Доступність посилання

ТОП новини

«Це не поліомієліт» – медики про стан 11-річної Ганни Гамзи, в якої відмовили ноги


Ганна Гамза (фото з родинного архіву Гамзів)
Ганна Гамза (фото з родинного архіву Гамзів)

Ганна Гамза із села Чемер Сарненського району, що на Рівненщині, не може самостійно ходити і діагноз досі не встановлений – мама дівчинки

Рівне – Діагнозу 11-річній Ганні Гамзі з Рівненщини, у якої відмовили ноги на наступний день після вакцинації проти поліомієліту, за більш ніж місяць не встановили. У понеділок комісія з розслідування цього випадку заявила, що причинно-наслідкового зв’язку її захворювання з якістю вакцини не встановлено. Наразі медики перевіряють, чи були порушення процедури щеплення, оскільки, за словами батьків дівчинки, медсестра не оглядала дітей перед тим, як дати вакцину, а Ганна Гамза, переконує мама, була не цілком здорова. Тим часом медсестра, яка давала дітям вакцину, попросилася на пенсію.​

Після обстеження в одній із приватних клінік столиці 11-річна Ганнуся Гамза із села Чемерне Сарненського району, що на Рівненщині, 29 березня повернулася додому, за нею наглядатимуть лікарі за місцем проживання. Як стверджують батьки, дитина перебуває у такому ж стані, як і після виписки з лікарні. Дитина, каже мама, не може самостійно ходити.

Мама дівчинки Тетяна Гамза ​розповіла: у сім’ї шестеро дітей, усі вони були здоровими і отримували необхідні щеплення, однак у 6-річному віці саме Ганні необхідне за календарем щеплення проти поліомієліту не зробили: і медики, і батьки забули.

Тетяна Гамза запевняє, що не ставила підпису під пропонованою заявою про згоду на вакцинацію, яку проводили у школі понад місяць тому. Такий документ дитина принесла зі школи, а за кілька днів до вакцинації в школі на губі у дівчинки з'явився герпес, розповідає мама.

«Вона поставила підпис сама»

«Ганнуся дуже відповідальна, – розповідає мама. – Вона пояснила мені, що не хотіла викликати на себе гніву, бо якось стала свідком неприязного ставлення в школі до однокласниці, яка відмовилася від проби Манту. Тому вона поставила підпис сама».

Медичний працівник зобов’язаний опитати і обстежити школярів перед тим, як їх вакцинувати, але цього зроблено не було, запевняють батьки Ганнусі. За їхніми словами, оральне щеплення медпрацівниця провела за кілька хвилин. Ганна, яка чудово навчалася і того дня принесла зі школи «десятку», наступного дня потрапила до лікарні у важкому стані.

Дівчинці і її чотирнадцятьом однокласникам (які пропустили щеплення за календарем) провели щеплення оральною «живою» тривалентною вакциною (ОПВ). Але оскільки, коли дівчинка народилася, у пологовому будинку Ганну вакцинували інактивованою поліовакциною (ІПВ), реакції на оральну поліовакцину (ОПВ) не мало б бути, оскільки ІПВ створює загальний імунітет проти поліомієліту, запевняють лікарі.

«Наростання антитіл на поліомієліт не зафіксоване»

Після ретельного обстеження сироватки крові Ганнусі Ганзи в обласній баклабораторії «наростання антитіл на поліомієліт не зафіксоване», повідомив Радіо Свобода начальник епідеміологічного відділу Головного управління Держсанепідемслужби у Рівненській області Віктор Мороз. Висновки Київського лабораторного центру підтвердили висновок місцевих лаборантів.

Окрім того, додає Віктор Мороз, «швидкісний перебіг хвороби не відповідає клініці вакциноасоційованого поліомієліту». Ця хвороба може розвинутися за дуже несприятливого збігу обставин і лише приблизно в одному випадку на кілька мільйонів щеплень, кажуть медики.

«Будь-яке щеплення потрібно робити лише здоровим людям»

Щеплення школярів у сільській школі було проведене 22 лютого. 10 березня дівчинку виписали з лікарні. Як стверджують місцеві лікарі, вона могла ходити. Натомість мама дівчинки стверджує: стан не поліпшився. Ганнуся може робити всі легкі вправи у лежачому стані, однак у горизонтальному положенні одразу ж втрачає координацію.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осипчук пояснив: будь-яка вакцинація вимагає здорового стану дитини. І хоча вакцина визнана якісною, комісія, у складі якої працюють лікарі-педіатри, епідеміологи, інфекціоністи, неврологи та представники обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України, продовжує розслідувати обставини, за яких вакцинували школярів. Тим часом медична сестра, яка давала дітям вакцину, попросилася на пенсію.

З 2009 року на Рівненщині зафіксовано два випадки підвищення температури тіла та шість тимчасових хворобливих станів, які виникли у 30-денний період після щеплення вакциною ОПВ, розповів начальник обласного управління охорони здоров’я. Однак, каже він, їх також не пов’язують безпосередньо з проведеним щепленням, хоча моніторинг стану цих людей триває.

Начальник обласного управління охорони здоров’я повідомив Радіо Свобода, що медики готові сприяти в обстеженні і лікуванні дівчинки в медичних закладах Рівного та столиці. Остаточних висновків щодо хвороби Ганни Гамзи комісія, яка розслідує цей випадок, досі не надала.

Ганну Ганзу і її однокласників, яким провели щеплення і яким виповнилося 11 років, вакцинували не у рамках третього додаткового раунду вакцинації під який підпадали діти віком від 2 місяців до 10 років), а через те, що вони пропустили вакцинацію, відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Медики запевняють, якщо остання доза вакцинального комплексу (перша ревакцинація) проти поліомієліту збігається з віком проведення ревакцинації в 6 років або 14 років, перша ревакцинація зараховується як ревакцинація за віком у 6 років або в 14 років.

Щеплення дітей з порушенням цього календаря, кажуть лікарі, призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла отримати чотириразове щеплення проти поліомієліту до 17 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти поліомієліту дитиною до 17 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG