Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на газ із 1 травня стануть ринковими та однаковими для всіх


«Це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави. Вірю в те, що ми приймаємо державницьке рішення» – Гройсман

Уряд затвердив зміну тарифів на газ, що відбудеться 1 травня. Встановити вартість вирішили єдину для всіх і відразу відповідно до ринкової вартості. Володимир Гройсман зазначив, що це буде останнє підвищення в межах угоди із Міжнародним валютним фондом. Уряд затвердив ціну для всіх на рівні 6879 гривень за тисячу кубометрів газу. Ця ціна є нижчою за чинну загальну вартість газу для населення, але більше ніж вдвічі перевищує ту, яку сплачують підприємства, які виробляють тепло та гарячу воду. Тож таке підвищення може призвести до зростання вартості опалення та гарячої води більше ніж в два рази.


Несподіване рішення – встановлення ціни відразу на ринковому рівні та зрівняння всіх категорій платників. Якщо раніше загальна ціна газу для населення складала 7 гривень 18 копійок, то тепер вона становитиме 6 гривень 88 копійок за один кубометр газу. Але такою вона буде тепер для всіх, тобто будь-які пільгові ціни скасовуються.

Переконаний, ми у цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави. Вірю в те, що ми приймаємо державницьке рішення
Володимир Гройсман

«Переконаний у тому, що ми у цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави. Вірю в те, що ми приймаємо державницьке рішення, здатні забезпечити підтримку тих, хто її потребує. Переконаний, що ми поставимо крапку в корупційних схемах ринку газу і ми будемо все робити далі для того, щоб ситуація в країні змінилась в кращий бік», – заявив прем’єр Володимир Гройсман.

Вартість опалення і гарячої води зросте на 130% – експерт

Нова ціна газу для підприємств, які виробляють тепло та гарячу воду, більше ніж вдвічі перевищує ту, яка є зараз. Тож, вартість цих комунальних послуг зросте для населення приблизно на 130%, відзначає Тарас Галайда, аналітик громадської організації «Публічний аудит».

Тарас Галайда
Тарас Галайда

«Вартість однієї гігакалорії збільшиться з 650 гривень до 1500 гривень. В деяких областях вона може сягати 2200-2300 гривень. Це Дніпропетровська, Сумська, Херсонська та Харківська області. Середня вартість опалення без лічильника на сьогодні складає 18 гривень, у новому опалювальному сезоні ця ціна буде близько 40 гривень, по деяких областях може сягати 60-62 гривень. Середня вартість одного куба гарячої води зросте із 40 гривень до 90-92 гривень, а в деяких областях може перевалити за 100 гривень та скласти десь 120 гривень», – пояснює аналітик.

«Це великий обман та маніпуляція»

«Непродуманим рішенням» називає цю постанову експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук. Він вказує на повідомлення Міністерства економічного розвитку, в якому сказано, що ці кроки дозволять «залучити значний інвестиційний ресурс у розвиток власного видобутку газу», проте не надано жодного плану, куди їх скеровуватимуть та в якому обсязі.

«Чи не підуть ці гроші на підвищення заробітних плат працівникам «Нафтогазу»?» – задається питанням експерт.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Юрій Корольчук зауважує, що якщо Мінекономрозвитку посилається у формуванні ціни на прогнози німецького газового хабу NCG, то в такому разі всі споживачі повинні мати договори із цією компанією, де буде вказана ціна. В такому разі – куди дівається український газ, який використовується для потреб населення, обурюється експерт.

І уряд Гройсмана, разом із Міненерго та «Нафтогазом» не зробили головного – не обґрунтували, чому саме така визначена ціна
Юрій Корольчук

«Це великий обман та маніпуляція. Та як тоді були завищені тарифи, відверто завищені для населення, так і зараз вони завищені. І уряд Гройсмана, разом із Міненерго та «Нафтогазом» не зробили головного – не обґрунтували, чому саме така визначена ціна. Аргумент до німецького газового хабу – це нуль», – вважає Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних досліджень.

Нова ціна на газ дозволить збільшити надходження до бюджету, які будуть витрачені на виплату субсидій на комунальні послуги, зазначається в повідомленні Мінекономрозвитку. Корольчук вважає це нелогічним, адже виходить, що зростає і навантаження на бюджет. З одних й тих самих платежів планують проводити заявлені модернізації та реконструкції тепломереж, а також надавати субсидії. Також він не вірить, що це підвищення буде останнім, хіба що в цьому році.

«Доведеться шукати третю роботу» – жителька Київщини

Олена Ніколаєвська, яка проживає із родиною в Київській області в невеличкому приватному будинку, стурбована цією новиною. Будинок взимку опалюють максимум до 16 градусів, але навіть в найтепліші місяці на це витрачають близько 200 кубометрів газу. В найхолодніші місяці родині доведеться витрачати близько 2500 гривень лише на опалення. Олена зізнається, що її сім’я не з найбідніших, проте доведеться шукати додаткові заробітки, бо за несплату газ просто відрізають.

«В кого є альтернатива газу, наприклад печі, тим трохи простіше. Вони купляють декілька кубів дров на зиму і можуть цим врятуватись. Ми під Києвом, тут є хоча б можливість заробити. Будемо набирати побічні заробітки з того, що вмієш робити, якщо щось вмієш звісно. Це не одна робота, не дві, а береш ще третю, щоб сплатити комунальні послуги», – зауважує жителька Борисполя Олена Ніколаєвська.

Одночасно з рішенням про підвищення ціни на газ уряд вносить до Верховної Ради два законопроекти: про скасування оподаткування пенсій із 1 травня та підвищення соціальних стандартів із 1 грудня не на 6%, як це було заплановано, а на 10%, заявив прем’єр Гройсман.

Проте аналітики та соціологи, говорячи про зростання економіки в найближчі роки, зауважують, що вони будуть незначними у порівнянні із падінням ВВП та інфляцією минулих двох років.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG