Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий Генпрокуратури із резонансних справ заявляє про тиск з боку керівництва


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Без Горбатюка подальшого розслідування не буде» – адвокат Небесної Сотні

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що написав рапорт щодо тиску на нього з боку керівництва відомства. У парламентському міжфракційному об’єднанні «Євпрооптимісти» не виключають, що такі дії є реакцією на їхню пропозицію призначити Сергія Горбатюка на посаду генпрокурора. Натомість у Генпрокуратурі запевняють, що інформація про намір оголосити Горбатюку підозру не відповідає дійсності й жодних проваджень проти нього не ведеться.

ЗАВАНТАЖИТИ

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявляє, що написав рапорт щодо тиску на нього з боку керівництва ГПУ.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

«Я написав рапорт на Севрука (виконувача обов’язків генерального прокурора – ред.) з приводу того, що є такий тиск. І за цим рапортом призначене службове розслідування, яке нині триває. У цьому рапорті йдеться про проведення службового розслідування з метою перевірити діяльність нашого управління», – сказав він.

За словами Сергія Горбатюка, на нього чиниться тиск: зокрема, йому казали про те, що «на цій посаді він, швидше за все, працювати не буде» й пропонували «поїхати до Львова». Крім того, він стверджує, що проти нього та інших прокурорів, які займаються «майданівськими справами» й розслідують діяння колишніх високопосадовців, ведуться розслідування.

На запитання – чому робота погана, які недоліки – відповіді не отримав
Сергій Горбатюк

«Є розслідування щодо наших слідчих, щодо мене. Це розслідування зареєстроване з серпня минулого року. Тільки незрозуміло, що розслідували? Я з цього приводу звертався до керівництва ГПУ. На певний час там притихли, а зараз знов, активізувалися… Була нарада, на якій я пропонував пояснити, що ви розслідуєте стосовно цих проваджень, в чому злочин? Тому що ви створюєте відчуття тиску і незахищеності у слідчих. Мені сказали, що це не ваша справа, якщо ви не будете надавати відповіді, будете звільнені. Хоча на запитання – чому робота погана, які недоліки – відповіді не отримав», – повідомив Сергій Горбатюк.

Тиск на Горбатюка є згортанням розслідувань по Майдану – родичі героїв Небесної Сотні

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

Рапорт Сергія Горбатюка та його заяви про тиск адвокати та родичі загиблих Небесної Сотні розцінюють як згортання розслідування по Майдану. Про це на брифінгу у Верховній Раді повідомила адвокат Євгенія Закревська.

Намагання позбутися Горбатюка ми і потерпілі розцінюємо як згортання розслідування
Євгенія Закревська

«Розслідування справ Майдану дорівнює присутності Горбатюка і керівництва цього процесу розслідування. Це справа не в гальмуванні, призупиненні, а в згортанні і припиненні розслідування як такого. Таким чином, намагання позбутися Горбатюка ми і потерпілі розцінюємо як згортання розслідування. Тобто без Горбатюка подальшого розслідування не буде», – каже адвокат та додає, що подібні спроби відбувалися ще з липня минулого року.

На думку народного депутата Мустафи Найєма, причиною такої уваги керівництва Генпрокуратури до Сергія Горбатюка може бути підтримка з боку суспільства.

Підтримка суспільства – це найбільш небезпечна історія, яка зараз може бути у будь-якого чиновника
Мустафа Найєм

«Мені здається, що підтримка суспільства – це найбільш небезпечна історія, яка зараз може бути у будь-якого чиновника в суспільстві. Тобто, якщо тебе підтримують люди – тебе треба вбити: або політично, або репутаційно, або відправити кудись, щоб ти не займався цим у Києві. Наприклад, пана Горбатюка намагалися відправити у Львів, або змусити звільнитись», – вважає народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» й член міжфракційної групи «Єврооптимісти» Мустафа Найєм.

Тиша з боку з боку АП «б’є» по авторитету президента – Найєм
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

За словами народного депутата, невдовзі після того, як міжфракційна група «Єврооптимісти» запропонувала кандидатуру Сергія Горбатюка на посаду генпрокурора, він отримував погрози про можливе звільнення.

Ще один депутат з групи «Єврооптимісти» Світлана Заліщук з трибуни парламенту заявила, що заступник генпрокурора Юрій Столярчук намагався гальмувати розслідування справ санкційного списку колишнього президента Віктора Януковича. Зокрема, йдеться про справу колишнього міністра доходів і зборів України Олександра Клименка й присвоєння земель президентом-втікачем Вікторем Януковичем у Сухолуччі, каже Заліщук.

Горбатюку хочуть висунути підозру за недбальство – Заліщук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

«Така «печерна» практика б’є не тільки по прокуратурі. Тобто, ми все розуміємо про прокуратуру та про Столярчука, але коли це робиться відверто, після справ проти Каська, Сакварелідзе, тепер Горбатюк… така промовиста тиша з боку Адміністрації президента б’є по авторитету президента, на жаль» – додає Мустафа Найєм.

Докори до роботи Горбатюка дійсно є, але проваджень не ведеться – ГПУ

Владислав Куценко
Владислав Куценко

Водночас прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко заявив, що не ведеться жодного кримінального провадження проти Сергія Горбатюка. За його словами, докори до роботи Сергія Горбатюка є, але вони звучать на нарадах в Генпрокуратурі.

Керівництво ГПУ постійно порушує питання щодо розслідування справ загиблих на Майдані та справ колишніх високопосадовців
Владислав Куценко

«Керівництво ГПУ постійно порушує питання щодо розслідування справ загиблих на Майдані та справ колишніх високопосадовців й запитує Сергія Горбатюка на нарадах: що з ними, чому нас критикує суспільство, що з Оленою Лукаш, чому з неї знімають «браслети»? Тому справедливі докори до роботи Сергія Горбатюка дійсно є», – повідомив Владислав Куценко у телефонному коментарі Радіо Свобода.

Владислав Куценко підтвердив, що від Сергія Горбатюка у квітні надійшов рапорт щодо можливого тиску. Саме у зв’язку з цим у Генеральній прокуратурі 12 квітня відкрили службове розслідування, запевнив представник Генпрокуратури.

За його словами, якщо є тиск, у відомстві повинні на це реагувати. Владислав Куценко також запевнив, що у Генпрокуратурі готові створити всі умови для Сергія Горбатюка та його управління, аби воно тільки було результативним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG