Доступність посилання

ТОП новини

Податкову міліцію вкотре обіцяють ліквідувати


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Податкова міліція – ворог номер один, стверджує міністр фінансів Олександр Данилюк

Новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк назвав ліквідацію податкової міліції одним із пріоритетів у реформі відомства. Глава попереднього уряду також обіцяв ліквідувати податкову міліцію, однак не реалізував своїх намірів. Загалом, вже понад десять років в Україні порушують питання про ліквідацію чи то реорганізацію цієї структури, проте можновладці так політики так і не втілили своїх намірів у життя.

Податкову міліцію вкотре обіцяють ліквідувати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

«Податкова міліція – ворог номер один. Треба набратися сил і ліквідувати її», – заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, виступаючи на форумі «Тиждень структурних реформ».

За словами урядовця, ефективність податкової міліції дуже низька, але натомість вона завдає великої шкоди інвестиційному клімату в державі.

Ющенко бив – не розбив, Яценюк бив – не розбив…

Податкову міліцію було створено двадцять років тому, в 1996 році указом президента Леоніда Кучми. З огляду на те, що податкових міліціонерів часто використовували для тиску на нелояльний до влади бізнес, відомство зажило слави одного з найодіозніших репресивних органів. Відтак у 2004 році, ще будучи кандидатом в президенти, Віктор Ющенко обіцяв ліквідувати цю структуру. Утім, до втілення обіцянки справа не дійшла.

Відтоді питання про ліквідацію чи реорганізацію податкової міліції порушувалося неодноразово. За часів президентства Віктора Януковича висували різні ідеї: від ліквідації до подальшого розвитку і навіть створення в її складі бойового спецпідрозділу.

Неодноразово про необхідність ліквідувати податкову міліцію заявляв попередній глава уряду Арсеній Яценюк. Вперше про намір позбутися силового підрозділу в складі податкової він заявив, щойно очоливши Кабмін – у березні 2014 року, а востаннє – у січні 2016-го, незадовго до відставки.

Повинен бути напрацьований закон про створення служби фінансових розслідувань
Арсеній Яценюк

«Повинен бути напрацьований закон про створення служби фінансових розслідувань: демілітаризована, без погонів, без автоматів, але із мізками та сильними людьми, які здатні відслідковувати всі схеми щодо ухилення від сплати податків, щодо конвертаційних центрів», – зазначав він тоді.

Уряд Яценюка пропонував створити монстра, який би до існуючих повноважень ще додав би нових
Оксана Продан

Утім, помітних зрушень у цьому питанні за часи прем’єрства Арсенія Яценюка не сталося. Адже відповідні урядові ініціативи не знаходили підтримки у Верховній Раді.

«Свого часу уряд Яценюка пропонував створити монстра, який би до існуючих повноважень ще додав би нових», – каже член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан, фракція «Блоку Петра Порошенка».

Між ліквідацією та реформою

Зараз у парламенті зареєстровано декілька законопроектів, які передбачають ліквідацію чи реорганізацію податкової міліції. Серед іншого, в пояснювальних записках до цих законопроектів йдеться про те, що податкова міліція порушує багато кримінальних проваджень, з яких лише незначна частина в підсумку потрапляє до суду.

Ми не можемо просто так ліквідувати, нічим її не замінивши
Наталя Ульянова

Експерт з податкового права Наталя Ульянова вважає, що просто ліквідація податкової міліції без створення правоохоронного органу, який би розслідував злочину у фіскальній сфері, навряд чи є вирішенням проблеми, а натомість може призвести до непорозумінь із зарубіжними партнерами.

«Ми не можемо просто так ліквідувати, нічим її не замінивши. Тому що досить-таки аргументовано нас запитають: скажіть будь ласка, ви ліквідували цей орган – а хто у вас слідкує за тим, щоб були відсутні економічні зловживання?», – зазначає вона.

21 квітня на закритому засіданні парламентського комітету з питань податкової та митної політики народні депутати поспілкувалися із міністром фінансів, керівниками фіскальної служби та податкової міліції. Однак порозумітися щодо більшості проблемних питань депутатам та фіскалам не вдалося.

«Ми одне одного не чуємо», – прокоментувала результати зустрічі Оксана Продан.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG