Доступність посилання

ТОП новини

Росія і НАТО: діалог недовіри


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час виступу у штаб-квартирі в Брюсселі. 20 квітня 2016 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час виступу у штаб-квартирі в Брюсселі. 20 квітня 2016 року

Поки Захід не продемонструє готовність реально протистояти Кремлю, застосовуючи мову, зрозумілу для Путіна, провокації з його боку триватимуть – експерт

Брюссель – Зустріч послів Північноатлантичного союзу із представниками Росії при НАТО, що відбулася 20 квітня у Брюсселі, була насамперед політичним ходом, а не відновленням колишніх відносин. Якщо представники альянсу намагалися донести до росіян, що треба більше прозорості, стриманості й поваги до міжнародних норм, то Росія спробувала зробити черговий маневр для отримання нових дивідендів для своєї пропагандистсько-агресивної політики.


Пошук хоч якогось фундаменту для взаєморозуміння між Москвою та НАТО для Заходу насамперед мав на меті не допустити виходу ситуації з-під контролю, адже інциденти та провокації з боку Росії тривають, а сили стримування НАТО з моменту російської агресії значно наростили у Європі свій потенціал.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що зустріч Ради Росія-НАТО не означає того, що сторони «повернулися до звичайних відносин». Насамперед, події в Україні продовжують тримати альянс у стані постійного тиску на Москву.

За словами керівника Північноатлантичного альянсу, на зустрічі з представниками Росії було підтверджено розбіжності в позиціях НАТО і Москви щодо того, що відбувається на сході України.

Росія намагається зобразити це як громадянську війну. Це Росія дестабілізує схід України
Єнс Столтенберґ

«Багато союзників НАТО не погоджуються, коли Росія намагається зобразити це як громадянську війну. Це Росія дестабілізує схід України, надає допомогу сепаратистам, амуніцію, кошти, обладнання, а також командування і контроль», – наголосив Столтенберґ.

Держави-союзниці дали зрозуміти, що твердо відстоюють підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. НАТО не визнає незаконну анексію Криму Росією
Єнс Столтенберґ

«Саме дії Росії проти України призвели до нинішнього стану наших відносин, держави-союзниці дали зрозуміти, що вони твердо відстоюють підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. НАТО не визнає незаконну анексію Криму Росією. Ми наголосили, що збільшення випадків порушень режиму тиші у Східній Україні останніми днями є дуже тривожним, так само, як і недавні інциденти, що були націлені на наші морські монітори», – зазначив Столтенберґ щодо російських провокацій у Балтійському регіоні.

Яку мову Заходу може зрозуміти Путін?

Тим часом, постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко заявляє, що альянс далі намагається нав’язати його країні курс на протистояння. Щодо питання України, він – у дусі кремлівської риторики – сказав: «Головне наше послання полягало в тому, що на сьогодні головна перешкода мирному врегулюванню в Україні – це нездатність Києва виконати пакет мінських угод. Це і закони про амністію та окремий статус Донбасу, це і внесення відповідних поправок до Конституції та реальний діалог між Києвом та владою Луганська й Донецька».

Постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 20 квітня 2016 року
Постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 20 квітня 2016 року

На думку військового експерта, співробітника американської зовнішньополітичної ради Стівена Бланка, нинішня зустріч була потрібна Кремлю тільки для його пропагандистських цілей, адже в Москві все більше схиляються до думки, що НАТО – це слабка організація, яка втратила смак до протистояння із супротивником.

«Росія лише хоче покласти край ізоляції та довести, що НАТО не може функціонувати без взаємодії з Москвою, і що без Росії неможливе вирішення проблем на євразійському просторі», – вважає американський експерт.

В інтерв’ю Радіо Свобода Стівена Бланк також зазначив: «Російська зовнішня політика побудована на передумові неминучості конфлікту. Тож поки західні столиці не продемонструють готовності реально протистояти Кремлю, застосовуючи мову, зрозумілу для Путіна, провокації з його боку триватимуть».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG