Доступність посилання

ТОП новини

«Прем’єр-міністром в нас буде Порошенко» – думка депутата із «Народного фронту»


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Після дострокових парламентський виборів «Опозиційний блок» здатний буде взяти участь у формуванні нової коаліції і професійного уряду – депутат

Київ – Арсеній Яценюк оголосив про свою відставку з посади прем’єр-міністра, і у вівторок, 12 квітня, її має розглянути Верховна Рада. У «Народному Фронті» саме президентську фракцію називають ініціаторами розвалу попередньої коаліції. Проте кажуть, що готові створити нову коаліцію з «Блоком Петра Порошенка» зі всіма своїми голосами, аби не допустити дострокових виборів. Інші політичні сили заявляли про намір залишатися в опозиції. А от в «Опозиційному блоці» вважають, що перевибори не за горами, чого саме і чекають, аби здобути можливість самим створювати коаліцію.

ЗАВАНТАЖИТИ

Новина «Арсеній Яценюк пішов у відставку» – розв’язання «прем’єріади», яку тривалий час спостерігали у країні, чи її продовження? Радіо Свобода з’ясовувало у народних депутатів, на що слід очікувати далі.

У своєму телезверненні від 10 квітня Арсеній Яценюк розповів, що на його місце «Блок Петра Порошенка» висуває Володимира Гройсмана.

Яценюк наголосив, що в парламенті створюється нова коаліція, в яку увійде «Народний фронт» та ґрунтуватиметься вона на програмах його уряду.

Свої завдання Арсеній Яценюк відтепер бачить ширше, ніж повноваження голови уряду. Зокрема він націлений на зміну виборчого законодавства, коаліційний контроль за курсом нового уряду, а також на сферу реформування судів і Конституції.

«Мрією Порошенка з моменту його обрання президентом було повністю контролювати уряд» – Геращенко

Депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко розповів Радіо Свобода, що відставка Яценюка – це давно вирішене питання і спланований захід. Коаліцію дійсно планують із «Блоком Петра Порошенка». Для цього президентській фракції необхідно буде збільшити кількість своїх членів за рахунок депутатів, які раніше у фракціях не були. Інші чотири фракції, на переконання Антона Геращенка, будуть в опозиції і критикуватимуть дії коаліції.

Ініціаторами розвалу коаліції Антон Геращенко називає «Блок Петра Порошенка», тому всю відповідальність за пошук голосів, яких не вистачає, покладає на президентську фракцію. Зі свого боку «Народний фронт» дає в коаліцію 81 голос, запевнив він. Натомість у партії наполягають на тому, щоб на своїх посадах залишились такі міністри, як Арсен Аваков та Павло Петренко для продовження впровадження реформ у МВС та юстиції.

Попри нарікання та незадоволення діями представників «Блоку Петра Порошенка», коаліцію «Народний фронт» підтримуватиме, запевняє Антон Геращенко.

А який є ще варіант? Занурити країну у вир дострокових виборів, які можуть стати реваншем проросійських сил?
Антон Геращенко

«А який є ще варіант? Занурити країну у вир дострокових виборів, які можуть стати реваншем проросійських сил? Які можуть отримати якщо не контрольний, то блокуючий пакет акцій в українському парламенті? Це може не дати країні проводити необхідні економічні реформи і йти на шляху до Європи. Це було б безвідповідально з нашого боку. Нехай президент проявить себе. Мрією Петра Порошенка з моменту його обрання президентом було повністю контролювати уряд через свого прем’єра. Він своєї мети добився, тому вважайте, що прем’єр-міністром в нас буде Порошенко», – зазначив депутат від «Народного фронту».

Нова коаліція чи нові вибори або нова революція?

«Узурпацією влади» називає Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, можливе призначення Володимира Гройсмана прем’єром і вважає, що це призведе до нової революції.

У президентській фракції вважають, що Володимира Гройсмана буде обрано новим прем’єр-міністром і це означатиме вирішення політичної кризи. Про це розповів заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. В нову коаліційну угоду все ж таки будуть внесені деякі зміни, каже він.

Я вважаю, що вдасться створити коаліцію і ми не допустимо парламентських виборів в Україні
Олексій Гончаренко

«Ми внесемо деякі зміни, але принципово вона залишиться тією, яку підписували півтора року тому. І маємо вирішувати ті соціально-економічні проблеми, які стоять сьогодні перед Україною. Я вважаю, що вдасться створити коаліцію і ми не допустимо парламентських виборів в Україні», – наголосив Олексій Гончаренко.

Голова депутатської фракції «Самопоміч» Олег Березюк розповів Радіо Свобода, що їхня фракція не приєднається до коаліції. Він вважає, що зміна прем’єра наразі мало що змінить.

Протягом 15 років країною керує олігархат. На жаль, дві революції не стали революціями, не змінили суспільного ладу
Олег Березюк

«Протягом 15 років країною керує олігархат. Інституційна слабкість держави дозволила комерції, бізнесу захопити публічні фінанси. На жаль, дві революції не стали революціями, а стали повстаннями, які не змінили суспільного ладу, і ті самі люди, які керували країною 15 років, так само нею і керують Як не парадоксально це звучить, вихід – це якісний закон про вибори, зміна ЦВК, якісний закон про тимчасові слідчі комісії, а не бутафорні спеціальні комісії в парламенті, які роблять бутафорні розслідування. Є серйозний закон про президента України для того, щоб він був залежний від народу, а не просто гарантом того, чого насправді не існує – прав і свобод громадян в країні», – вважає Олег Березюк.

Олександра Кужель, член фракції ВО «Батьківщина», вважає, що у вівторок у Верховні Раді повинні ставити питання не просто відставки, а створення слідчої комісії в частині розгляду тих збитків, які принесла діяльність прем’єра Яценюка і його уряду.

Коаліція в форматі «Народний фронт» плюс БПП, плюс «тушки» – це не нова якість уряду, це деградація демократії
Андрій Іллєнко

Позафракційний народний депутат Андрій Іллєнко, який є членом партії ВО «Свобода», вважає, що відставки Яценюка недостатньо для подолання політичної кризи. Він наполягає, що необхідне проведення дострокових парламентських виборів, але за умови зміни виборчого законодавства. При цьому вважає, що поширене застереження про нібито реванш «Опозиційного блоку» в такому випадку безпідставне, адже воно не відповідає внутрішнім настроям, які є в суспільстві. До коаліції долучатись не збарається.

«Коаліція в форматі «Народний фронт» плюс БПП, плюс «тушки» – це не нова якість уряду, це деградація демократії, тому що використовуються прийоми Януковича у вигляді тушок. Плюс половина міністрів залишиться тих самих. Це знову буде квотний принцип, буде кулуарність, як ми це все вже бачимо», – запевняє Андрій Іллєнко.

«Опозиційний блок» як політична сила не був жодного разу при владі – Павленко

Проте в «Опозиційному блоці» впевнені, що у разі проведення дострокових виборів матимуть можливість утворювати в новому парламенті коаліцію вже на основі своєї політичної сили.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Так, член депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрій Павленко вважає, що це єдиний вихід із політичної кризи в країні. За його словами, не виключно, що уряд «буде запрошувати різних екзотичних персон з-за кордону», а його підтримка в парламенті буде не більшою, ніж 228 голосів. Це прирікає його на короткострокове існування, каже Юрій Павленко, адже в уряді не зможуть проводити через парламент жодного необхідного закону. Чи голосуватимуть за відставку Арсенія Яценюка, у фракції «Опозиційного блоку» вирішать у вівторок.

Після дострокових парламентський виборів «Опозиційний блок» здатний буде взяти участь у формуванні нової коаліції і професійного уряду
Юрій Павленко

«Я впевнений, що після дострокових парламентський виборів «Опозиційний блок» здатний буде взяти участь у формуванні нової коаліції і професійного уряду – така перспектива ймовірна. Але це не мова про реванш. Адже «Опозиційний блок» як політична сила не був жодного разу при владі. Окремі представники були у владі, мають професійний досвід, довели свої вміння проводити реформи і забезпечувати стабільний розвиток країни», – зазначає Юрій Павленко в коментарі Радіо Свобода.

Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак зауважив, що в коаліцію готові приймати і раді бачити всіх представників демократичних сил, а от з «Опозиційним блоком» співпраці бути не може.

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам заявив, що очікує побачити наступним прем’єром Гройсмана, проте буде співпрацювати з будь-яким прем’єром.

На цю ж тему:

10.04.2016
Яценюк заявив, що вирішив подати у відставку 12 квітня

«Відтепер бачу свої завдання ширше, ніж повноваження керівника уряду», – сказав Арсеній Яценюк. Наразі тривають переговори щодо створення нової коаліції та формування нового уряду далі

10.04.2016
Які наслідки відставки Яценюка? (опитування)

Сьогодні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про відставку. Кореспонденти Радіо Свобода з’ясовували ставлення киян та гостей столиці до цього. (Відео: Андрій Дубчак, Олена Рябічева, Ольга Черенкова, Катерина Талікова) далі

01.04.2016
Посол США застеріг від позачергових виборів і розкритикував вимоги Тимошенко

«Я дуже критично ставлюся до тих коментарів та пропозицій, які пані Тимошенко висловила за цей тиждень» далі

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG