Доступність посилання

ТОП новини

Європейські експерти: Яценюк-Гройсман – це спадковість нереформаторів


Арсеній Яценюк (ліворуч) і Володимир Гройсман
Арсеній Яценюк (ліворуч) і Володимир Гройсман

Україна прогресує лише під тиском ззовні – Стефан Майстер

Брюссель – Відставка Арсенія Яценюка для України не є великою втратою, а для ЄС не є сюрпризом, переконують у Брюсселі. Хто б не став новим прем’єром, владна корупція триватиме, доки не знайдеться сміливець, що наважиться викорінити «кумівство» й олігархат – вважають деякі європейські аналітики. Водночас, політики з держав ЄС закликають Київ якнайшвидше покінчити з політичною кризою, а експерти з Брюсселя та Берліна доволі стримано оцінюють шанси Володимира Гройсмана стати прем’єром-реформатором.

Європейські експерти: Яценюк-Гройсман – це спадковість нереформаторів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Якщо на початку російської агресії перші візити голови українського кабміну Арсенія Яценюка до ЄС справили добре враження, то згодом дуже швидко він тут дістав репутацію керівника уряду України, який був налаштований проти економічних реформ та заважав боротьбі з українським олігархатом. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив керівник брюссельського відділу фундації «Відкрита Європа» Пітер Клепп.

Прем’єр-міністра, що йде у відставку, європейський аналітик позиціонує в таборі, протилежному екс-президентові Грузії Міхеїлу Саакашвілі чи таких реформаторів, як колишній віце-прем’єр-міністр Словаччини Іван Міклош або польський економіст-реформатор Лешек Бальцерович. Втім, невисокої оцінки Пітер Клепп і щодо кандидатури Володимира Гройсмана.

Хто би не став українським прем’єром, найважливіше, щоб він скасував «кумівство»
Пітер Клепп

«На жаль, його теж реформатором не вважають, – каже він. – Хоча, можливо, він і кращий за Яценюка, але це покаже час. Хто би не став українським прем’єром, найважливіше, щоб він скасував «кумівство». І найкращий приклад цьому – Грузія: корупцію в уряді викорінить не призначення нових прокурорів чи створення антикорупційних установ. Просто треба зменшити урядовий контроль над місцевими економіками».

Реформи якщо й будуть, то не «з цими людьми»

Литовський депутат Європарламенту Петрас Ауштрявичус закликає якнайшвидше покласти край політичній кризі, бо це збільшує ризик поглиблення економічної нестабільності. Нещодавні відверті розмови та зустрічі Володимира Гройсмана у Брюсселі, зокрема у Європарламенті, мали б допомогти йому зорієнтуватися на посаді прем’єр-міністра.

Сподіваюсь, що новий уряд на чолі з паном Гройсманом буде мати не лише стабільну більшість, але й прискорить соціально-економічні й політичні реформи
Петрас Ауштрявичус

«Сподіваюсь, що новий уряд на чолі з паном Гройсманом буде мати не лише стабільну більшість, але й прискорить соціально-економічні й політичні реформи, – зазначає європарламентар. – Добре, що він вже має зв’язки з Брюсселем, де його знають, як спікера парламенту, який взявся за реформи. Сподіваюсь, це буде позитивним фактором подальших контактів між Україною та Євросоюзом».

Відставки Яценюка в ЄС чекали, а вибір Гройсмана – це вибір незмінності курсу, каже Стефан Майстер із берлінського Центру імені Роберта Боша, який опікується проблемами Східної Європи та Росії. Експерт вважає, що, віднині президент матиме більше впливу на Кабмін, але, на його думку, про докорінні перетворення в Україні наразі варто забути.

Якщо й буде якийсь прогрес, то він буде через тиск ззовні
Стефан Майстер

«Не з цими людьми, що при владі, – міркує Майстер. – Якщо й буде якийсь прогрес, то він буде через тиск ззовні. Тобто, якщо вимоги висунуть МВФ чи ЄС Порошенко та уряд робитимуть якісь наступні кроки. Але я не бачу, аби вони самостійно хотіли робити ті фундаментальні речі, які так необхідні».

«Втім, давайте дамо шанс і Володимирові Гройсману», – каже німецький аналітик, – хоча наразі нічого не свідчить про те, що для України настав «момент істини» для відчутних змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG