Доступність посилання

ТОП новини

День виборів з трьома головними кандидатами на пост мера Кривого Рогу


Чим відрізнявся день голосування у Вілкула, Семенченка та Сови

Вибори у Кривому Розі виграв чинний мер міста Юрій Вілкул. Міському голові та кандидату в одній особі найкраще вдалось мобілізувати свого виборця та виконати завдання максимум – отримати понад п’ятдесят відсотків голосів. Це дозволило Вілкулу уникнути другого туру виборів, який точно не був би для міського голови легкою прогулянкою, зважаючи хоча б на минулорічний досвід, коли 15 листопада кандидат від «Самопомочі» Юрій Милобог отримав практично рівний з ним результат. Долю мерського крісла тоді вирішили трохи більше 700 голосів. Цього разу в опонентах Вілкула Милобога не було, як не вийшло й інтриги. За діючого міського голову свої голоси віддали понад 74 відсотки виборців, а це близько 210 тисяч голосів. На другому місці опинився новий кандидат від «Самопомочі» – народний депутат Семен Семенченко. За нього проголосували трохи менше одинадцяти відсотків криворіжців. Третьою стала кандидатка від партії «Сила Людей» – Світлана Сова. Частину дня голосування 27 березня журналіст Радіо Свобода провів з кожним з цих кандидатів у штабі, автомобілі та наздоганяючи у коридорах дільниці.

Першим серед кандидатів голосувати прийшов саме чинний міський голова Юрій Вілкул. Те, що на дільниці чекають особливого виборця, можна було зрозуміти ще за півгодини до її відкриття. Підготовку видавали півдесятка комунальників, що прогулювалися повз будівлю з мітлами в руках, підіймаючи з землі останні навіть найдрібніші папірці. Вілкул приїхав рівно о восьмій, ставши першим виборцем у себе на дільниці. Щоправда, до його приходу невелике приміщення для голосування вже було вщерть заповнене телевізійними камерами та журналістами.

Юрій Вілкул прибув на виборчу дільницю
Юрій Вілкул прибув на виборчу дільницю

«Я голосував за мир і стабільність у нашому місті. Я впевнений, що після виборів місто має повернутись до нормального життя. Я думаю, що криворіжці розділяють таку думку», – відповів кандидат одразу після виходу з кабінки для голосування на вже традиційне запитання про свій вибір.

Запитань до чинного мера у преси назбиралось чимало, чого не можна сказати про бажання Вілкула на них відповідати. Відтак для інтерв’ю медійникам довелось використовувати час, який знадобився меру, щоб пройти від урни з бюлетенем до «Ленд Крузера», на якому кількома хвилинами раніше Вілкул і приїхав до дільниці на проспекті Карла Маркса.

Я прихованої політичної реклами не бачу – Вілкул

Впродовж передвиборчої кампанії на адресу Юрія Вілкула неодноразово звучали звинувачення у використанні адміністративного ресурсу, адже чинний мер не скористався правом піти у відпустку і продовжував поєднувати мерські повноваження з веденням власної кампанії. Що, на думку спостерігачів, створює нерівні умови для інших учасників виборчого процесу, оскільки ті не мають доступу до ресурсів, якими може розпоряджатись діючий міський голова.

Не пішов у відпустку, бо місто повинно жити
Юрій Вілкул

«Не пішов у відпустку, бо місто повинно жити. Якби пішов, то і пенсіонери не отримали б своїх пенсій, і профтехучилища не отримали б, і медиків би скоротили, і школи скоротили б. А місто має жити, а не займатися розмовами. Минуло три місяці нового року, а багато питань, які мали б бути вирішені на державному рівні – не вирішені. Для того я і працював, щоб люди могли жити, а не існувати», – пояснив Вілкул своє рішення.

Чи не найбільше зауважень у спостерігачів викликало рішення міської влади за два місяці до виборів виділити 50 мільйонів гривень на виплату матеріальної допомоги мешканцям міста. Таким чином по 500 гривень отримали сто тисяч мешканців Кривого Рогу. Сам Вілкул ці виплати підкупом не вважає, як і не визнає застосування ним адміністративного ресурсу. Те ж стосується прихованої політичної агітації, якою у день виборів було заповнене місто.

«Я прихованої політичної реклами не бачу. Я не бачу бігбордів від мого штабу», – скупо відповідав Вілкул на закиди журналістів.

Політична агітація на вулицях Кривого Рогу в день голосування
Політична агітація на вулицях Кривого Рогу в день голосування

Це результат натравлювання одних людей на інших – журналістка

Одразу кілька щитів з написами «Зупинимо «бєзпрєдєл». Виберемо мера в першому турі» були встановлені якраз навпроти дільниці, де голосував Вілкул. І хоч сам кандидат заперечує причетність свого штабу до забороненої агітації, у коментарі Радіо Свобода Ольга Гончар, головний редактор криворізької медіаплатформи «Експерт-КР» запевнила, що це саме його агітація. Журналістка пильно стежить за виборчим процесом у своєму місті і розповіла, що впродовж кількох місяців через зовнішню рекламу та комунальні ЗМІ команда Вілкула просувала серед мешканців міста настрої про «своїх» за яких треба голосувати та «чужих», яких треба боятись.

«Оці борди, які стоять сьогодні – «Виберемо мера ми, або це зроблять вони» – це вже результат лінії з натравлювання одних людей на інших. Ця лінія тривала і, на жаль, вона ефективна. Я відстежую ситуацію, багато спілкуюся з людьми. Я бачу що на людей це діє. Люди, які не мають багато часу розбиратись в інформації, вони на це ведуться», – пояснює журналістка.

Ще за три місяці до виборів, пригадує Гончар, почали з’являтись борди зі слоганами «Сапомопоміч прийде – галичанський порядок наведе». Тому, зрозуміти проти кого саме вони були спрямовані – нескладно.

Я не вірю, що приїжджий тут може перемогти – журналістка

Відтак, відверто незрозумілим, веде далі журналістка, видається заміна кандидата від «Самопомочі» з місцевого Юрія Милобога, який здобув практично рівний з Вілкулом результат у минулому році, на народного депутата Семена Семенченка. У якого, переконана Ольга Гончар, було значно менше шансів на перемогу.

Кривий Ріг – це дуже специфічне місто. Це специфічний спосіб мислення у людей, це специфічні погляди на життя, особливі цінності
Ольга Гончар

«Кривий Ріг – це дуже специфічне місто. Тут сильні робітничі династії. Це специфічний спосіб мислення у людей, це специфічні погляди на життя, особливі цінності. І треба розуміти, що приїжджому з такою поведінкою я не вірю, що тут можливо перемогти. Він має свій певний електорат серед людей налаштованих радикально, але йому ця обставина, що він не місцевий, дуже шкодить», – вважає Гончар.

На відміну від Вілкула, Семен Семенченко не голосував перед камерами. Він узагалі не голосував, бо не мав такого права у Кривому Розі, – пояснюють представники штабу, який на час виборів розташували в одному з готелів міста. З-поміж інших його вирізняє присутність людей у камуфляжі та просто міцних чоловіків, які заполонили перший поверх будівлі. За словами самого Семенченка, це колишні бійці батальйону «Донбас», які приїхали підтримати його на виборах. Серед іншого, ветерани АТО беруть участь в роботі мобільних груп, сформованих штабом для фіксації порушень під час голосувань. Загалом впродовж дня, пояснює Семенченко, містом їх курсувало більше десятка.

Водії маршруток прямо заявляли, що це було замовлення міської влади – Семенченко

Кривий Ріг – це те місто, яке постачало тітушок для Києва, це те місто, яке ще нещодавно було оплотом «русского мира», це те місто, де знаходяться підприємства російських олігархів
Семен Семенченко

«Люди, які приїжджають нас підтримати, вони звісно ж пам’ятають, що Кривий Ріг – це те місто, яке постачало тітушок для Києва, це те місто, яке ще нещодавно було оплотом «русского мира», це те місто, де знаходяться підприємства російських олігархів, і ми б не хотіли, щоб на чесних українців чинився тиск. Держава повинна вміти захищати своїх громадян, якщо вона не здатна з цим впоратись, то громадяни повинні вміти захищатись самі, але це не означає, що вони збираються діяти наперекір інтересам держави, людей, чи якось незаконно. Тільки за законами», – наголошує кандидат.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Про роботу мобільних груп кандидат у мери розповідає в салоні мікроавтобуса, дорогою до міської вибочої комісії. Туди Семенченко їде, щоб подати скаргу у зв’язку з найбільш поширеним порушенням на цих виборах. Йдеться про організоване підвезення виборців до дільниць. Як пояснюють експерти, надання такої безкоштовної послуги, якщо воно поєднане з агітацією, може вважатися непрямим підкупом. Тільки спостерігачі мережі «Опора» зафіксували півтора десятка схожих випадків. Відповідальним за підвезення Семенченко називає свого опонента Юрія Вілкула.

«Водії маршруток та керівники деяких комісій прямо заявляли, що це було замовлення транспорту міською владою. Однак під час більш детального розслідування з’ясувалось, що у кожного таксі є договори з Криворізькою організацією ветеранів. Також відомо, що Дабіжа Микола Кирилович, який очолює цю організацію, є членом політичної команди Вілкула. Ось куди йдуть державні гроші, ось таку допомогу отримують наші ветерани», – заявив Семенченко.

Підтерджує ці слова Семенченка і той факт, що на місцевих виборах 2015 року, Микола Дабіжа разом з Вілкулом балотувався до міської ради Кривого Рогу від партії «Опозиційний блок».

Милобог відмовився йти на вибори – Семенченко

Після міської виборчої комісії маршрут нардепа продовжується. Як і в першій половині дня, так і після завершення голосування мікроавтобус курсуватиме поміж дільницями. З’явилсь інформація, пояснює кандидат, що можуть бути спроби зриву виборів.

«Це було його особисте рішення», – пояснює Семенченко зміну кандидата від «Самопомочі».

«Милобог відмовився йти на вибори. І в мене був варіант або сказати – вибачте, друзі, ми награлися і ви далі самі, або вчинити відповідально і довести до кінця ту справу, яку ми почали. І на його пропозицію – «нехай Семенченко балотується», я відповів згодою», – пригадує народний депутат.

Юрій Милобог
Юрій Милобог

У самого ж Юрія Милобога пояснення дещо інше. Запевняє, що не мав достатньо ресурсів аби знову позмагатись за крісло мера Кривого Рогу. Бракувало як людей, так і грошей, а «Самопоміч» допомагати не захотіла.

У мене рейтинг в три рази вищий, аніж у кандидатів, які зараз беруть участь у виборах – Милобог

Ми виклалися на минулих виборах максимально. До останньої копійки. Вдруге мобілізуватись ми б не змогли
Юрій Милобог

«Партія сказала, що всі ресурси ти повинен мобілізувати на своєму місцевому рівні. Тобто, середні підприємці, свої власні кошти. Ми виклалися на минулих виборах максимально. До останньої копійки. Вдруге мобілізуватись ми б не змогли», – пояснює Милобог.

Водночас, політик погоджується з тим, що у нього було значно більше шансів перемогти, аніж у його колеги по партії.

«У мене за останніми дослідженнями рейтинг в три рази вищий, аніж у всіх тих кандидатів, які зараз беруть участь у виборах, окрім Вілкула. Якби я брав участь, то питання другого туру взагалі б не стояло, він був би стовідсотково», – заявив Милобог.

В той же ж час, каже політик, з розумінням поставився до рішення всередині партії і навіть допомагав Семенченку під час передвиборчої кампанії. А от за минулорічний другий тур виборів, зізнається, певна образа на однопартійців таки є.

«Тоді я залишився сам. Мені зовсім трохи треба було допомогти. Нам просто не вистачило людських ресурсів. Щоб протистояти такому монстру, треба було не 5 юристів, а 25, щоб організаційний відділ був не одна людина, а 15. Нам не стільки навіть гроші треба були, як люди. Якби нам тоді допомогли, ми б точно перемогли», – переконаний Милобог.

У Сови були впевнені, що переможуть, якщо пройдуть у другий тур

Схожа думка побутувала і в іншому штабі кандидата на посаду мера Кривого Рогу. Мова про Світлану Сову з партії «Сила Людей». Щоправда, тут говорили про свою перемогу на позачергових виборах і тільки у разі проходження до другого туру.

Світлана Сова у своєму виборчому штабі
Світлана Сова у своєму виборчому штабі

Зустріч з кандидаткою відбулась вже після закриття дільниць, близько десятої години вечора. Попри пізню годину у виброчому штабі, що одночасно є і партійним офісом «Сили Людей», доволі велелюдно і гамірно. В одній з кімнат поруч з комп’ютерами стоїть мікрохвильова піч та кавоварка. Частина штабістів вечеряє прямо на робочих місцях.

В команду вдалось залучити 400 людей. Майже всі – волотери, хизується результатами керівник виборчого штабу Юлій Морозов.

«Ми ж не під вибори. Ми постійно працюємо. Тут велика кількість людей – вихідці з громадського сектору. Які бачать, що ті великі політичні сили, які є у Кривому Розі, змін поки що запропонувати не можуть. Тому нам доводиться брати на себе більше відповідальності, зокрема у місцевому самоврядуванні», – пояснює Морозов.

Підвечірок на робочому місці
Підвечірок на робочому місці

Середній вік у команді, веде далі штабіст, 35 років. І хоч криворізький осередок партії створений тільки минулого серпня, на місцевих виборах з 86 кандидатів 25 стали депутатами районних та міської ради.

У нас дуже багато класних людей, які не готові більше так жити – Сова

В кімнату, де триває інтерв’ю, з пакетом продуктів в руках заходить один з волонтерів, про яких раніше розповідав Морозов. Хлопця звати Денис, він з Дніпропетровська і щоб допомагати на виборах вже більше місяця живе прямо в партійному «офісі-штабі».

У Кривому Розі, пояснює Морозов, практично відсутня політична конкуренція. Але серед людей існує чималий запит на зміни.

Зрушення у свідомості відбулось, і воно тільки збільшує ту кількість людей, які більш свідомо та відповідально ставляться не лише до себе, а й до оточення, до свого міста, до своєї країни
Світлана Сова

«Знаєте, скільки в Кривому Розі телевізійних каналів? Нещодавно другий відкрився. До цього у нас був один єдиний муніципальний канал, на якому кожного дня показували, яка у нас чудова влада. Вони всі ці роки мали повну більшість у міській раді. Вони всім у голову вбивали думку про те, що альтернативи немає. Тільки зараз, буквально лічені роки, щось починає прокидатися. Система тріщить страшно. Вони вже сьогодні фактично не мають більшості у міській раді. А вони звикли працювати, контролюючи все. На сьогодні це вже змінюється. Суспільство прокидається однозначно, і щойно ми ще трошки краще організуємось – все буде можливо», – вважає Морозов.

«Під час виборчого процесу я обійшла, не побоюсь цього слова, сотні кілометрів і поспілкувалася з великою кількістю людей. Люди у нас вже не такі. Зрушення у свідомості відбулось, і воно тільки збільшує ту кількість людей, які більш свідомо та відповідально ставляться не лише до себе, а й до оточення, до свого міста, до своєї країни. Повірте, у нас дуже багато класних людей, які не готові більше так жити», – резюмує кандидат у мери Світлана Сова.

Юрій Вілкул
Юрій Вілкул

А вже на ранок 28 березня стало відомо, що Юрій Вілкул переміг на виборах мера Кривого Рогу в першому турі, отримавши у сім разів більше голосів, аніж його найближчий конкурент. Світлана Сова здобула третій результат. За неї свої голоси віддали 4,67 відсотка виборців Кривого Рогу, що трохи більше тринадцяти тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG