Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі у боях за Україну брали участь декілька сотень білорусів – Гузь


Ігор Гузь
Ігор Гузь

«Білоруси стали – і багато загинуло, і були поранені – за інтереси іншої держави»

Білоруси становлять найбільшу групу іноземних добровольців, які воюють за українську державу у російсько-українському конфлікті на Донбасі, адже це люди, які усвідомили: якщо не зупинити агресію Путіна в Україні, то незабаром вона прийде і на територію Білорусі. Так вважає український депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з закордонних справ Ігор Гузь. З Білоруссю його пов’язують давні особисті та політичні контакти, адже ще десять років тому за участь у протестних акціях «Чорнобильський шлях» його було заарештовано та депортовано з Білорусі. Згодом, ще на початку російської агресії на Донбасі, він був серед організаторів білоруського добровольчого загону «Пагоня», а нині займається питаннями їхньої легалізації на території України.

Cкільки ж білорусів за цей час воювало за свободу України?

З Білорусі було декілька сотень, які воювали на нашому боці. Були не тільки громадяни Білорусі, але були й етнічні білоруси

– Якщо взяти всі два роки фактично військових дій, то я думаю, що з Білорусі було декілька сотень, які воювали на нашому боці. Але були не тільки громадяни Білорусі, але були й етнічні білоруси – декілька десятків, а може сотня, які жили в Україні – я таких знаю багато. Вони – громадяни України, але за етнічним походженням – білоруси. Тому я думаю, грубо, хоча я не маю такої статистики – це декілька сотень.

– А тих, хто воюють на іншому боці?

– Ну, цього я, чесно, не знаю. Я не дослідував цю ситуацію. Не можу сказати. З нашого боку, я приблизно знаю, в яких батальйонах, в яких полках, яка була ситуація – є в нас тактична група білорусів, але що стосується того боку – я не знаю.

Станіслав Гончаров
Станіслав Гончаров

– Нещодавно у Вітебську було затримано одного білоруського громадянина, який воював за Україну, він боєць полку «Азов» Станіслав Гончаров. І говорять про те, що це – людина з досить такими неоднозначними поглядами, неонацистськими поглядами…

– Я бачив відео, як його затримували...

– Наскільки багато таких людей є на українському боці, і чи, на Вашу думку, вони становлять репутаційну небезпеку і для цієї групи білоруських добровольців, і для України?

Якщо є доброволець, який готовий зі зброєю в руках захищати українську державу, ніхто не буде дивитися, які в тебе татуювання, які в тебе ідеологічні глибші погляди

– Я думаю, що їх меншість. Може, там якась невелика частина, але переважна частина – білоруські патріоти, люди, які мають патріотичні, націоналістичні переконання без нацистських проявів. Але є різні люди. Розумієте. Це була війна. Якщо є доброволець, який готовий зі зброєю в руках захищати українську державу, ніхто не буде дивитися, які в тебе татуювання, які в тебе ідеологічні глибші погляди. Тому тут все можна списати на такі речі.

– Тобто в Україні немає можливості контролювати, які люди приходять воювати на її території і що вони там роблять? Тому що ці люди потім постають на обкладинках і в заголовках західних газет.

Ніхто не запитував: «Які в тебе погляди, чи які татуювання?». Якщо ти готовий брати зброю до рук – значить іди

– Згадаймо 2014 рік, і як усе відбувалося. Тоді, якщо ми говоримо про той час, основні бойові дії з Російською Федерацією, чесно скажу, ніхто не дивився. Ніхто не запитував: «Які в тебе погляди, чи які татуювання?». Якщо ти готовий брати зброю до рук – значить іди.

Зараз, звичайно, є більший добір. Є питання стосовно легалізації. Я не знаю, де саме на сьогоднішній день числився цей хлопець – ніби в «Азові», але чи був він бійцем «Азову» на сьогоднішній день чи ні – я цього не можу сказати. Тому, розумієте, війна є війна. Є різні люди, різні обставини і різні історії. Я не можу цього хлопця засуджувати. Я не знаю, чи вчиняв він якийсь злочин. Те, що в нього є такі погляди – це його вибір.

– Ви займаєтеся тим, що допомагаєте залагодити легальну сторону цієї справи. Як Ви бачите оптимальне рішення в цьому випадку для них і для України, щоб їх не переслідували в Білорусі за участь у конфлікті на території іншої держави?

Я їм всім рекомендую не повертатися в Білорусь

– Почнемо з того, що я їм всім рекомендую не повертатися в Білорусь з огляду на те, що були заяви Лукашенка і КДБ Білорусі про їхнє можливе ув’язнення і ми це вже бачимо.

Я буду робити все можливе, щоб українська держава, силові структури наклали мораторій на видачу бійців добровольців білоруській стороні

Друге – я буду робити все можливе, щоб українська держава, силові структури наклали мораторій на видачу бійців добровольців білоруській стороні.

Трете – треба допомагати в їхній легалізації, тобто надавати статус учасника бойових дій, інші моменти, які тут є на місці, – довідка про постійне проживання тощо.

Треба допомагати в їхній легалізації, тобто надавати статус учасника бойових дій
Деяким я допомагав їхати на Захід

Деяким, я не приховую це, я допомагав і, зокрема, бійцям «Пагоні», нашого загону, їхати на Захід, тому що була така необхідність. У нас були хлопці і поранені, і не тільки тому – от такі блоки питань.

– Як, на Вашу думку, участь цих людей у війні проти Росії вплине на майбутні стосунки з Білоруссю, коли Білорусь стане демократичною державою?

В нас іде інтервенція, фактично, Російської Федерації, агресія

– Колись вже такі випадки були. Згадайте громадянську війну в Іспанії, коли добровольці приїжджали зі сторони народного фронту з різних країн і допомагали з ідеологічних міркувань. В нас не йде «громадянська війна», в нас іде інтервенція, фактично, Російської Федерації, агресія. І білоруси, стали – і багато загинуло, і були поранені – за інтереси іншої держави.

Але вони розуміють, що якщо б агресія пішла далі, якби ми її не зупинили на Донбасі, це б стосувалося і Білорусі. Що стосується міждержавних стосунків у перспективі, я думаю, що зараз так: Лукашенко, очевидно, бачить в цьому певну загрозу. Але в перспективі, якщо в Білорусі буде демократична влада, я не думаю, що це будуть якісь негативні наслідки для нашої співпраці двох країн.


На цю ж тему:

20.04.2016
Білоруські «воїни світла» дивляться крізь приціл на своїх краян, що воюють на боці Росії на Донбасі

«Люди їдуть воювати за Україну з ідейних міркувань. Я історично розумію, що Росія – це агресор» – «Зубр» далі

20.04.2016
Білоруси воюють по два боки фронту на Донбасі. Хто вони і скільки їх?

«Наше ставлення до таких вояків, які воювали в Україні з тієї чи іншої сторони, відоме. Розбирайтеся миттєво разом з міліцією і КДБ. Жодних бойовиків у країні бути не має» – Лукашенко далі

19.04.2016
Затриманий боєць «Білорус» із «Азову». Хто він: неонацист?

У соціальній мережі Станіслав Гончаров фігурує під ніком Carl Zenner, що співзвучно із прізвищем нацистського воєнного злочинця Карла Ценнера далі

13.04.2016
Білорусь домагається екстрадиції деяких добровольців, які воюють на Донбасі на боці України – Ігор Гузь

«По лінії і МЗС, і КДБ білоруська сторона вимагає передати їй певних своїх громадян, з певними прізвищами у зв'язку з тим, що кваліфікує їх як найманців – тобто людей, які воюють за гроші. Хоча жоден білоруський доброволець не воює за гроші» далі

04.04.2016
Я приїхав до України боротися проти російської окупації – білорус «Дока»

«У багатьох – сім'ї, дружини, діти, їх треба годувати, а ми до сих пір не можемо отримати документи... Повернутися в Білорусь не можна, тому що в тюрму посадять» далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG