Доступність посилання

ТОП новини

Прем'єр Яценюк для Донбасу: підсумки політолога


«​Були витрачені величезні кошти допомоги, що прийшли від ЄС та США, натомість не було дієвої схеми інтеграції внутрішньо переміщених осіб»

(Друкуємо мовою оригіналу)

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 10 квітня оголосив про відставку з посади голови уряду. 12 квітня в Верховній Раді мають оголосити про формування нової парламентської коаліції. Заплановане голосування по кандидатурі нового голови уряду. На думку донецького політолога, співзасновника «​Української народної ради Донеччини та Луганщини» Станіслава Федорчука, Яценюк за час перебування на посту не відзначився особливими зрушеннями у питаннях нормалізації життя на звільненій частині Донбасу та внутрішньо переміщених осіб.

Про це Станіслав Федорчук розповів в ефірі програми «Донбас.Реалії».

Як зазначає політолог, уряд виявився неспроможним гарантувати безпеку та прийнятну якість життя мирних громадян, що стикнулися з умовами війни.

«Величезна кількість інфраструктури була знищена і дуже повільно відновлювалася. Дуже повільно відновлювалося дорожнє сполучення. Фактично не існує нормального сполучення між Краматорськом, що наразі виконує функцію областного центру, та Маріуполем. Щоби доїхати від однієї точки до іншої, треба витратити від 5 до 6 годин», – розповідає він.

Щодо політики Яценюка щодо стану переміщених осіб, Федорчук говорить про те, що були витрачені величезні кошти допомоги, що прийшли від ЄС та США, натомість, на думку експерта, так і не відпрацювали дієву схему інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

«Люди були змушені самостійно шукати собі роботу та житло. Велика частина з тих, хто не зміг цього знайти, були вимушені, маємо констатувати, повернутися на окуповані території. Це говорить тільки про одне: що держава не змогла подбати про власних громадян, не змогла зрозуміти наскільки цей виклик є серйозним», – констатує політолог.

Окрім цього, до недопрацювання уряду Яценюка він зараховує відсутність профільного міністерства у справах внутрішньо переміщених осіб, попри вимоги волонтерів та громадськості.

«Тут ми маємо ставити тверду трійку з мінусом і маємо сподіватися на те, що наступний прем'єр-міністр буде більше прагматичним, більше виваженим у своїй політиці урядовій щодо переміщених осіб з окупованих територій», – говорить Станіслав Федорчук.

Відповідаючи на запитання щодо більш прийнятного для вирішення питань Донбассу голови уряду серед відомих кандидатур, Федорчук зазначив, що від жодного з імовірних претендентів, чиї прізвища лунали в медіа, не було чутно про наявність якоїсь конкретної програми щодо Донеччини та Луганщини.

Детальніше – в аудіо:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сам Арсеній Яценюк у своєму зверненні 10 квітня, оголошуючи про відставку, зокрема зазначив: «Ми зробили майже неможливе. Захистили нашу державу. Заснували нове військо і поліцію. Зробили Україну енергетично незалежною від Росії».

За відставку Яценюка з посади прем'єр-міністра ще має проголосувати Верховна Рада.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG