Доступність посилання

ТОП новини

Поки Путін «у контакті», дні Савченко йдуть на лік – адвокати


Надія Савченко в суді російського Донецька Ростовської області, 9 березня 2016 року
Надія Савченко в суді російського Донецька Ростовської області, 9 березня 2016 року

«У Путіна, можливо, є час і в українських політиків є, але у Надії Савченко – немає» – Полозов

Надія Савченко тримає сухе голодування у російській в’язниці від 6 квітня. Адвокати української льотчиці заявляють, що стан її здоров’я тяжкий і протриматися вона може ще максимум чотири дні. Натомість президент Росії Володимир Путін зауважив, що «не варто забігати наперед» у питанні Савченко. Водночас він зазначив, що перебуває «у контакті» з українською владою. А речник президента України повідомив, що Петро Порошенко і віце-президент США Джо Байден закликали керівництво Росії негайно відпустити льотчицю. Сама ж Надія у розмові з адвокатом наголосила: якщо сухе голодування не може вплинути на її звільнення, то, можливо, матиме значення її смерть.

Поки Путін «у контакті», дні Савченко йдуть на лік – адвокати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Надія Савченко від 6 квітня тримає сухе голодування з вимогою повернути її до України. Однак у Кремлі не поспішають звільняти українку. Володимир Путін, який чи не вперше висловився з цього приводу, зауважив, що у цьому питанні «краще не забігати наперед».

«Ми в контакті з цього питання з керівництвом України, наші партнери знають нашу позицію, і в таких питаннях краще не забігати наперед», – зазначив Путін, після «прямої лінії» спілкування з росіянами на запитання журналістів про можливість обміну або звільнення Савченко.

Водночас, як повідомив речник президента України, Петро Порошенко та віце-президент США Джо Байден закликали Росію негайно звільнити Надію Савченко.

Не вплине голодування, то вплине смерть – Савченко

Адвокату Миколі Полозову після п’яти годин очікування у четвер таки вдалося побачитися з Надією Савченко, тоді як її сестру Віру так і не пропустили. Надія дуже чекала цієї зустрічі, аби обговорити складні та важливі питання, які стосуються, зокрема, її госпіталізації, розповів адвокат в коментарі Радіо Свобода. Через це Надія відсьогодні відмовляється від аналізів і обстежень російських лікарів.

Микола Полозов
Микола Полозов

Загалом, адвокат оцінює її стан як тяжкий: брак води в організмі руйнує її внутрішні органи. Лікарі хоч і ставлять крапельниці Надії, та вони лише покращують аналізи крові, а не підтримують її здоров’я.

«Це друга крапельниця, яку їй ставили за тиждень. Вона здатна тільки покращити результати аналізів, які російські лікарі передають своєму керівництву, але не допомагають здоров’ю Надії. Внутрішні органи продовжують втрачати вологу. Чесно кажучи, це все паліативні заходи, які до якихось суттєвих результатів покращення здоров’я не приводять», – сказав Полозов.

Надія розчарувалася в тих політиках, які ведуть переговори щодо її звільнення
Микола Полозов

Надія не вірить в швидке та позитивне вирішення питання її звільнення і цей стан невизначеності вбиває у ній віру в перемогу, розповідає Полозов.

«В цілому Надія перебуває в тяжкому емоційному стані, вона, чесно кажучи, розчарувалася в тих політиках, які ведуть переговори щодо її звільнення і сказала, що якщо навіть сухе голодування не може на них ніяк вплинути, то, судячи з усього, вплинути може тільки смерть. У Путіна, можливо, є час і в українських політиків є час, але немає часу в Надії Савченко», – сказав Полозов.

«Вони будуть шукати рішення, вигідне для них. Але не зараз» – Фейгін

Той факт, що питання про Савченко прозвучало лише в кулуарах, а не під час «прямої лінії», означає, що Путін не хоче надавати справі розголосу зараз, а отже в найближчий час питання повернення Надії Савченко до України не вирішиться, робить висновки інший адвокат льотчиці Марк Фейгін.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

«Це означає, що вони будуть шукати рішення, вигідне для них. Але не зараз. І аж ніяк не для України чи самої Савченко» – зазначив адвокат в ефірі Радіо Свобода.

Однак, те, що Путін публічно визнав, що переговори тривають – вже дає гарантію на певний їх результат, сказав Фейгін.

Путін підтверджує, що прямі перемовини з Києвом ведуться. Визнання переговорів дипломатичною мовою означає, що перемовини мають закінчитися якимось рішенням
Марк Фейгін

«У будь-якому випадку, Путін підтверджує, що прямі перемовини з Києвом ведуться. Це вже непогано само собою. Визнання переговорів дипломатичною мовою означає, що перемовини мають закінчитися якимось рішенням. І з іншого боку, ця фраза про «забігання наперед», яка нічого не означає, скоріше стосується того, що Путін не поспішає з вирішенням проблеми Савченко. Тобто це не означає, що Савченко відпустять через день, два, тиждень», – сказав адвокат.

Адвокат наголошує: тиск на російського президента треба посилювати, бо тільки так можна примусити Кремль вирішити це питання швидше. «Це як на велосипеді: доки крутиш, він їде, спинив педалі – впав. Тому нічого нового тут не винайдеш».

«Путін натякає, що у великому торзі треба поводитись тихо» – Яременко

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Для Путіна немає значення, який день голодує Надія Савченко, він вважає, що впіймав «золоту рибку», констатує дипломат Богдан Яременко. Отже, якщо до нього звертаються – значить він буде торгуватися, додає експерт. «Він вважає, що його просять, а він той, хто дає. Через те Путін зараз ловить свою удачу за хвіст», – говорить дипломат.

Меседж від Заходу має бути таким: торгу не буде, а Кремль повинен говорити з керівництвом України, а не зі США чи ЄС
Богдан Яременко

«Він веде торг і увесь час натякає, що у великому торзі треба поводитися тихо, щоб ніхто не знав і не розумів, про що він. Тоді, мовляв, можна домовитися. Насправді меседж від країн Заходу має бути таким: торгу не буде, а Кремль повинен говорити з керівництвом України, а не зі США чи ЄС. А з Україною він просто має вирішити: як Надія Савченко буде передана в Україну», – зазначив експерт.

Дипломат зазначає, що Україна зі свого боку зробила усе, що могла, адже до переговорів доєдналися провідні політики світу.

«Радісні звістки» про Савченко – популізм

Віталій Бала
Віталій Бала

Натомість політолог Віталій Бала в коментарі Радіо Свобода зауважив, що українські політики замість того, щоб діяти, довгий час «піарилися» на темі Савченко. І слова Путіна лише доводять, що «бравурні» заяви, які озвучувалися останнім часом, були «недоречними» і ні до чого призвести не можуть. Натомість скидаються лише на популістичні спроби першими принести «радісну звістку».

Треба було когось із їхніх високопосадовців викрасти. Якщо не виходить домовитися з точки зору міжнародного права, якихось моральних аспектів, значить треба було інші задіяти механізми
Віталій Бала

«Треба було когось із їхніх (російських – ред.) високопосадовців викрасти так, щоб про це ніхто не знав. І тоді на рівні спецпредставників обговорити і вирішити всі ці питання. Тобто тут погано спрацювала наша спеціальна служба, яка в інших країнах спеціально цьому навчена. Якщо не виходить домовитися з точки зору міжнародного права, якихось моральних аспектів, значить треба було якісь інші задіяти механізми, і це треба було робити набагато раніше», – сказав Бала.

Надія Савченко від 6 квітня тримає сухе голодування з вимогою повернути її до України.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області визнав Надію Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, а також у незаконному перетині кордону Росії та засудив її до 22 років ув’язнення. 5 квітня вирок набрав чинності. Надія Савченко категорично відкинула звинувачення.

На цю ж тему:

14.04.2016
Група євродепутатів надіслала листа Путіну з вимогою звільнити Савченко

Листа підписали 46 парламентарів із п’яти політичних груп Європейського парламенту далі

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG