Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко вступила в коаліційні маневри (огляд преси)


Несподіване бажання Леді Ю. зберегти коаліцію має далекоглядні плани

Позбавлення депутатських мандатів Миколи Томенка і Єгора Фірсова стало подією, яка провела певну межу в післяреволюційній Україні, стверджує газета «День». І питання не стільки у тому, що був порушений закон та нав’язано партійну диктатуру над народними обранцями. Вперше мандати забрали не у тих народних депутатів, які фігурували у політичних скандалах чи кримінальних справах, як, наприклад, Ігор Кононенко, Сергій Березенко, Ігор Мосійчук чи Сергій Мельничук, а у тих, хто намагалися відстоювати принципи, задекларовані під час Революції гідності. На цьому видання наголошує у статті «Про «тіньовий політичний консенсус».

Газета «Україна молода» зауважує, що та швидкість, iз котрою відбулася розправа із невгодними депутатами, могла би бути застосована краще: наприклад, у процесі проведення обіцяних суспільству реформ. Однак Петро Порошенко вирішив натомість упритул наблизитися до способу дій свого попередника, використовуючи для досягнення мети наявні у нього важелі впливу. Зокрема, вплив на ЦВК, котрий надто оперативно ухвалив дещо сумнівне, з юридичної точки зору, рішення, зазначає видання.

Газета «Сегодня» пише, що в коаліційні маневри вступила Юлія Тимошенко. Про те, чому Леді Ю. готова повернутися в більшість, аналізують експерти видання. Вони вважають, що несподіване бажання Тимошенко зберегти коаліцію має далекоглядні плани. На перший погляд, «Батьківщина» більше за інших зацікавлена в перевиборах: на них вона може збільшити кількість своїх народних депутатів. Але воно все одно буде приблизно рівним з іншими політсилами. А підтримуючи зараз кандидатуру Гройсмана, Тимошенко розраховує в майбутньому перенести народний гнів на його уряд, і зайти на наступних виборах в Раду з голосами виборців «Блоку Порошенка», переконують експерти газети.

В публікації «Шокін пішов. Хто замість нього?» газета «День» зазначає, що дивно говорити про «реформування ГПУ» в умовах, коли за фасадом прізвищ на посадах стоять персони, які фактично і режисують театр дій. Саме тому навіть розкручена тема відставки Шокіна стане лише черговим інформаційним приводом до обговорень необхідності такої «реформи» і на сцену для загалу просто виведуть чергового лицедія під аплодисменти стомлених від буденних проблем глядачів. Примарний шанс спростувати ці передчуття має новий генпрокурор і тестом для нього вчергове стане така тривала справа вбивства нещодавно похованого Георгія Гонгадзе, наголошує газета «День».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG