Доступність посилання

ТОП новини

Зона відчуження стала безпечнішою, ніж була 30 років тому – міністр екології


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Україна є однією з країн-лідерів за науковим потенціалом для дослідження процесів, що відбуваються в зоні радіоактивного забруднення» – Остап Семерак

Створення біосферного заповідника на території Чорнобильської зони відчуження є одним з кроків на шляху відродження цієї території і започаткування там інших видів діяльності. Про це сказав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак в ефірі Радіо Свобода. За словами міністра, триває обговорення можливостей здійснення на цих територіях масштабних наукових досліджень та створення сонячних енергопотужностей.

Зона відчуження стала безпечнішою, ніж була 30 років тому – міністр екології
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Внаслідок аварії на ЧАЕС зона відчуження перетворилася на величезний заповідник, значні території стали непридатними для звичної господарської діяльності. На Вашу думку, як можна надалі використовувати ці території?

Остап Семерак
Остап Семерак

– Пріоритетом державної політики є забезпечення екологічної безпеки не тільки людей, які працюють в зоні відчуження, а на сьогодні там працюють близько десяти тисяч людей. Також важлива безпека для навколишніх територій, в тому числі і великих міст, які знаходяться навколо зони відчуження. Загальна політика зводиться до контролю і забезпечення заходів, які би цьому допомогли. По-друге, територія зони відчуження стала безпечнішою, ніж була 30 років тому. Це сталося в першу чергу внаслідок фізичних процесів, які тривають, а також тому, що вжито багато заходів: зараз будується новий безпечний конфайнмент, відбувається знезараження територій.

Сьогодні точиться багато дискусій про майбутнє використання території зони відчуження, лунає багато різних ідей, гіпотез, але ми повинні кожне рішення приймати після серйозного вивчення і консультацій з науковцями

Сьогодні точиться багато дискусій про майбутнє використання території зони відчуження, лунає багато різних ідей, гіпотез, але ми повинні кожне рішення приймати після серйозного вивчення і консультацій з науковцями. Україна сьогодні є однією з країн-лідерів в світі, які володіють науковим потенціалом для того, щоб проаналізувати і зрозуміти ті процеси, які відбуваються. Про це свідчить кооперація між Україною і Японією після аварії на «Фукусіма-1». Японські фахівці запрошують і залучають наших науковців для того, щоб спільно вивчати ті процеси, які відбувають в Японії і планувати майбутнє.

Розглядається можливість щодо використання інфраструктури, яка є в зоні відчуження, щоб створювати сонячні енергопотужності. Але це все дискусія майбутнього

Сьогодні триває обговорення щодо створення біосферного заповідника на території зони відчуження (розмова відбувалася до оприлюднення указу президента про створення Чорнобильського біосферного заповідника - ред.). Мова йде про те, що режим проникнення на територію відчуження залишиться у разі прийняття такого рішення таким самим, як він є сьогодні. Тобто це буде обмежена територія для проникнення туди людей і ведення на цій території певних обсягів діяльності. На сьогодні мова про заповідник йде для того, щоб дати можливість на цих територіях, які вже не несуть загрозу для життя, започаткувати інші види діяльності. Наприклад, наукові дослідження, можливо якісь дослідження, пов’язані з інженерними науками. Також розглядається можливість щодо використання інфраструктури, яка є в зоні відчуження, а точніше навколо Чорнобильської станції для того, щоб створювати сонячні енергопотужності. Але це все дискусія майбутнього, і на сьогодні рішень щодо створення якихось виробничих можливостей в зоні відчуження немає.

– Ви згадали про добудову нового укриття. Які перспективи добудови цього укриття, а також сховища відпрацьованого ядерного палива та ядерних відходів, яке також будується в зоні ЧАЕС?

Це успіх міжнародного партнерства, і створення цього нового укриття підвищить безпеку на АЕС

– Якщо мова йде про новий безпечний конфайнмент, то будівництво відбувається згідно з планами, яке здійснюється в партнерстві з міжнародними партнерами і заплановано, що до кінця цього року ця величезна конструкція буде переміщена над енергоблоком № 4 і протягом 2017 року будуть здійснюватися роботи щодо введення в експлуатацію цього об’єкта. Однозначно, це успіх міжнародного партнерства, і створення цього нового укриття підвищить безпеку на АЕС. Ці роботи йдуть згідно з планом і я вважаю це позитивною тенденцією.

Щодо будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива – це другий об'єкт, який будується. Будується за участю американської компанії, яка виграла тендер. Фінансують роботи з рахунку ядерної безпеки, який розміщений у Європейському банку реконструкції та розвитку. Вчора (25 квітня) у Києві відбувалася донорська конференція, під час якої мова йшла про збір додаткових коштів, які потрібні для завершення цього будівництва. Сховище відпрацьованого ядерного палива № 2 будується для того, щоб замінити існуюче сховище, яке є в зоні відчуження біля 4-го енергоблоку, яке було раніше побудоване, і його термін експлуатації закінчується через 10 років у 2025 році. І це відпрацьоване паливо, яке було на Чорнобильській станції і розміщувалося в нині існуючому сховищі, після введення в експлуатацію нового сховища буде планомірно оброблятися і переміщуватися в нове сховище. Додам, що нове сховище відпрацьованого ядерного палива № 2 будується також згідно з графіком і очікується введення його в експлуатацію в листопаді 2017 року.

– Пане міністре, останнім часом з’являється дедалі більше інформації про вирубку лісів в зоні відчуження, причому це не санітарні рубки, а промислові розробки. Наскільки безпечною є чорнобильська деревина? Кажуть, що її вивозять не тільки по всій Україні, а й за кордон, і наскільки цей процес може бути контрольованим чи ліс рубають стихійно?

– Є контрольована робота з очистки лісу і в першу чергу це стосується лісу, який горів. Згідно зі стандартами безпеки, той ліс, який вже був в пожежі, потрібно зачистити і привести ці території в порядок, бо вони є небезпечнішими з точки зору майбутніх можливих пожеж. Для цього в зоні відчуження створено державне підприємство, яке здійснює ці роботи. В тому числі вони контролюють і вивезення іншої деревини, яке здійснюється з території. І роботи з вивозу контролюються тим самим держпідприємством.

Я організував роботу щодо перевірки інформації про незаконне вивезення лісу з цієї території. Уряд працює менше двох тижнів, я ще не отримав звіту. Буду знову порушувати цю тему, а в подальшому вас інформуватиму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG