Доступність посилання

ТОП новини

США не ставлять Україні умов щодо дат проведення виборів на Донбасі


Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у Києві. 27 квітня 2016 року
Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у Києві. 27 квітня 2016 року

Помічник держсекретаря Вікторія Нуланд також анонсувала візит в Україну Джона Керрі вже у травні

Росія має виконати мінські домовленості. У протилежному випадку санкції будуть продовжені – це спільна позиція США та Євросоюзу. Про це журналістам розповіла в Києві помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд. За її словами, підтримка США залежить не від виконання Мінських угод Україною, а від активного втілення реформ – зокрема судової та реформи прокуратури.


Помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд зазначила певні успіхи України в реформуванні економіки, стабілізації валюти, банківського та бюджетного секторів. Вона також закликала прискорити судову та антикорупційну реформи, призначення нового генерального прокурора, а також реформу прокуратури.

Від втілення цих реформ залежить фінансова і технічна підтримка України з боку США, наголосила Нуланд, а не від виконання мінських домовленостей. У свою чергу зняття санкції з Росії залежить від виконання Москвою Мінських угод і повернення Україні Криму, наголосила помічник держсекретаря. Отже, в Америці не забувають і про Крим.

США: Поки Росія не виконає Мінські угоди, санкції залишаться в силі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Звісно, ми залишимо в силі всі санкції, накладені на Росію через ситуацію з Кримом, поки вона не поверне півострів Україні
Вікторія Нуланд

«Спільна позиція лідерів США, Німеччини, Великої Британії, Італії і Франції – залишити Росію під санкціями, поки вона не виконує мінські домовленості в повному обсязі. І, звісно, ми залишимо в силі всі санкції, накладені на Росію через ситуацію з Кримом, поки вона не поверне півострів Україні», – наголосила Нуланд.

Ми не вимагаємо конкретних дат виборів на Донбасі – Нуланд

За словами дипломата, зміст розмови у вівторок із парламентаріями перекрутили – перш за все треба припинити вогонь на Донбасі, а вже потім говорити про вибори. Зокрема досі неясно, як забезпечити безпеку під час виборів на тимчасово окупованих теренах Донбасу. Щонайменше має йтися про виведення російських військ з території України і відновлення контролю над кордоном.

Повідомлення про нашу зустріч в парламенті було абсолютно неточним
Вікторія Нуланд

«Повідомлення про нашу вчорашню зустріч в парламенті було абсолютно неточним. Ми не встановлювали дат проведення виборів, ми наголосили, що «мінські домовленості» вимагають відновлення безпеки для проведення виборів. Це стосується і доступу місії ОБСЄ на всю територію Донбасу, і можливості кандидатів вести виборчу кампанію, і можливості громадян отримувати інформацію про вибори», – заявила Нуланд.

Раніше із посиланням на народного депутата від «Самопомочі» Вікторію Войціцьку, ЗМІ повідомляли, що США вимагають провести вибори вже в липні.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Крім того, як розповіла Радіо Свобода після зустрічі із Нуланд інший народний депутат Ганна Гопко, адміністрація Барака Обами хоче реалізувати «мінські домовленості» до кінця його президентських повноважень, які вибігають наприкінці цього року.

«Був представник від адміністрації Обами Чарльз Купчан. Чітко було висловлено позицію, що перед тим, як Обама піде з посади, мінські домовленості мають бути реалізовані», – сказала Гопко.

В ефірі «Радіо Свобода» Войціцька наголосила, що на зустрічі йшлося лише про роль України у виконанні Мінських угод. Їхня фракція пропонує ставитися до окремих районів Донбасу як до окупованої території і розробляти стратегію деокупації, але США пропонують спочатку зробити кілька інших кроків.

«Один із цих кроків передбачає внесення змін до Конституції, де буде зазначений особливий статус Донбасу, ще один крок – це ухвалення закону про вибори на Донбасі. І вже після проведення виборів можна буде говорити про відведення російських військ», – заявила Войціцька. Але, за її словами, все ж спочатку треба забезпечити відведення російських військ і зброї.

Про статус окупованого Донбасу треба проводити референдум – політолог

Політолог Юрій Романенко вважає, що вирішувати статус окупованих частин Донбасу треба на референдумі. Як він зазначив в коментарі Радіо Свобода, ігнорувати його результати Захід не зможе.

Нам невигідно виконувати домовленості в путінському форматі. Єдина альтернатива – це референдум про надання статусу окупованих територій
Юрій Романенко

«Реально в України все менше можливостей залишатися в рамках курсу, який був обраний у Мінську більше ніж рік тому. Тоді особливого вибору не було, але нам невигідно виконувати домовленості в путінському форматі. Єдина альтернатива – це референдум про надання статусу окупованих територій. Якщо народ визнає території окупованими, то країнам Заходу залишиться лише визнати цю ситуацію», – заявив Романенко.

На думку політолога, для Німеччини і США вкрай важливо показати результати у врегулюванні українсько-російського конфлікту. Особливо це важливо для Америки, тому що українську проблему можуть використати у виборчій кампанії проти кандидатів від Демократичної партії, враховуючи те, що Барак Обама є демократом, а не республіканцем.

Нуланд наголосила, що їде до Вашингтона із оптимізмом щодо втілення реформ в Україні. До кінця весни Київ має відвідати держсекретар США Джон Керрі.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG