося у справі обговорення виборів на окупованих територіях Донбасу далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG