Доступність посилання

ТОП новини

Найпоширеніша форма експлуатації дітей в Україні – жебракування – МОМ


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

За даними різних організацій, виявлених у 2015 році випадків торгівлі дітьми в Україні – від десяти до понад тисячі

Київ – Десятеро дітей, які постраждали від торгівлі людьми в Україні, звернулись до Міжнародної організації з міграції протягом минулого року. Інша організація «Ла Страда – Україна» зареєструвала за цей же період понад тисячу звернень щодо торгівлі дітьми, зауваживши кращу поінформованість неповнолітніх про свої права і способи їхнього захисту, ніж у минулі роки. Між тим, за результатами опитування, проведеного на замовлення МОМ, більше третини дітей з уразливих груп готові погодитись на пропозиції, через які можна потрапити у трудове чи сексуальне рабство.


Десять випадків торгівлі дітьми зареєструвало у 2015 році українське представництво Міжнародної організації з міграції. Про це повідомила координатор програми МОМ із протидії цьому явищу Ганна Антонова.

В основному, це було примусове жебрацтво. І невеличкі відсотки там були сексуальної експлуатації і примусової праці
Ганна Антонова

«В основному, це було примусове жебрацтво. І невеличкі відсотки там були сексуальної експлуатації і примусової праці, – каже вона. – В принципі, це дуже низький показник ідентифікації дітей, на жаль».

Між тим, на дитячу гарячу лінію організації «Ла Страда – Україна» протягом минулого року зателефонувало більш ніж 38 тисяч осіб, з них понад тисячу звернень стосувалися трудової та сексуальної експлуатації неповнолітніх, розповіла Радіо Свобода координатор гарячої лінії Альона Кривуляк.

Такі звернення надходили як від дітей, так і від дорослих
Альона Кривуляк

«Такі звернення надходили як від дітей, так і від дорослих. Якщо телефонували діти, то це найчастіше діти, які проживають у родинах у складних життєвих обставинах: якщо батьки є алко- або наркозалежними або якщо родина є багатодітною чи малозабезпеченою. Що стосується звернень від дорослих, то це були або близькі люди таких діток або просто дорослі, які побачили, що дитина десь жебракує», – пояснює вона.

Протягом перших трьох місяці цього року, за словами Кривуляк, організація вже отримала більше ніж п’ятисот дзвінків щодо торгівлі дітьми. Порівняно з 2013-2014 роками кількість звернень зросла, і якщо тоді були дзвінки від дорослих, то тепер діти самі звертаються і повідомляються про такі випадки, каже експерт. На її думку, це означає, що діти більше знають про свої права.

Дітей з інвалідністю примушують до жебрацтва – опитування

Восени і взимку минулого року на замовлення МОМ соціологи з GFK провели дослідження, опитавши по двісті дітей віком від 13 до 17 років із дев’яти уразливих, на думку дослідників, груп на підконтрольній Україні території. Йдеться про дітей, що навчаються в інтернатних закладах та виховуються у прийомних сім’ях, дітей під соціальним супроводом, дітей з інвалідністю в інтернатах, безпритульних дітей та дітей-переселенців. Також опитування поширювалось на учнів професійно-технічних закладів та хлопців до двадцяти років, що перебувають в установах позбавлення волі.

У респондентів, зокрема, запитували, чи чули вони про реальні випадки торгівлі людьми, які б стосувались їхнього кола знайомих, розповідає керівник відділу соціально-політичних досліджень GFK Інна Волосевич.

Половина безпритульних дітей чули, що хоча б одна ситуація торгівлі людьми траплялася з іншими безпритульними
Інна Волосевич

«Половина безпритульних дітей чули, що хоча б одна ситуація торгівлі людьми траплялася з іншими безпритульними. І на другому місці – діти з особливими потребами, серед них 39% про це чули. І найчастіше вони чули про примушення до жебрацтва, трудова і сексуальна експлуатація рідше фігурували у їхніх відповідях», – зазначає вона.

За словами Волосевич, найвищу готовність погодитись на пропозицію, через яку теоретично можна постраждати від торгівлі людьми, показали також безпритульні, молодь із місць несвободи та учні професійно-технічних закладів.

За 2015 рік українська Національна поліція виявила загалом 102 потерпілих від торгівлі людьми і відкрила 111 кримінальних проваджень за цими фактами. Такі дані наводить Міжнародна організація з міграції. За власною інформацією згаданої установи, її представники в Україні виявили минулого року 740 осіб, які зазнали трудової або сексуальної експлуатації у 16 країнах світу, це на 18% менше, порівняно з аналогічним показником у 2014 році.

Наприкінці лютого цього року уряд затвердив державну соціальну програму протидії торгівлі людьми до 2020 року, метою якої є налагодження зв’язків між різними державними установами для допомоги жертвам торгівлі людьми. Представники Пенітенціарної служби та Мінсоцполітики після презентації дослідження МОМ заявили про готовність проведення інформаційних та просвітницьких кампаній проти торгівлі людьми у підпорядкованих їм установах.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG