Доступність посилання

ТОП новини

Головна тема після Сирії – Україна


Державний секретар США Джон Керрі (праворуч) зустрічає міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра у посольстві Сполучених Штатів у Москві. 23 березня 2016 року
Державний секретар США Джон Керрі (праворуч) зустрічає міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра у посольстві Сполучених Штатів у Москві. 23 березня 2016 року

У Москві шукали компроміс щодо Донбасу і Савченко. «Німецька сторона сподівається на ухвалення «гуманітарного рішення» щодо несправедливо засудженої української льотчиці – Штайнмаєр

Берлін – Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та державний секретар США Джон Керрі під час візиту до Москви зустрілися з очільниками Російської Федерації. Під час зустрічі обговорювали сирійські проблеми і питання українського Донбасу, де триває збройний конфлікт (усупереч попереднім мінським домовленостям, які були у центрі уваги сторін, точніше у центрі пошуку компромісів щодо них). Також Штайнмаєр порушував питання щодо засудженої української льотчиці Надії Савченко.

Коло обговорюваних питань під час зустрічей міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра до Москви з російськими керівниками широке, але німецькі ЗМІ та експерти надають значну увагу саме українській темі, котра була хоч і не головною на переговорах, але надзвичайно важливою. Адже навіть на тлі сирійських подій і терористичних актів у Брюсселі ситуація в Україні не здається простішою – як і виконання сторонами мінських домовленостей, вважає Франк-Вальтер Штайнмаєр:

Не досягнуто стабільності безпеки на сході України
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Щодо ситуації на сході України, про яку ми сьогодні говорили, зважаючи на безпеку в регіоні, то ми не можемо бути задоволені нею. Усупереч численним намаганням, існує багато порушень умов припинення вогню. Не досягнуто стабільності безпеки на сході України. Отже поки цієї стабільності не досягнуто, то ми не можемо бути певними, що ситуація не загостриться», – сказав глава німецької дипломатії.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Кремлі, 23 березня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Кремлі, 23 березня 2016 року

Досягнення компромісу – теж прогрес

Хоча, на думку фахівців, і цього разу не варто очікувати аж надто великих зрушень чи заяв, однак уже те, що знову і знову будуть намагання закріпити перемир’я на Донбасі та досягти компромісу щодо нового формату мінських угод, які учасники процесу не встигають виконувати – це вже прогрес. Щоправда, є застереження, що «мир будь-якою ціною» може досягатися… ціною України.

Ішлося також про вже запроваджені проти Росії економічні санкції: продовжувати їх, чи ні? А якщо ні, то в обмін на які поступки та дії Кремля? Щодо позиції Німеччини, то Штайнмаєр днями вже висловився так: пом’якшення антиросійських санкцій Євросоюзу безпосередньо залежатиме від прогресу в реалізації мінських угод. Але нехай там що, проте тиск на Росію у питаннях і Сирії, й України чиниться з боку і США, і Євросоюзу.

«Гуманітарне рішення» щодо Надії Савченко

Також глава зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Москви, крім іншого, порушував питання звільнення української льотчиці Надії Савченко. ЗМІ вже оприлюднили заяву Штайнмаєра про те, що «німецька сторона сподівається на ухвалення «гуманітарного рішення» щодо несправедливо засудженої української патріотки. Також німецький уряд, за словами Штайнмаєра, тривожить її здоров’я. Берлінські лікарі – на прохання українського президента Петра Порошенка – готові будь-коли її оглянути, й, у разі потреби, надати медичну допомогу. Але поки що на це немає згоди російської сторони.

Міхаель Брандт
Міхаель Брандт

Німецькі спостерігачі вважають, що єдиний шлях, завдяки якому правосуддя буде чесним стосовно і Надії Савченко, і (російських) журналістів, які загинули, – повне й неупереджене розслідування та повторний розгляд без політичного втручання. Адже те, що було досі, – фарс, вважає голова парламентської комісії з питань прав людини Міхаель Брандт:

Я вважаю, що президент Путін особисто відповідальний за політичне ув’язнення Надії Савченко
Міхаель Брандт

«Процес над Надією Савченко не має нічого спільного з правосуддям, як ми його розуміємо. Це була лише інсценована гра. Про що свідчить також те, що перед офіційним оголошенням вироку інформаційна агенція уже напередодні повідомила про нього. Це був показний процес, фарс, і я вважаю, що президент Путін особисто відповідальний за політичне ув’язнення Надії Савченко. Також справа і вирок Олегу Сенцову – це випадки, котрі нас дуже непокоять», – говорить Брандт в коментарі для Радіо Свобода.

Тим часом Німеччина, у зв’язку з обвинувальним вироком Надії Савченко, шукає можливості для звільнення не тільки її, а й інших полонених та заручників, затриманих у зв’язку зі збройним конфліктом на сході України – з гарантією повернення їх на батьківщину.

На цю ж тему:

23.03.2016
Керрі і Штайнмаєр ідуть на «дипломатичний штурм» Москви через Україну й Сирію

Росія не вважає себе стороною мінських угод і не збирається виводити війська, яких «там немає» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG