Доступність посилання

ТОП новини

Заява Саакашвілі: «крик відчаю» чи розгойдування човна?


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Найбільша інтрига – якою буде реакція самого Порошенка – політолог Ярослав Католик

Процес реформ в Україні та зокрема на Одещині саботується з боку центральної влади. Так вважає голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. За його словами, зараз людям, які хочуть змінювати Україну на краще, цілеспрямовано заважають діяти. Він зазначив, що одна з проблем полягає у підході президента Петра Порошенка до процесів реформування всередині країни. Тому очільник Одещини висунув президентові низку умов, у випадку невиконання яких команда Саакашвілі обіцяє піти зі своїх посад.


Сформувати уряд народної довіри після відкритого обговорення, звільнити прокурора Одеської області Миколу Стоянова, порушити кримінальну справу проти міського голови Одеси Геннадія Труханова, звільнити місцевих працівників СБУ та податкової служби, які перешкоджають втіленню реформ – такі вимоги команда Міхеїла Саакашвілі висунула президентові України.

Крім цього, Саакашвілі закликав Верховну Раду не голосувати за новий уряд. На його думку, в таких умовах цей уряд наперед буде «недієздатним і корумпованим, та служитиме олігархам, а не народові України».

Голова Одеської ОДА зазначив, що це не ультиматум. Вони готові чекати на реакцію Петра Порошенка протягом кількох днів. У разі відсутності конкретних дій члени команди Саакашвілі заявили про намір залишити свої посади у державних органах влади.

«Тоді всі реформатори не лише в Одесі мають піти, сформувати окрему команду і робити все, щоб поміняти все у країні найрішучішим, найшвидшим, конституційним способом, а не постійно чекати і годуватися порожніми обіцянками», – заявив Саакашвілі.


Соратник Саакашвілі Саша Боровик назвав це звернення «криком відчаю». За його словами, їхню роботу блокують з усіх боків, і – перш за все – з оточення президента. Боровик підтвердив: якщо це не зміниться, вони підуть у сувору опозицію.

Громадський активіст з Одеси Аркадій Топов вважає, що вірогідність виконання однієї з вимог команди Саакашвілі, а саме відкриття кримінальної справи проти мера Труханова, вкрай низька і ця заява не матиме суттєвого впливу. Одесит згадує, що у роботі «реформаторів» були як позитивні, так і негативні моменти. Проте, на думку активіста, якщо вони хочуть піти з посад, то це їхнє право.

«Якщо вони не згодні з діями президента, якому по вертикалі влади підпорядковуються, то правильно було б піти. Залишитися на посадах і просто критикувати – це дуже дивно виглядає», – говорить він.

Після заяви не збираються розходитися й активісти так званого «прокурорського майдану». Учасники пікету продовжують часткове блокування будівлі обласної прокуратури, допоки Миколу Стоянова не звільнять з посади. За їхніми словами, заява голови ОДА є доречною. Мітингувальники продовжують чекати виконання своїх вимог.

Саакашвілі розгойдує ситуацію навколо президента – політолог

Раніше Саакашвілі так публічно і гостро не критикував конкретно президента. На це звернув увагу одеський політолог Ярослав Католик. Він припускає, що ця заява може бути тактичним ходом.

У політичній ситуації, що склалася, зараз президент – найбільш уражений. Він невпевнено стоїть на ногах і Саакашвілі розгойдує ситуацію
Ярослав Католик

«У політичній ситуації, що склалася, зараз президент – найбільш уражений. Він невпевнено стоїть на ногах і Саакашвілі розгойдує ситуацію. Можливо, він хоче отримати посаду у новому уряді чи ще десь», – вважає Католик.

Політолог зауважує, що наразі розчарування одеситів у діях «команди реформаторів» дещо зростає. Адже багато обіцянок не виконані: траса Одеса-Рені досі не відремонтована, не вирішені проблемні моменти у роботі Одеської митниці, відсутні корупційні викриття та розслідування гучних справ тощо.

«Підтримка є, але тих, хто розчарувався, з кожним днем дедалі більше. Коли Саакашвілі прийшов, його підтримував ледве не весь одеський Євромайдан. Зараз небагато людей саме серед «євромайданівців», які залишилися у так званій «секті Саакашвілі»», – каже він.

За словами Ярослава Католика, найбільша інтрига – якою буде реакція самого Порошенка? Проте наразі президент ще не відреагував на заяву голови Одеської облдержадімінстрації.

За прогнозами політолога, якщо Саакашвілі таки піде у відставку, то, скоріш за все, буде активно розбудовувати власну політичну силу та готуватися до майбутніх парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG