Доступність посилання

ТОП новини

Голодний страйк Савченко і плани Путіна


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Він очікує на якийсь момент, можливо, коли в Європі буде обговорюватися питання про продовження персональних санкцій» – Фейгін

Рішення Надії Савченко про сухе голодування з 6 квітня на знак протесту проти незаконного рішення російського суду – остаточне. Про це повідомила Радіо Свобода її сестра Віра, яка напередодні повернулася з Росії. За її словами, після набрання чинності вироком юридичні механізми у справі вичерпані, тепер доля і життя Надії залежать тільки від домовленостей політиків. Експерти зазначають, що процес повернення Надії до України може затягнутися, бо невигідний деяким українським політиками, які бояться її популярності.

«У відповідь на злочинні дії російської влади проти мене і проти України оголошую безстрокове сухе голодування, починаючи з 6 квітня. Вимагаю негайного повернення в Україну. Забороняю етапувати мене будь-куди, крім України» – написала Надія Савченко у листі, який адресувала українцям.

Крім того, українка заборонила силоміць її годувати і застерегла, що у випадку застосування до неї сили вона розцінюватиме це як насильство, тому обіцяє реагувати різко.

Як повідомила Радіо Свобода сестра Надії Савченко Віра, яка напередодні повернулася з Росії, вже з минулого тижня Надія не вживає їжі, а лише п’є воду, через що почала стрімко втрачати вагу. Щовечора у неї підвищується температура.

«Українські лікарі попереджали: це щось хронічне, перше, що починає ламатися в організмі. Коли Надія в Москві тримала довгий голодний страйк, це було серце. Зараз це може бути пов’язано, і це лякає мене найбільше», – розповіла Віра Савченко.

За її словами, Надія ще тиждень тому написала заяву, щоб російські лікарі «лише взяли її аналізи: кров із судини, з пальця». Зараз вона намагається рухатися якнайменше, розповіла Віра Савченко.

«Важливі новини»

5 квітня лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що є домовленості щодо звільнення Надії Савченко на високому міжнародному рівні.

«Я володію інформацією, що на рівні президента США та федерального канцлера Німеччини було досягнуто домовленостей, за якими після того, як вирок увійде в законну силу, Надію або обміняють і повернуть в Україну, або направлять, як вони кажуть, відбувати покарання на рідну землю», – повідомила Тимошенко на своїй сторінці у Facebook.

Як заявив в коментарі Радіо Свобода представник фракції «Батьківщина» Іван Крулько, перемовини світові лідери вели безпосередньо з президентом Росії Володимиром Путіним, і, найімовірніше, повернути Надію до України вдасться до кінця квітня.

Надія не буде відбувати ніякого покарання, бо вона не винна. Вона повернеться, прийде на роботу до Верховної ради народним депутатом і членом Парламентської асамблеї Ради Європи
Іван Крулько

«Зрозуміло, що Надія не буде відбувати ніякого покарання, бо вона не винна. Вона повернеться, прийде на роботу до Верховної ради народним депутатом і членом Парламентської асамблеї Ради Європи», – сказав депутат.

Втім, один з адвокатів Надії Савченко Марк Фейгін в ефірі Радіо Свобода зауважив, що передбачити, на що погодиться Путін взамін на звільнення української громадянки, важко.

«Психіки його (Путіна – ред.) ви ніколи повністю не зрозумієте – ні його параноїдальності, ні його бажань. Він очікує на якийсь момент, можливо, червня, коли в Європі буде обговорюватися питання про продовження персональних санкцій, і, може, напередодні цих обговорень він спробує розіграти карту обміну Савченко на зняття санкцій», – сказав Фейгін.

«Психіки Путіна ви ніколи повністю не зрозумієте – ні його параноїдальності, ні його бажань
Марк Фейгін

Адвокат повідомив, що переговори щодо звільнення українки тривають. Зокрема, напередодні цю тему з російським керівництвом обговорював голова французького Сенату Жерар Ларше.

«Він мені говорив, що теж розмовляв на тему звільнення Савченко з Лавровим, міністром закордонних справ (Росії), а також стверджував, що проводяться конфіденційні бесіди. Радше, це була позитивна інформація. Я, власне кажучи, просив його тільки про одне: щоб він з’ясував терміни, в які Надія Савченко буде звільнена, не відносно обіцянок, які направо й наліво роздає Москва, а спираючись на конкретні дати, коли це відбудеться. Поки що результатів зустрічі немає», – говорить Фейгін.

У свою чергу, МЗС України висловило «рішучий і категоричний протест у зв’язку з набранням чинності незаконно винесеним ганебним обвинувальним вироком щодо Надії Савченко».

У відомстві вимагають від Росії «згадати» про всі міжнародні зобов’язання, які вона брала на себе, і згідно з Мінськими домовленостями «негайно звільнити Надію Савченко та забезпечити її повернення в Україну», заявила речниця відомства Мар’яна Беца.

Також відомо, що Надія Савченко через генерального консула поспілкувалася з президентом України Петром Порошенком.

Крім того, 26 депутатів Європарламенту надіслали українській громадянці листа зі словами підтримки і запевненням, що продовжують боротися за її звільнення.

«Як Ви знаєте, низка наших колег з Європарламенту приєдналася до Вашого голодування, що було не тільки символічним актом підтримки, а й кампанією, спрямованою на привернення уваги до ситуації, у якій Ви перебуваєте. Ми продовжимо порушувати питання про Ваше звільнення. Ми не здаємося, будьте впевнені, Ви не забуті», – наголосили депутати у листі.

Натомість речник російського президента Дмитро Пєсков відмовився вказувати конкретні строки ухвалення рішення щодо Надії Савченко і назвав публічні обговорення справи недоречними.

Кому потрібна Надія Савченко?

Російський політолог Леонід Радзиховський припускає: керівництво України не зацікавлене у звільненні Надії Савченко. Бо якщо вона повернеться в Україну, то одразу ж стане національним героєм, а в умовах нинішньої політичної кризи, яка не вщухає в Україні, Петрові Порошенку зайві труднощі не потрібні, говорить експерт.

Путіну вигідне посилення хаосу в Україні. Але за будь-яких умов «просто так» він Надію Савченко не віддасть, зауважує Радзиховський.

Путін не бачить ніякої Надії Савченко та ніякої України. Путін бачить винятково президента Сполучених Штатів Обаму або канцлера Німеччини Меркель. Це – рівень Путіна в його розумінні
Леонід Радзиховський

«Загалом Путін не бачить ніякої Надії Савченко та ніякої України. Путін бачить винятково президента Сполучених Штатів Обаму або канцлера Німеччини Меркель. Це – рівень Путіна в його розумінні. А, наприклад, ГРУшники чи ще хтось – їхня доля Путіна зовсім не цікавить. Логіка Путіна така: «От я граю з ними. Так, коли треба, я вмію розіграти комбінацію. Вмію відступити, вмію розміняти. Все вмію – я досвідчений», – каже Радзиховський.

Говорити про те, що проблема визволення Надії Савченко полягає в українських політиках, означає «грати в гру за російськими правилами», наголошує політолог Володимир Фесенко. Путіну, справді, вигідно звільнити Надію Савченко, однак на неприйнятних, принизливих умовах, на які б вона сама не погодилася, говорить експерт.

Звільнення Савченко жодним чином зараз не залежить від української влади, воно залежить лише від Путіна, а також від ступеню тиску та рівня домовленостей, які були між Путіним, Меркель і Обамою. Українська влада зробила все, що можливо
Володимир Фесенко

«Теза про те, що українській владі чи українським політикам не вигідно звільнення Савченко, розповсюджується з Москви для того, щоб перекинути відповідальність за звільнення Савченко з Путіна на українську владу. Звільнення Савченко жодним чином зараз не залежить від української влади, воно залежить лише від Путіна, а також від ступеню тиску та рівня домовленостей, які були між Путіним, Меркель і Обамою. Українська влада зробила все, що можливо», – зазначив Фесенко.

5 квітня вирок Надії Савченко набрав чинності. Суд у Росії засудив її до 22 років ув’язнення, звинувативши у причетності до вбивства російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетині кордону. Скаргу на вирок Надія Савченко не подавала, оскільки не визнає вироку і самого суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG