Доступність посилання

ТОП новини

Громадянське суспільство США підтримує Україну – екс-заступник держсекретаря


Україну підтримує балтійська і польська діаспора – екс-заступник держсекретаря США (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Україну підтримує балтійська і польська діаспора – екс-заступник держсекретаря США (відео)

В Україні я спілкувалась із багатьма людьми і побачила, що тут триває дискусія щодо майбутнього країни – експерт з питань закордонної політики

Американські дипломати і експерти провели панельну дискусію щодо відносин України і США та відповіли на запитання активістів і студентів. В Американському домі в Києві говорили про Будапештський меморандум, політичну та економічну підтримку України, а також важливість президентських виборів у Сполучених Штатах.

В дискусії взяли участь екс-дипломат і науковий працівник Белферського центру науки і міжнародних відносин імені Джона Кеннеді Гарвардського університету Павлина Добрянська, 5-й надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Гербст і старший науковий співробітник Атлантичної ради США Адріан Каратницький. Вони також відповіли на запитання активістів.

Серед заявлених тем дискусії були такі: що змінилося за останні роки в українсько-американських відносинах, які сфери відносин є пріоритетними на даний момент, наскільки одностайним є американський уряд щодо українського питання і як дії влади та громадян впливають на відносини між країнами.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

«Це важливий тиждень для українсько-американських відносин. У середу президент Порошенко приїде в США, щоб взяти участь у саміті президента Обами з питань ядерної безпеки. Для президента Порошенка це також буде можливість поспілкуватись із американськими лідерами і обсудити нашу спільну роботу – боротьбу на двох фронтах. На зовнішньому фронті Україна дає відсіч російській агресії, а на внутрішньому – проводить реформи», – наголосив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Він приїхав відкрити панельну дискусію з приводу стосунків між двома країнами.

На думку Пайєтта, завдяки його недавньому візиту в Одесу він знову повірив, що 2016 рік для України стане вирішальним. Посол взяв участь у конференції, яку проводили за участі голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

Модератором панельної дискусії був український експерт і журналіст Євген Глібовицький.

США не має ховатися за семантичні тонкощі – екс-посол США в Україні

Джон Гербст
Джон Гербст

Вторгнення Росії є порушенням Будапештського меморандуму і реакція США наразі є неефективною, визнав 5-й надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003-2006) Джон Гербст.

«Я би високо оцінив те, як президент Обама використовує економічні санкції, але він не оцінив до кінця загрозу, яка йде від Кремля. Це загроза не лише Україні, а й усій Європі», – наголосив посол.

Він також визнав, що було помилкою з боку США не відреагувати більш активно на порушення меморандуму.

«Будапештський меморандум був скоріш страховкою, а не гарантією. Але все одно на українську це перекладається як «затвердження». Переговірники з українського боку ще тоді це розуміли. Але все одно, така країна, як США не може ховатися за семантичні тонкощі», – заявив Гербст. Він проте нагадав, що американські експерти продовжують тренувати українських військових, а армії України передають деяке важливе обладнання, зокрема контрбатарейні радари.

На думку посла Гербста, ставлення президента Обами до України можна порівняти із Лівією.

«Каддафі відмовився від зброї масового ураження ще за часів адміністрації Буша, а потім опинився під атакою. Це серйозний гальмуючий фактор для майбутніх переговорів із військових питань. Зараз Україні потрібні усі союзники, яких ви можете отримати. Зокрема я і ще кілька інших послів запропонували надати Україні 9 мільярдів доларів як інвестицію в систему західної безпеки», – заявив Гербст

Від української діаспори у тому числі залежить результат президентських виборів у США – політолог

Адріан Каратницький
Адріан Каратницький

Політолог Адріан Каратницький говорить, що в політичному істеблішменті США є консенсус з української проблеми, є розуміння і в дослідницьких інститутах. Але майбутня підтримка все одно залежить від того, хто очолить адміністрацію після наступних виборів.

«Треба пам’ятати, що у так званих swing states, від яких як правило залежить, хто стане президентом, є впливові українські громади – Огайо, Іллінойс, Пенсильванія. Є там й інші східноєвропейські діаспори, зокрема польська. Наприклад, один із кандидатів, Дональд Трамп, не приділяв уваги таким питанням як НАТО і ролі США в цій організації. Але якщо він стане кандидатом від Республіканської партії, українська проблема буде обговорюватися. Тому що це дуже важливо для США і для громад цих swing states», – заявив Каратницький.

Підтримка України є в громадянському суспільстві, говорить Павлина Добрянська.

Павлина Добрянська
Павлина Добрянська

«У США є громадянське суспільство і воно має значення. Україну підтримує не лише українська діаспора, а й польська діаспора, і діаспора країн Балтії. Вони усі мають позицію стосовно України і усі кандидати в президенти хочуть отримати їхні голоси. Це реальна можливість для вашої країни – громадянське суспільство дуже об’єднане з вашого питання», – заявила Добрянська.

Каратницький також нагадав, чому саме президент залишається важливим.

«Саме президент проводить політику в сфері безпеки. І іноді може протистояти партійному консенсусу, як наприклад було із проблемою надання Україні летальної зброї», – зауважив він.

Вже після закінчення дискусії Павлина Добрянська в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода відповіла на кілька запитань щодо свого візиту в Україну.

– Як різні кандидати на посаду президента США ставляться до України? Як може змінитися політика країни відповідно до того, хто переможе?

– Позиції деяких кандидатів ми знаємо, позиції деяких – ні. Я, наприклад, не бачила заяв кандидата Дональда Трампа. Стосовно інших кандидатів від Республіканської партії, їхні позиції відомі. Сенатор Тед Круз підтримував військову допомогу Україні і робив інші заяви стосовно російської агресії. Джон Кейсик є губернатором штату Огайо, де багато українців, і він також підтримує допомогу Україні – і політичну, і економічну, і військову.

Щодо «демократів», Берні Сандерс кілька разів говорив, що США мають сконцентруватися на внутрішній політиці, але це були загальні заяви, які не стосувалися саме України. І нарешті держсекретар Гіларі Клінтон – вона засуджувала російську агресію і говорила про важливість стратегічного партнерства із Україною.

Треба вивчати те, що говорили ці чи інші кандидати. Але хто саме буде висунутий, ще невідомо.

– Як Ви вважаєте, чи вдасться Міхеїлу Саакашвілі повторити успіх грузинських реформ в Одеській області, де він зараз є керівником?

У вас багато гарних законів, але є проблема з їх виконанням. Також треба вирішувати проблему корупції
Павлина Добрянська

– Я не вивчала дії і заяви Саакашвілі на цій посаді. Але взагалі моя позиція в тому, що питання реформ в Україні залишається вкрай важливим. У вас багато гарних законів, але є проблема з їх виконанням. Також треба вирішувати проблему корупції. Саакашвілі має власний досвід вирішення проблем, які були в Грузії, і я думаю, що коли обговорювалося призначення його на нинішню посаду, йшлося про те, щоб він застосував отриманні знання і навички.

– Чи зустрічались Ви під час цього візиту з кимось з уряду, чиї заяви якось змінили Вашу точку зору на Україну?

– Я приїхала в Україну за запрошенням громадської організації IREX. Цінність мого візиту у зустрічах із великою кількістю людей, як пов’язаних із урядом, так і не пов’язаних. Почула різні точки зору. Я точно зрозуміла одне – є багато дискусій з приводу того, що відбувається, і яким має бути майбутнє України. Цей візит став для мене джерелом буквально безцінного досвіду та інформації з цього приводу.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG