Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси воюють по два боки фронту на Донбасі. Хто вони і скільки їх?


Ілюстраційне фото. Пошкоджений багатоповерховий будинок в Авідіївці. 7 квітня 2016 року
Ілюстраційне фото. Пошкоджений багатоповерховий будинок в Авідіївці. 7 квітня 2016 року

«Наше ставлення до таких вояків, які воювали в Україні з тієї чи іншої сторони, відоме. Розбирайтеся миттєво разом з міліцією і КДБ. Жодних бойовиків у країні бути не має» – Лукашенко

Мінськ – У Мінську цими днями триває судовий процес у справі громадянина цієї країни, який воював на сході України в лавах Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», Тараса Аватарова, якого білоруські правоохоронні органи звинувачують у незаконному зберіганні зброї. Одночасно з’явилася новина про арешт бійця «Азову» з Вітебська Станіслава Гончарова (позивний «Білорус») та смерть у Луганський області жителя Мінська Андрія Мокіча. Останній воював на стороні бойовиків угруповання «ЛНР».

З самого початку подій на Майдані незалежності у Києві у протистоянні на барикадах, а пізніше у боях на Донбасі брали участь і білоруси. Михайло Жизневський з Гомеля одним з перших загинув під час Революції гідності на Майдані у січні 2014 року. А у серпні минулого року після бою під Білокам’яною загинув білорус з Бреста Олесь Черкашин.

Під час похорону Олеся Черкашина, який загинув на Донбасі
Під час похорону Олеся Черкашина, який загинув на Донбасі

Соратники обидвох поховали їх у рідних містах Білорусі як героїв, державні органи не перешкоджали.

Пам'ятник загиблим білорусами, які боролися за Україну, на вулиці Білоруській у Києві
Пам'ятник загиблим білорусами, які боролися за Україну, на вулиці Білоруській у Києві

Поховали також і кілька бійців, які поїхали з Білорусі на Донбас воювати за «русский мир», зокрема екс-спецназівця Вадима Василевського таємно поховали під Мінськом, а Євгена Кононова з Могильова, який називав себе «підполковником» угруповання «ДНР», минулого літа поховали на Донбасі.

Білорус Євген Кононов, який воював на боці «ДНР»
Білорус Євген Кононов, який воював на боці «ДНР»

Не привезли додому і тіло вбитого на фронті у Луганський області жителя Мінська Андрія Мокіча (позивний «Юпітер»), його поховали 18 квітня на Донбасі.

Білоруська влада відразу стежила за розвитком подій на Донбасі, але спочатку не знала, як реагувати на участь білорусів у боях, тому що це відбувалося за кордоном. Формально в Білорусі таких вояків могли б судити як найманців, якщо було б доведено, що вони робили це за гроші. 4 квітня парламент Білорусі вніс зміни в законодавство, згідно з якими, найманцями можуть бути визнані і люди, які воювали не за гроші, а з ідейних мотивів. Але цей закон ще не набрав чинності.

Шуневич: один – за Україну, три – за Росію

Ігор Шуневич, міністр внутрішніх справ Білорусі
Ігор Шуневич, міністр внутрішніх справ Білорусі

Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич повідомив на початку квітня, що у слідчі органи передано 28 справ, котрі стосуються приблизно 140 білорусів, які беруть участь в російсько-українському конфлікті.

За словами міністра, пропорція становить приблизно один до трьох – тобто на кожного білоруса, який воює за Україну, є три білоруса, які воюють на боці проросійських сепаратистів «ДНР» і «ЛНР».

Перший суд проти білоруса, який воював за Україну

Першим під суд потрапив житель міста Новополоцька Тарас Аватаров, доброволець Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Його арештували на залізничному вокзалі у Мінську та з 18 квітня судять за зберігання сигнального пістолету і гранати.

Тарас Аватаров, доброволець «Правого сектору»
Тарас Аватаров, доброволець «Правого сектору»

Аватарову загрожує до 8 років ув’язнення.

Перед початком засідання Аватаров заявив з лави підсудного у суперечці з журналістом російського телебачення, який сказав, що перебував на окупованій частині Донбасу: «Я звільняв мою Батьківщину від таких, як ви, які теж там на роботі і одержують зарплатню у російських рублях».

Небезпечне повернення на батьківщину бійця «Азову»

15 квітня у Вітебську було затримано ще одного громадянина Білорусі, який воював за Україну, бійця полку «Азов» Станіслава Гончарова (позивний «Білорус»). Він був кулеметником, двічі поранений, має медалі «За мужність» та «За доблесну службу». Побратими «Білоруса» попереджували його, щоб не їхав до Білорусі, але він все ж ризикнув. Слідчий комітет Білорусі звинувачує його у «злісному хуліганстві», скоєному у листопаді 2013 року проти неповнолітніх. Йому загрожує 6 років ув’язнення.

Про те, коли і за яких обставин затримали Станіслава Гончарова, Радіо Свобода розповів його друг Микита Борисов. «Спочатку він приїхав до Вітебська. Я у нього запитав: ти розумієш, чим це закінчиться, навіщо ти сюди приїхав? Він сказав, що у нього є офіційний лист, що він там, на Донбасі, був медиком-волонтером. Але я відразу сказав: він тобі не допоможе. Потім через день я дізнався, що він був затриманий співробітниками міліції. І потім вже, мабуть, був перевезений до Мінська, бо приїхав же він до Вітебська, у нього тут мама живе»,каже Борисов.

Сепаратиста відпустили далі воювати

Відомі також два випадки, коли правоохоронні органи Білорусі арештовували своїх громадян, які воювали на боці проросійських бойовиків з «ДНР» та «ЛНР».

У січні цього року державне телебачення Білорусі розповіло про затримання бойовика з позивним «Тарас», який більше ніж рік воював у батальйоні «Восток», що входить до складу угруповання «ДНР», був розвідником сепаратистів, брав участь в боях за Донецький аеропорт. За словами самого «Тараса», він був нагороджений «За бойові заслуги». «Тарас» був затриманий 10 січня цього року, він перебував у розшуку через несплату аліментів. Подальша його історія невідома.

Другого затриманого проросійського бойовика Івана Ярового з Могильовської області КДБ Білорусі взагалі відпустило після 7 днів перебування у СІЗО, і він поїхав далі воювати на Донбас.

Іван Яровий, білорус, який воює на боці угруповання «ДНР»
Іван Яровий, білорус, який воює на боці угруповання «ДНР»

«Випустили, дали розписку, що я попереджений про статтю за найманство... Це суто чоловіче сприйняття мене слідчим, тому що я в СІЗО не сидів, я сидів у нього в кабінеті і грав у комп’ютерні ігри. Він же мені з дому поїсти приносив і цигарки», – розповів Радіо Свобода Яровий.

На боці бойовиків воює приблизно 800 громадян Білорусі – «Горинич»

Про те, що серед бойовиків «ДНР» та «ЛНР» воює приблизно 800 громадян Білорусі Радіо Свобода повідомив польовий командир одного з підрозділів сепаратистів Олександр Агрєніч (позивний «Горинич») – колишній кримінальник-рецидивіст з Гродненської області.

Олександр Агрен ч («Горинич»), який воює проти України на Донбасі
Олександр Агрен ч («Горинич»), який воює проти України на Донбасі

Підтвердити або спростувати ці цифри немає ніякої можливості. Згідно ж з даними МВС Білорусі, у війні на Донбасі брало участь близько 140 громадян Білорусі з обох сторін, 8 з них загинули.

Також в бесіді з кореспондентом Радіо Свобода «Горинич» дуже високо оцінив допомогу, яку Росія в цілому надає бойовикам: «Я від Росії не бачив агресії, я бачив тільки допомогу. Приїжджали військові машини, привозили нам каски, бронежилети, засоби зв'язку і медикаменти. Я зараз говорю про свій підрозділ… Якби не Росія, ми б усі тут здохли. Це завдяки Росії ми тут воюємо».

Лукашенко: розбиратися з усіма

Президент Білорусі Олександр Лукашенко кілька разів заявляв що білоруси, які воюють на Донбасі, – це злочинці та наказував правоохоронним органам розбиратися з бойовиками, які воюють на Донбасі, якщо ті з'являться на території Білорусі, незалежно, на який стороні вони воювали.

«Наше ставлення до таких вояків, які воювали в Україні з тієї чи іншої сторони, відоме. Тому розбирайтеся миттєво разом з міліцією і КДБ. Жодних бойовиків у країні бути не має», – сказав Олександр Лукашенко.


Офіційно Білорусь намагається дотримуватися нейтралітету у російсько-українському конфлікті, законодавство та військова доктрина Білорусі забороняє відправляти солдатів за кордони держави. Офіційний Мінськ, де проходять засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, вважає себе посередником на перемовах.


На цю ж тему:

20.04.2016
Білоруські «воїни світла» дивляться крізь приціл на своїх краян, що воюють на боці Росії на Донбасі

«Люди їдуть воювати за Україну з ідейних міркувань. Я історично розумію, що Росія – це агресор» – «Зубр» далі

13.04.2016
Білорусь домагається екстрадиції деяких добровольців, які воюють на Донбасі на боці України – Ігор Гузь

«По лінії і МЗС, і КДБ білоруська сторона вимагає передати їй певних своїх громадян, з певними прізвищами у зв'язку з тим, що кваліфікує їх як найманців – тобто людей, які воюють за гроші. Хоча жоден білоруський доброволець не воює за гроші» далі

04.04.2016
Я приїхав до України боротися проти російської окупації – білорус «Дока»

«У багатьох – сім'ї, дружини, діти, їх треба годувати, а ми до сих пір не можемо отримати документи... Повернутися в Білорусь не можна, тому що в тюрму посадять» далі

19.04.2016
Затриманий боєць «Білорус» із «Азову». Хто він: неонацист?

У соціальній мережі Станіслав Гончаров фігурує під ніком Carl Zenner, що співзвучно із прізвищем нацистського воєнного злочинця Карла Ценнера далі
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG