Доступність посилання

ТОП новини

Візи, газ і військо: про що Порошенко домовлявся у Бухаресті?


Президент України Петро Порошенко під час виступу у Бухаресті. 21 квітня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу у Бухаресті. 21 квітня 2016 року

Це перший із 2007 року візит українського президента до Румунії – Цеголко

Довгострокові візи для українців, енергетична та безпекова співпраця – ці питання, серед інших, вже встигли обговорити на найвищому рівні під час візиту президента Петра Порошенка до Румунії. Протягом дня він зустрівся із румунським президентом, представниками уряду та парламенту цієї країни. Це – перший візит українського глави держави до Румунії за останні 9 років, кажуть в Адміністрації президента.


Безпекова ситуація у Чорному морі кардинально змінилась, тому Україна підтримує ініціативу Румунії щодо спільної флотилії в НАТО. Про це заявив президент Петро Порошенко після зустрічі зі своїм румунським колегою Клаусом Йоганнісом.

Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Румунії Клаус Йоганніс у Бухаресті
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Румунії Клаус Йоганніс у Бухаресті

«Під час візиту президента Болгарії до Києва і сьогодні під час переговорів ми проговорили питання можливості створення українсько-румунсько-болгарської бригади на кшталт українсько-польсько-литовської бригади, ми маємо надзвичайно позитивний досвід імплементації цієї угоди. І я впевнений, що такі кроки лише зміцнять і безпеку, і довіру – і в регіоні, і в Європі», – сказав він.

Окрім того, як зазначив український глава держави на своїй сторінці у Facebook, румунський уряд надає військово-технічну допомогу на 250 тисяч євро, а також Румунія внесла 500 тисяч євро у роботу трастового фонду Україна-НАТО з питань кібербезпеки.


З часів, коли українське керівництва сприймало Румунію як потенційне джерело небезпеки, ситуація на сьогодні змінилася кардинально, переконаний військовий аналітик Сергій Згурець.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

«Наявність російських військ у Придністров’ї – це напрямок, який безпосередньо загрожує і Україні, і Румунії. І ситуація щодо морських акваторій також потребує взаємодії. Так що у будь-якому разі цей напрямок є важливим. Хоча ми розуміємо, що головно питання боротьби із зовнішньою загрозою лежить на можливостях самої України і допомозі таких супердержав, як США», – каже експерт.

Якщо українська економіка зростатиме, їй потрібні будуть додаткові обсяги газу – Землянський

Поза безпековими питаннями, у Бухаресті також обговорювали співпрацю в енергетичному секторі. Як зазначив Петро Порошенко, Румунія стане ще однією європейською країною, яка імпортуватиме газ до України. У свою чергу Порошенко запропонував румунській стороні використовувати потенціал українських газосховищ.


Україна наразі не потребує додаткового імпорту газу, однак стратегічно такі домовленості можуть бути корисними, вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

«У нас – значне падіння споживання газу у промисловому секторі, а це – головний споживач імпортованого газу, тому зараз Україні вистачає тих обсягів, які вже надходять із Європейського союзу. Безумовно, якщо закладатися на те, що економіка буде зростати в майбутньому, то тоді додаткові обсяги будуть потрібні», – зазначає він.

Україні було б корисно перейняти румунський досвід боротьби з корупцією – Сушко

Речник президента України Святослав Цеголко проанонсував скасування плати за довготермінові візи в Румунію. За його даними, 6 травня планується підписати відповідну угоду.


Цеголко також повідомив, що нинішній візит Порошенка – перша поїздка українського президента в Румунію із 2007 року.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

Нічого дивного, що такий візит нарешті здійснюється – Румунія, наприклад, була першою державою, яка ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а Клаус Йоганніс першим відвідував Київ, засвідчивши свою політичну волю до співпраці, вважає директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Досвід Румунії – надзвичайно корисний для України. Вона нарешті досягла дуже помітних успіхів у подоланні корупції
Олександр Сушко

«Крім того, сучасний досвід Румунії – надзвичайно корисний для України. Після того, як її багато років називали чи не найкорумпованішою країною Європи, вона нарешті досягла дуже помітних успіхів у подоланні корупції. Тому цей досвід дуже потрібний Україні», – зауважує він.

Водночас, на думку експерта, роками і десятиліттями співпраця була практично мертвою, і зараз державам потрібно буде долати цей бар’єр.

Україна і Румунія мають разом боротися з інформаційними вкидами з Росії – експерт

Наскільки важливим є візит президента України до Румунії? На думку співдиректора програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, відповідь однозначна: це важливий візит у багатьох аспектах, у тому числі й із міркувань безпеки. Оскільки, крім того, що країни є сусідами, є також багато й інших питань, де обом країнам потрібно розвивати співробітництво.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Олексій Мельник, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи існують також проблемні аспекти між Україною та Румунією, висловив думку, що між двома країнами більше спільного ніж проблемного.

Між столицями двох країн немає авіаційного сполучення
Олексій Мельник

– Є певні проблеми, чи, скажімо так, дискусійні питання, і я певен, що вони обговорювалися. Те, що стосується взаємних претензій стосовно, наприклад забезпечення прав румунської меншини в Україні, чи були звинувачення у бік Румунії стосовно територіальних претензій. Був, як ми пам’ятаємо, такий досить неприємний для двосторонніх відносин судовий спір стосовно острову Зміїного. Цей список можна продовжувати. Але як такий, скажімо, ілюстративний один приклад – це те, що між столицями двох країн немає авіаційного сполучення. Тобто, це якраз і є індикатор мабуть того, що рівень двосторонніх відносин не надто високий, не відповідає тим вимогам, які повинні бути між країнами-сусідами.

Тема Румунії як потенційного противника України чи країни недружньої до України – ця тема досить потужно присутня в російській інформаційній кампанії
Олексій Мельник

Тут також варто мабуть зазначити, що для експертів, які постійно слідкують за ситуацією у цьому регіоні (особливо у контексті сьогоднішніх подій) не є новиною те, що тема Румунії як потенційного противника України чи країни недружньої до України – ця тема досить потужно присутня в російській інформаційній кампанії.

Я не помилюся, якщо скажу, що принаймні останніх 10 років ця ідея постійно нав’язувалася – про те, що Румунію слід сприймати як загрозу для суверенітету і територіальної цілісності України. Це робилось не випадково.

– З огляду на ситуацію з Придністров’ям?

Повинно бути досить чітке співробітництво між двома країнами якраз у протидії інформаційним вкидам
Олексій Мельник

– Це робилось цілеспрямовано і не лише стосовно Придністров’я. Я зараз не хотів би займати час, але були певні повідомлення, наприклад, був зовсім недавно такий інформаційний привід, коли Україна створила нову бригаду, гірськострілецьку, і відразу з’явилося повідомлення, яке було розігране по інформаційному простору, про те, що основним завданням цієї бригади, оскільки вона гірська, є «захист від можливого нападу з боку Румунії». Такі інформаційні вкиди – вони час від часу відбуваються. Потім (як приклад – ред.) та ж сама ініціатива створення чогось подібного до «румунської» чи «бесарабської» народної республіки… Все це свідчить про те, що повинно бути досить чітке співробітництво між двома країнами якраз у протидії інформаційним вкидам.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG