Доступність посилання

ТОП новини

Інші офшори Порошенка («СХЕМИ» | ВИПУСК №83)


Також у випуску: Офшорна еліта України

Інші офшори Порошенка

Весь світ сколихнула історія про глобальний витік величезного масиву даних про офшорні компанії та їхніх власників, що отримав назву «Панамські папери».

Публікація вже спричинила відставку премєра Ісландії – і зачепила українського президента Порошенка.

Журналісти знайшли три нові офшорні компанії, які Порошенко відкрив на своє ім’я, вже будучи президентом. Зазвичай офшори створюються для анонімності та мінімізації податків. Порошенко запевнив, що це була просто технічна необхідність для передачі його бізнесів в управління банку «Ротшидльд».

Насправді президент активно використовував офшори увесь час становлення його імперії. Більше того, судячи з матеріалів кримінальних справ, що нам вдалось віднайти - міг їх використовувати як раз для ухилення від сплати податків.

Про інші офшори президента, що були з ними споконвіків – і є донині – Максим Савчук та Олександр Чорновалов.


Офшорна еліта України

Офшори і політика у цивілізованому світі – поняття несумісні, у разі викриття.

Адже використання офшорів дозволяє бізнесмену платити менше податків в бюджет своєї країни - а політику, це, погодьтесь, складно пояснити своєму виборцю.

Для наших українських широт – це явище повальне. Сергій Андрушко та Михайло Ткач – про офшорну еліту України на карті світу.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG