Доступність посилання

ТОП новини

Прибутки аграріїв можуть вплинути на ціни та якість продуктів – експерти


За останній рік прибутки сільськогосподарських виробників виросли в півтора рази в доларовому еквіваленті, стверджує Мінагрополітики

Київ – Як зміняться ціни на продукти для простих українців після того, як аграрні виробники у півтора рази збільшили свої прибутки у порівнянні з минулим роком? Частина експертів говорить, що можна очікувати здешевлення окремих груп товарів, але воно буде незначним. Однак при цьому може суттєво зрости якість овочів, хліба та продукції тваринництва, якщо частину виручки аграрії спрямують на модернізацію виробництва. У Мінагрополітики економічне зростання в галузі пояснюють тим, що Україна завойовує нові зовнішні ринки, але запевняють, що позитивні зміни відчують і українські покупці. Однак дехто з експертів називає показники розвитку сільського господарства дещо завищеними, і не виключає, що вже в кінці року ціни на продовольство почнуть зростати.

У 2015 році сільськогосподарські підприємства отримали рекордну суму чистого прибутку – 89,5 мільярдів гривень, тоді як у 2014 оці - лише 35,3 мільярдів. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

Для порівняння, у доларовому еквіваленті чистий прибуток аграріїв у 2015 році становив 4,1 мільярда доларів, а у 2014 році – лише 3 мільярди. Прибутки українських аграріїв зросли, попри стрімку девальвацію гривні минулого року, і навіть певною мірою завдяки їй.

«Зростання закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію певним чином компенсувало зростання вартості вхідних ресурсів (імпортного обладнання, сировини та насіння) та забезпечило прибутковість сільського господарства на рівні 45,9%. Це найкращий показник за останні десять років», – пояснив у соцмережах Олексій Павленко.

За його словами, найприбутковішими культурами року були соняшник (рентабельність його вирощування – 80,3%), ріпак, зернові та зернобобові культури і соя. Загальна ж рентабельність рослинництва в Україні становила 50,9%, такі дані наводить Мінагрополітики.

Що ж до продукції тваринництва, то Україна увійшла до десятки найбільших експортерів курятини у світі. Зростання стало наслідком того, що Україна бореться за нові ринки, причому ідеться не лише про ЄС, пояснює Олексій Павленко.

Ми відкрили ринок Ірану, Єгипту, Саудівської Аравії. Іран, до прикладу, готовий купувати в України щороку до трьох мільйонів тонн зернових, а також зацікавлений у наших продуктах переробки сільгосппродукції, які мають високу додану вартість
Олексій Павленко

«Ми постійно підіймаємо питання перегляду квот на українську аграрну продукцію в ЄС. Але Європа – це лише один із ринків. Наприклад, птахівництво: Україна посідає в цьому секторі восьме місце в світі за обсягами експорту. Ми відкрили ринок Ірану, Єгипту, Саудівської Аравії. Іран, до прикладу, готовий купувати в України щороку до трьох мільйонів тонн зернових, а також зацікавлений у наших продуктах переробки сільгосппродукції, які мають високу додану вартість», – звітує міністр.

Якість українських продуктів зростатиме швидше за ціну – експерт УКАБ

Оскільки основна маса української аграрної продукції виробляється на експорт, то прибутки агровиробників через девальвацію національної валюти стрімко зросли саме у гривні. Але в доларовому еквіваленті збільшення є не настільки суттєвим, як стверджують в Мінагрополітики, наголошує експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Олександра Ковальчук. Більше того, за її словами, через знецінення гривні для фермерів подорожчали імпортне обладнання, насіння та хімікати для рослинництва, і це змусило виробників економити.Але водночас, нинішнє зростання їхніх прибутків певною мірою стабілізує ціни в магазинах та підвищить якість продуктів харчування, за умови, що рік не буде посушливим, прогнозує Олександра Ковальчук.

Через стрибки та девальвацію минулого року аграрії були змушені економити на технологіях, купуючи лише мінімально необхідні добрива та сировину
Олександра Ковальчук

«Враховуючи, що частково зросли прибутки, то можна припускати, що продукція буде кращою, ніж у минулому році. Можна очікувати поліпшення технологій виробництва, закупівлю нового обладнання, добрив тощо. Для порівняння, через стрибки та девальвацію минулого року аграрії були змушені економити на технологіях, купуючи лише мінімально необхідні добрива та сировину», – визнає експерт.

Ціни на продукти харчування можуть знизитися через зростання виробництва в аграрному секторі, але незначно, припускає Олександра Ковальчук. Більший вплив матимуть сезонні коливання: традиційно навесні та влітку ціни на продукти дещо знизяться, через початок збору врожаю. Восени, коли аграрії почнуть наповнювати продовольчі склади – ціни дещо зростуть, але їхній рівень суттєво не зміниться, прогнозує експерт.

Самі фермери визнають, що збільшують посівні площі зокрема під пшеницею (у 2015 році вони зросли на 12%), і під цукровий буряк. Аграрії наголошують, що додаткова продукція йтиме і на експорт, і на внутрішній ринок. А отже, за хорошого врожаю, ціни на вітчизняне продовольство принаймні суттєво не зростатимуть представники аграрного сектору. Ті ж, хто збільшив прибуток – інвестують у нове обладнання. Так, фермер невеликого господарства Павло Збінський, який працює на Житомирщині, упродовж року інвестував у обладнання для вирощування індиків та у крапельне зрошування ягідних культур, які займають в нього близько гектара.

Більший прибуток не завжди означає, що виробник знизить ціну – економіст

Минулого року ціни на продукти харчування стрімко зростали слідом за обвалом гривні. За даними Держстату, продукти харчування та безалкогольні напої у 2015 році подорожчали на 32,7%.

За інерцією, ще на 5% ціни на продовольство виросли за перші два місяці 2016 року, але нині спостерігається дефляція, яка може пояснюватися сезонними чинниками, як-от – поява більш дешевих ранніх овочів свідчить державна статистика. Проаналізував ці показники та підготував інфографіку на їхній основі Економічний дискусійний клуб.

В Києві на полицях магазинів досі можна побачити так звані соціальні сорти хліба ціною трохи більше 6 гривень, також мало змінилася ціна олії та круп вітчизняного виробництва. З нового року ціна курятини стабілізувалася в районі сорока гривень за кілограм, а тепличні овочі українського виробництва – дешевшають.

Утім чимало українців не задоволені якістю українських продуктів, свідчить опитування слухачів Радіо Свобода.

Високі прибутки сільгоспвиробників мало вплинуть на ціни всередині держави, бо АПК є експортноорієнтованою галуззю, визнає економіст, експерт з питань споживчих цін Олександр Жолудь.

Виробництво фуражу може і не вплинути на ціни м’яса, молока і яєць, бо якщо коливання ціни фуражних культур не буде значним, то змінюватиметься не ціна для споживача, а норма прибутку, яку визначили для себе виробники
Олександр Жолудь

«Маємо розділити ці речі: найбільша частина сільськогосподарської сировини йде на експорт, а не на внутрішній ринок. Україна виробляє зернові, є одними зі світових лідерів за експортом. За експортом, соняшник – перше місце. Якщо брати внутрішній ринок, то збільшення виробництва фуражного зерно не впливатиме на споживчі ціни напряму, бо його споживає тваринництво, – пояснює Жолудь. – Виробництво фуражу може і не вплинути на ціни м’яса, молока і яєць, бо якщо коливання ціни фуражних культур не буде значним, то змінюватиметься не ціна для споживача, а норма прибутку, яку визначили для себе виробники».

Водночас його прогноз є стримано оптимістичним: за умови фінансової стабільності, відсутності стрімкої інфляції продовольство українського виробництва щонайменше не буде стрімко дорожчати. А в кінці весни та на початку літа може відбутися певне зниження цін на овочі, молоко, ягоди та продукти з них – через сезонне збільшення виробництва.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG