Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон, що забороняє частину російських фільмів


Президент України Петро Порошенко (архівне фото)
Президент України Петро Порошенко (архівне фото)

Президент Петро Порошенко підписав закон про заборону в Україні фільмів, знятих у Росії після 2013 року, а також стрічок, які популяризують органи влади держави-агресора.

Закон про внесення змін до закону України «Про кінематографію» щодо фільмів держави-агресора (№ 3359), надійшов до Верховної Ради із підписом президента 20 квітня.

«Передбачена частиною першою цієї статті заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів, незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року», – мовиться в законі.

«Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року», – також вказано в документі.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Законодавці вважають, що він сприятиме національній безпеці України.

2 грудня 2015 року Кабінет міністрів ухвалив зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, які передбачають відмову в державній реєстрації та видачі прокатного посвідчення чи скасування наявних реєстрацій і посвідчень, якщо «одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого в установленому порядку». Такий перелік, до якого внесли нев’їзних до України іноземців, у першу чергу росіян, уклало Міністерство культури України, повторивши аналогічний список СБУ.

Це рішення уряду викликало критику з боку фахівців. Через нього виникла ситуація, за якої під заборону потрапила низка відомих фільмів, створених іноді й українськими чи проукраїнськими митцями, лише через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в’їзд на територію України.

На цю ж тему:

Театралізована акція, учасники якої пародіювали і висміювали російських артистів і телезірок, які підтримали анексію Криму або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами. Київ, 8 липня 2015 року
Театралізована акція, учасники якої пародіювали і висміювали російських артистів і телезірок, які підтримали анексію Криму або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами. Київ, 8 липня 2015 року

26.03.2016
Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва

«В Україні виросло покоління людей, які не просто хочуть, а вимагають українського продукту в українському ефірі» далі

24.03.2016
У Верховній Раді хочуть запровадити мовні квоти для української музики на радіо

На рівні гуманітарного простору Україна залишається беззахисною – Кириленко далі

13.03.2016
Агенти «русского мира»

Російська попса не менше просуває «русский мир», ніж це робить в Україні Московський патріархат далі

18.03.2016
Чи порятує інформпростір України заборона російських телеканалів?

Загалом в Україні під забороною є вже загалом 42 російські телевізійні канали далі

Акція під Держкіно України проти пропаганди Росії на українському телебаченні (архівне фото)
Акція під Держкіно України проти пропаганди Росії на українському телебаченні (архівне фото)

XS
SM
MD
LG