Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закличе припинити насильство та звільнити українських в’язнів і полонених


Будівля Парламентської Асамблеї Ради Європи
Будівля Парламентської Асамблеї Ради Європи

У Страсбурзі пролунає «додатковий голос у загальносвітовому хорі вимог щодо негайного звільнення Савченко» – Ар’єв

Страсбург – Термінові дебати щодо засудженої в Росії української льотчиці Надії Савченко очікуються в перший день сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, що триватиме з понеділка по п’ятницю. Весняна зустріч у Страсбурзі буде також присвячена гуманітарній ситуації з полоненими, ув’язненими, засудженими та зниклими людьми за час російської агресії в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ

Українські в’язні та полонені на Донбасі живуть в нелюдських умовах, піддаються тортурам та насиллю – про це йдеться у доповіді парламентаря від Латвії Нелії Клейнберґи, яка буде обговорюватися цього тижня у Страсбурзі.

Як вона пояснила в інтерв’ю Радіо Свобода, долі захоплених чи викрадених людей під час війни в Україні дуже непокоять її та інших членів ПАРЄ, так само, як і самі бойові дії, що не припиняються на Донбасі.

Ця доповідь буде про ті проблеми, які я бачила на власні очі, коли відвідувала в Україні ті місця, що були захоплені сепаратистами
Нелія Клейнберґа

«Ця доповідь буде про ті проблеми, які я бачила на власні очі, коли відвідувала в Україні ті місця, що були захоплені сепаратистами, – каже парламентар. – Я буду представляти всі ті проблеми, що пов’язані з незаконно затриманими українцями. Але загалом я закликаю до припинення терористичних дій. Я бачила, що там йде справжня війна. Якщо ми хочемо миру в Європі, то всі ці (військові) операції мають припинитися».

З моменту незаконної анексії Криму Росією та початку бойових дій в Луганській і Донецькій областях сотні українських військовослужбовців та цивільних були захоплені в полон або викрадені. Деяких з них звільнено, але багато досі утримуються в ув’язненні, та, як повідомляється, живуть у нелюдських умовах, піддаються тортурам, приниженню, примусовій праці та іншим формам насильства, – розповідає про зміст своєї доповіді Нелія Клейнберґа.

Також там дається оцінка реалізації одного з наріжних каменів мінських угод, а саме обміну ув’язненими та звільнення заручників і осіб, незаконно затриманих протягом війни в Україні. Доповідач розробила низку рекомендацій адресованих всім сторонам конфлікту та покликаних прискорити звільнення людей. Окремо у звіті лунає заклик до Росії дати волю всім українським в’язням, затриманим як на Донбасі, так і в самій Росії чи Криму, і які перебувають у російських в’язницях.

Значна увага у доповіді приділяється й потребам звільнених осіб та членів їхніх сімей. Йдеться про медичну, юридичну, фінансову та соціальну допомогу звільненим та їхнім родинам з боку держави.

Термінова «тема Савченко»

Водночас, уже в перший день засідань, ПАРЄ як термінову тему розгляне «справу Надії Савченко», каже голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Звісно, ПАРЄ не може визволити Надію Савченко, але це буде додатковий голос у загальносвітовому хорі вимог щодо негайного звільнення Надії Савченко
Володимир Ар’єв

«Власне, сподіватися можна на те, що Парламентська Асамблея Ради Європи проведе термінові дебати щодо ситуації навколо Надії Савченко, – пояснив депутат. – Це означатиме, що з цього приводу буде ухвалена окрема резолюція. Звісно, ПАРЄ не може визволити Надію Савченко, але це буде додатковий голос у загальносвітовому хорі вимог щодо негайного звільнення Надії Савченко».

Дебати по справі Савченко заплановані у перший день сесії, 18 квітня, й відбудуться одразу після традиційного звернення президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Педро Аграмунта до депутатів. Після обговорення цього питання планується також слухання звіту щодо роботи Бюро та щорічна доповідь про річну діяльність уповноваженого з прав людини Ради Європи Нілса Муйжнієкса.

Серед інших тем весняної сесії ПАРЄ, яка триватиме до кінця тижня, є і криза біженців та мігрантів в Європі, збільшення можливостей участі жіноцтва у політичному житті, радикалізація молоді та боротьба з антисемітизмом на континенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG