Доступність посилання

ТОП новини

Процес повернення українських в’язнів на Батьківщину запущено


Акція на підтримку Надії Савченко у Запоріжжі. 6 квітня 2016 року
Акція на підтримку Надії Савченко у Запоріжжі. 6 квітня 2016 року

Четверо українських в’язнів із Росії можуть повернутися на Батьківщину через екстрадицію

Сестра Надії Савченко – Віра – на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» написала, що переговори щодо обміну української льотчиці зірвані. У понеділок стало відомо, що сама Надія Савченко, яка проводить із 6 квітня сухе голодування в російському СІЗО, погодилася на підтримувальну терапію. Тим часом Мін’юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох її громадян, засуджених в Росії, для подальшого відбування покарання на батьківщині. Мова йде про Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Зоя Светова
Зоя Светова

Солошенко, Сенцов, Кольченко й Афанасьєв можуть бути згодом передані Україні. Цю інформацію поширило одне з російських інформаційних агентств. Адвокати трьох фігурантів Кримської справи та ув’язнений Юрій Солошенко подали відповідні заяви. Восени минулого року відразу ж після вироку суду (шість років позбавлення волі), 73-річний Солошенко написав прохання про помилування і звернувся з проханням про екстрадицію на батьківщину. Про це Радіо Свобода розповіла правозахисниця Зоя Светова.

«Він уже давно написав листа з проханням про екстрадицію в Україну. Крім того, він відразу ж після вироку подав прохання про помилування президенту Путіну. І зараз це прохання розглядається в Нижньому Новгороді в комісії з помилування, де сам Солошенко перебуває в колонії», – сказала Зоя Светова.

Питання залишається відкритим

Юрій Солошенко – єдиний із чотирьох українців, згаданих в дорученні Мін’юсту, чиє громадянство не викликало питань у російського суду. Що стосується трьох фігурантів так званої кримської справи, то до них не допускали українського консула на тій підставі, що вони, нібито, не є громадянами України.

За словами адвоката Олександра Кольченка Світлани Сидоркіної, це питання на сьогоднішній день так і залишається відкритим, хоча в останніх документах, а саме у вироку Північно-Кавказького військового окружного суду фактично заперечується наявність у Сенцова, Кольченка та Афанасьєва громадянства України. В інтерв’ю Радіо Свобода Сидоркіна пояснила, чому розпорядження Мін’юсту Росії стосується саме цих чотирьох громадян України.

Олег Сенцов (праворуч) та Олександр Кольченко під час засідання суду. Архівне фото
Олег Сенцов (праворуч) та Олександр Кольченко під час засідання суду. Архівне фото

«Питання про відбуття покарання на території держави, громадянами якої вони є, розглядається за умови, якщо надійшли відповідні заяви. Ми таку заяву подали. Відповідно, наша заява розглядається. Якби всі інші, хто бажає таким чином вирішити питання про відбуття покарання в Україні, подали документи, то щодо них також це питання мало б розглядатися», – пояснила адвокат.

Дипломатичні поступки

Рішення про запит на екстрадицію своїх громадян із Росії для української сторони було непростим, оскільки фактично означає визнання російських вироків. Про це сказав адвокат Геннадія Афанасьєва Олександр Попков.

Фактично Україна формально буде змушена визнати рішення російського суду. Співробітники українських дипломатичних кіл, говорили: це наші люди, і вони несправедливо, незаконно засуджені, і ми готові пожертвувати такими формальними визнаннями
Олександр Попков

«Це питання опрацьовувалося співробітниками українських консульських служб. Вони з’ясовували ставлення родичів. Тому що не всіх це влаштовує. Фактично Україна формально буде змушена визнати рішення російського суду. І, загалом, коли з нами спілкувалися співробітники українських дипломатичних кіл, вони говорили про те, що цей варіант не найкращий, але переважала така точка зору: що це наші люди, і вони несправедливо, незаконно засуджені, і ми готові пожертвувати такими формальними визнаннями для того, щоб хоча б витягнути людей, щоб вони не зазнавали тих речей, яких вони зазнають у російській в’язниці», – зазначив Попков.

Питання вирішене

Ти часом Надія Савченко, яка з 6 квітня тримає сухе голодування, погодилася на підтримувальну терапію. Сестра української льотчиці Віра на своїй сторінці у мережі Фейсбук фактично звинуватила українських політиків у піарі і відсутності реальних кроків для звільнення Надії Савченко.

Акція на підтримку Надії Савченко у Харкові. Березень 2016 року
Акція на підтримку Надії Савченко у Харкові. Березень 2016 року

Один із адвокатів української льотчиці Марк Фейгін в інтерв’ю Радіо Свобода не прокоментував ці висловлювання, але зазначив, що питання про обмін Савченко принципово вирішене.

Марк Фейгін
Марк Фейгін
Проблеми не в київській владі і не в міжнародному співтоваристві, яке вимагало звільнення Савченко. Проблема – в Кремлі, Путіні
Марк Фейгін

«Я вважаю, що занадто рано передбачати події. Деякі почали сподіватися на те, що остаточних домовленостей досягнуто. Дійсно, переговори йшли. Дійсно, видача Савченко – питання вирішене. Але говорити про те, що це може відбутися в найближчі дні, мені здається, має щонайменше недостатньо підстав. Тому що проблеми не в київській владі і не в міжнародному співтоваристві, яке вимагало звільнення Савченко. Я багато разів уже про це говорив, що проблема – в Кремлі. Проблема в одній єдиній людині – Володимирі Путіні», – зазначив адвокат.

Процес передачі українських громадян, засуджених у Росії, на Батьківщину запущений. Однак говорити про це як про доконаний факт занадто рано, зазначив адвокат Савченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG