Доступність посилання

ТОП новини

«Схемам» заборонили знімати суд щодо звільнених поліцейських та погрожували адмінсправою


Суддя Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда заборонив журналістам програми «Схеми» фільмувати засідання, де оскаржувалося рішення про звільнення працівників внутрішніх справ, які не пройшли атестацію.

Журналісти «Схем», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», виявили, що в Окружному адміністративному суді Києва перебувають сотні справ про оскарження рішень атестаційної комісії поліції та поновлення на роботі. Тільки нині, 29 березня, відповідно до розкладу суду, розглядали 12 справ. Із них сім після автоматичного розподілу припали на одного суддю – Володимира Келеберду.

На початку відкритого судового засідання у справі № 826/2383/16 суддя Келеберда наказав зупинити відеофіксацію на прохання позивача – звільненого Олександра Ковальчука. Заяву журналістів на зйомку він відхилив.

На запитання журналіста, чим обумовлена заборона, суддя в доволі різкій формі пояснив, що платники податків платять йому гроші за те, щоб він розглядав справи, а не проводив лікнеп із судочинства для журналістів. Після цього суддя Келеберда пригрозив знімальній групі «Схем» адміністративним штрафом та забрав документи.

Втім, уже під час перерви він заявив, що «погарячкував» і «штрафу не треба», пояснивши, що для використання «стаціонарної апаратури» все ж потрібна згода осіб, які беруть участь у справі.

За словами медіа-юриста Інституту масової інформації Романа Головенка, чинний закон «Про забезпечення права на справедливий суд» дозволяє представникам ЗМІ використовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації без дозволу суду.

Переатестацію в Києві та області не пройшли 13% поліцейських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG