Доступність посилання

ТОП новини

Пільговики та привілейовані (розслідування)


For Schemes
For Schemes

Журналісти підрахували, скільки грошей із держбюджету йде на забезпечення колишніх президентів та спікерів

Після Революції гідності влада оголосила про повне скасування пільг та привілеїв для колишніх високопосадовців. Насправді ж, красиве життя обмеженого кола осіб продовжує оплачуватись з бюджету, тобто за рахунок платників податків. Хто вони – з’ясовували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Будинок відпочинку «Конча-заспа» державного управління справами відомий тим, що тут, серед інших, мешкають нинішні та колишні високопосадовці, частині з яких раніше житло було надане у довічне користування як привілей від держави. Наразі адміністрація комплексу припинила надавати інформацію про своїх мешканців. Востаннє директор будинку відпочинку Віктор Буличенко надав такий список у відповідь на інформаційний запит торік. У цьогорічній відповіді сказано, що надати список мешканців адміністрація «не має законних підстав».

Через півроку після завершення Євромайдану, у листопаді 2014 року, уряд оголосив про скасування істотних пільг та привілеїв для колишніх українських високопосадовців. «Ми завершили процедуру позбавлення колишніх посадовців пільг і різних привілеїв. Сьогодні ми завершили цей етап. Скасували низку розпоряджень, якими забезпечувалось санаторно-курортне, автомобільне обслуговування колишніх президентів, прем’єрів, міністрів. Високопосадовці, і колишні, і теперішні повинні жити при таких стандартах, як живе суспільство», – зазначав тоді міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

Авто для спікера. Довічно

Але пільги для екс-можновладців у рік завершення Майдану були скасовані не для всіх. Наприклад, відповідно до декларації, банківський рахунок колишнього голови Верховної Ради Володимира Литвина за останній рік поповнився на 6 мільйонів гривень, а його родини ще на 11 мільйонів. Він пояснює, що ці кошти зберігаються в доларах США, евро та швейцарських франках. Також Володимир Литвин і його родина мають престижні авто. Утім, і досі держава надає йому в користування службове авто Toyota Land Cruiser разом із водієм.

Володимир Литвин має багато заощаджень
Володимир Литвин має багато заощаджень

«В принципі, він стоїть цей автомобіль. Я користуюсь власним автомобілем, оскільки по суті справи видають бензин три літри на добу», – зазначає він. Також екс-посадовець уточнює, що автівкою «практично не користується», а на питання, навіщо вона йому, відповісти не може.

Проте на автобазі Верховної Ради розповіли, що насправді на машини екс-спікерів вже видають більше літрів пального. «Раніше ми давали їм по 3 літри, тому що не було пального. А десь місяць тому стали давати по 10 літрів. На кожен день, окрім вихідних та святкових днів», – зазначає Андрій Нагорний, очільник автобази Верховної Ради України.

Автобаза Верховної Ради України
Автобаза Верховної Ради України

Ще один колишній спікер – екс-регіонал Володимир Рибак теж має автомобіль з водієм. Він очолював Верховну Раду під час побиття та розстрілів на Майдані. Він жодних пільг за собою не визнає, хоч і не заперечує, що має службове авто, але жаліється на суму, яку має платити за комірне у будинку в Конча-Заспі. За лютий 18 тисяч принесли і все я повинен платити, я думаю, що далі робити», – каже Володимир Рибак.

На цьому місці, за словами Рибака, раніше стояв дерев'яний будинок
На цьому місці, за словами Рибака, раніше стояв дерев'яний будинок

За його словами, виділений йому будинок реконструював за власний кошт, проте «Конча-Заспа забрала його на баланс» та вимагає оплачувати комунальні послуги.

За офіційною інформацією, наразі Генеральна прокуратура Україна здійснює досудове розслідування щодо вчинення Володимиром Рибаком злочинів, передбачених статтями 364 та 366 Кримінального кодексу України. Ці статті передбачають кримінальну відповідальність за зловживання владою та службове підроблення. Таку Інформацію «Схеми» отримали у відповідь на запит до ГПУ. Раніше ЗМІ повідомляли, що адвокат Галина Іваненко оскаржила до суду на бездіяльність Генпрокуратури в розслідуванні справи про ухвалення законів від 16 січня 2014 року. І це екс-спікер не визнає: «Ніяких претензій до мене не було і не буде», – каже він.

А от Олександр Турчинов за свої службові заслуги може обирати, на якому автомобілі їздити. За ним закріплено одразу два автомобілі – від парламенту йому, як колишньому спікеру надається Skoda Octavia з водієм, та від Держуправління справами вже як секретарю РНБО – друге авто. Щоправда, яке саме – офіційно засекретили.

Олександр Турчинов може обирати, на чому їздити
Олександр Турчинов може обирати, на чому їздити

Загалом, на автомобілі та водіїв шести колишніх спікерів українського парламенту торік із держбюджету витратили 2 мільйони 161 тисячу гривень.

Окрім Олександра Рибака, в Кончі-Заспі мають будинки екс-спікери Олександр Мороз, Володимир Литвин, та екс-президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

Також тут розташований будинок очільника Держохорони Валерія Гелетея. Його відомство не надало дозволу нашій знімальній групі познімати ці будинки зблизька, з формулюванням, що «письмовий дозвіл на зйомку має надати Держуправління справами». Але Держуправління справами вважає, що його має надати якраз Державна охорона на чолі з Гелетеєм.

Будинок Валерія Гелетея забороняють знімати
Будинок Валерія Гелетея забороняють знімати

Колишні президенти

За інформацією ЗМІ, Віктор Ющенко вже виїхав із державного будинку в Конча-Заспі. Утім, за ним залишився інший закріплений будинок там, за інформацією держуправління справами – недобудований.

За інформацією ЗМІ, Віктор Ющенко виїхав з цього будинку
За інформацією ЗМІ, Віктор Ющенко виїхав з цього будинку

Взагалі, в екс-президента найбільше привілеїв серед колишніх високопосадовців. Станом на сьогодні, держава надає йому 2 машини – Mercedes Benz і Volkswagen та 3 водії. Торік на транспортне обслуговування Віктора Ющенка витратили 179 тисяч гривень.

Ще 115 тисяч, окрім пенсії, торік пішло за статтею довічного грошового утримання Ющенка. Ще 323 тисячі з бюджету 2015-го витратила держава на апарат екс-президента Ющенка – його помічників. Також за ним, закріплений кухар, дві покоївки та два офіціанти. Але ними, за інформацією держуправління справами, останні 2 роки Віктор Ющенко не користувався.

Усі подібні привілеї надаються завдяки указу президента Януковича, від 12 березня 2010 року – «Про забезпечення, обслуговування та охорону Віктора Ющенка». Цей указ розсекречений лише півтора роки тому.

Екс-президент Леонід Кучма веде більш скромний спосіб життя. За ним закріплений державний автомобіль Mercedes Benz без водія, утримання якого торік обійшлося державі в 56 тисяч гривень.

Ще 301 тисяча гривень з держбюджету 2015 року пішла на помічників екс-президента Леоніда Кравчука.

Найдорожчим колишнім президентом виявився Віктор Ющенко
Найдорожчим колишнім президентом виявився Віктор Ющенко

Загалом, торік на екс-президентів було витрачено 976 тисяч гривень.

За словами одного з ініціаторів скасування пільг і привілеїв для колишніх екс-посадовців – міністра Кабінету міністрів у 2014 році Остапа Семерака, йому телефонували колишні президенти України.

«З’ясовували деталі, чому припинилося автомобільне обслуговування і які перспективи з оплатою дач тощо. Тобто те, що ми обіцяли, ми тоді зробили. Позитивно вразив Кравчук. Він запитував, як краще повернути авто», – зазначає Остап Семерак.

Він також вважає «неправильним», що наразі привілеї скасовані не для всіх. Адже залишаються не скасовані укази президента та постанови Кабміну.

Остапу Семераку після скасування пільг телефонували колишні президенти
Остапу Семераку після скасування пільг телефонували колишні президенти

Цікаво, що попри те, що у 2014 році Кабмін скасував численні розпорядження про пільги для колишніх посадовців, деякі з них, попри те, що вже не діють, все одно залишаються засекречені, наприклад – «Про забезпечення, обслуговування та охорону Леоніда Кучми». Досі не відомо, які саме пільги, та в якому об’ємі надавалися Кучмі за цим розпорядженням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG