Доступність посилання

ТОП новини

Рютте: Амстердам ретельно переглядатиме Угоду про асоціацію з Україною


Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час голосування на референдумі, 6 квітня 2016 року
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час голосування на референдумі, 6 квітня 2016 року

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляє, що влада цієї країни ретельно переглядатиме Угоду про асоціацію з Україною, щоб задовольнити усі сторони. Про це він заявив пізно ввечері 6 квітня, після завершення референдуму у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

«Ми не хочемо поспішати, щоб нас підганяли, закон про референдум дуже чіткий, і ми будемо дні, тижні, крок за кроком переглядати цю угоду з Україною, щоб задовольнити всі сторони – і на національному, і на європейському рівнях», – сказав Рютте 6 квітня після завершення референдуму у Нідерландах.

«Спочатку дочекаємося остаточних результатів, далі будемо обговорювати це в уряді, далі у парламенті, потім у ЄС. Хочу одразу попередити людей, щоб не було поспішних очікувань: ми не хочемо підводити тих, хто прийшов голосувати, і з повагою ставимося до їхнього вибору – за чи проти – ми ухвалимо дуже акуратне рішення», – наголосив Марк Рютте.

За даними центру соціології IPSOS, на референдумі у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС явка виборців становила 32%.

За остаточними результатами екзит-полів, проведених фахівцями IPSOS, 37,5% виборців проголосували за асоціацію з Україною, 61,7% – проти.

Щоб голосування було визнане таким, що відбулося, необхідно, щоб в ньому взяли участь не менше ніж 30 відсотків виборців.

Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня, а попередні – 8 квітня.

Нідерланди, як і всі інші країни-члени Європейського союзу, вже завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС. Але, відповідно до нещодавно ухваленого закону, з ініціативи євроскептичних громадських організацій у країні 6 квітня відбудеться консультативний референдум щодо перегляду цієї ратифікації. Політики Нідерландів і Євросоюзу закликали виборців країни підтримати ратифікацію.

У разі, якщо Нідерланди все ж відхилять ратифікацію, угода про асоціацію, включно з зоною вільною торгівлі, як припускають, буде діяти між Україною і рештою 27 членами Євросоюзу.​

На цю ж тему:

06.04.2016
Відсутність референдумного ентузіазму допоможе асоціації України з ЄС?

Виборчі дільниці Нідерландів протягом дня заявляли про слабку активність голосувань далі

XS
SM
MD
LG