Доступність посилання

ТОП новини

Треба звертатись до ОБСЄ, Ради Європи і ООН, щоб захистити кримських журналістів – правозахисниця


Затриманий журналіст Семена на допиті спростовував, що є співробітником «Крим.Реалії»

Російська влада, яка контролює Крим, продовжує «закручувати гайки» свободі слова на півострові. Вранці 19 квітня російські силовики провели низку обшуків у будинках журналістів, намагаючись з’ясувати їхні зв’язки з проектом Радіо Свобода «Крим.Реалії». Прокурор окупованого Криму Наталія Поклонська звинувачує їх у «сепаратизмі» та готує матеріали для повного блокування цього ресурсу. Натомість, правозахисники та юристи називають такі кроки фактичної влади Криму тиском на незалежну журналістику.


Кримські силовики та правоохоронці прийшли з обшуками до домівок семи журналістів: п’ятеро з них живуть у Сімферополі, один – у Ялті, ще один – у Севастополі. Зокрема, мова йде про Леньяру Абібулаєву, Руслану Люманову та Миколу Семену, справу проти якого анонсувала ще зранку Наталія Поклонська.

Обшук почався у вівторок близько 7-ї ранку і тривав майже п’ять годин. Проводили його 8 осіб. Вилучили два ноутбуки, сім записників і кілька карт пам’яті.


Семена на допиті заявляв, що є пенсіонером і спростовував, що є співробітником «Крим.Реалії». Після обшуку його повезли до російського управління ФСБ в Сімферополі, а згодом відпустили під підписку про невиїзд.

Микола Семена
Микола Семена

«Мені оголосили підозру, нібито я, закликаючи до порушення територіальної цілісності Російської Федерації, написав статтю, яка називається «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Я заперечую цей факт, тому що порушувати і закликати до порушення територіальної цілісності Російської Федерації у мене ніколи не було злого умислу і наміру», – сказав Микола Семена.

Ця стаття була опублікована на сайті «Крим.Реалії» проекту Радіо Свобода: автор матеріалу в рубриці «Точка зору» – політолог Валентин Гончар. За словами Миколи Семени, на допиті в кримському управлінні ФСБ Росії йому не ставили запитання, чи є він співробітником «Крим.Реалії». При цьому він сам наголосив, що не є співробітником цього проекту.


Експертиза речей Семени може тривати кілька місяців, говорить адвокат Еміль Курбедінов. Після оприлюднення результатів допити можуть продовжитись, додає він. Двоє інших затриманих, чиї імена відомі – Леньяра Абібулаєва та Руслана Люманова – проходять свідками у його справі, додав адвокат.

«Наскільки я знаю, вони відмовились свідчити, пославшись на 51-у статтю (Конституції Російської Федерації – ред.). І наче вони зараз вдома», – каже він.

«Крим.Реалії» дискредитує Росію – Поклонська

Обшуки та допити ставлять під удар не лише конкретних журналістів, а залишки незалежних медіа на півострові. Зокрема, підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

«Аналіз контенту цього ресурсу свідчить про його спрямованість на дискредитацію діяльності Російської Федерації на території Республіки Крим, розпалюванні міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі, а також про здійснення закликів до екстремістської діяльності», – йдеться в повідомленні прокуратури анексованого Росією Криму.


Таким чином, кожного, хто в Криму говорить про нелегітимність так званого «референдуму» 2014 року, можуть притягнути до кримінальної відповідальності на півострові. У відповідь на це головний редактор Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Ненад Пеїч заявив, що «радіостанція не припинить професійного висвітлення події для своєї аудиторії, яка цього потребує». Він назвав «Крим.Реалії» одним із останніх джерел незалежних новин, які ще лишаються в окупованому Росією Криму.

Хочуть, щонайменше, залякати медіаспільноту Криму – правозахисниця

На думку голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, такі дії фактичної російської влади Криму мають на меті як згортання свободи слова, так і точковий удар по проекту «Крим.Реалії».

«Тому що дійсно, це дуже важливий ресурс інформаційний, його дійсно читають, він популярний. Це видання, яке заважає російській владі в Криму. На жаль, знайшли людей, через яких будуть намагатися дискредитувати», – говорить вона.


Такою активною атакою на журналістів намагаються, щонайменше, залякати усю медіаспільноту півострова, каже Скрипник. Про це свідчить, зокрема, дуже ранній обшук у Миколи Семени.

«Взагалі, обшуки можна проводити в денний нормальний час. А тут обшуки проводились зранку, якраз щоби тиснути психологічно на людину. Людина не готова в такий ранній час до будь-яких подій, тим більше, до обшуку», – говорить вона.

Що може зробити Україна?

Правозахисниця Ольга Скрипник озвучує конкретний перелік кроків, які може зробити Україна, аби допомогти кримським журналістам. Діяти можна у дипломатичному, або ж правовому полі.

Україна має право відкрити кримінальне провадження щодо порушення прав людини щодо цих журналістів. Також Україна може звернутися до ОБСЄ, Ради Європи, ООН
Ольга Скрипник

«Україна має право відкрити кримінальне провадження щодо порушення прав людини щодо цих журналістів. Також Україна може звернутися до ОБСЄ, Ради Європи, а також ООН. У всіх цих структурах є спеціальний підрозділ, який займається свободою слова та захистом журналістів. Щоби вони також від імені своїх організацій продовжили тиск на Росію», – пояснює вона.

Спілка журналістів Росії: нехай розбирається суд

Міністерство інформації України вже готує офіційне звернення щодо цих обшуків і затримань. А незалежна медіапрофспілка України закликає українську владу «вжити всіх заходів, щоб не допустити арештів».

Це російська влада зачищає рештки вільної журналістики на території, через страх, що журналісти розповідатимуть правду про те, що там коїться
Юрій Луканов

«Очевидно абсолютно, що це російська влада зачищає рештки вільної журналістики на території, через страх, що журналісти розповідатимуть правду про те, що там коїться», – сказав голова організації Юрій Луканов.

Натомість, Спілка журналістів Росії заявила, що виступає проти цензури, утім у цій ситуації «крапку має поставити суд».

«Ми виступаємо проти цензури, в якій би формі вона не проводилася: чи то тиск на журналістів, чи спроба закрити ту чи іншу редакцію. Утім, ми завжди відрізняємо цензуру від злочинів, тих чи інших порушень Кримінального кодексу. Це позиція Спілки журналістів Росії», – прокоментував голова організації Тимур Шафір.


Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG