Доступність посилання

ТОП новини

Одеська трагедія 2 травня: два роки по тому


Будинок профспілок, Одеса, 2 травня 2015 року
Будинок профспілок, Одеса, 2 травня 2015 року

Експерти вважають, що розслідування трагічних подій в Одесі тривалий час затягувалося

До других роковин пожежі у Будинку профспілок в Одесі плануються пам’ятні акції на Куликовому полі. Утім, громадські активісти закликають одеситів уникати масових заходів. Правоохоронці запевняють, що готові до будь-якого сценарію. Водночас експерти констатують, що і за два роки після трагедії настрої мешканців кардинально різняться, а розслідування масових заворушень майже не просунулося.

Слідство щодо наслідків масових заворушень в Одесі затягувалося протягом двох років, що минули, заявляють члени експертного об’єднання «Група 2 травня», які проводять власне розслідування подій. Більшість питань щодо трагедії досі залишилися без відповідей, кажуть вони.

Як повідомив громадський активіст Сергій Дібров, представники прокуратури та Міністерства внутрішніх справ не йшли на контакт та не оприлюднювали важливу інформацію.

Протягом 2015 року розслідування кримінальних справ, пов’язаних з подіями 2 травня, не проводилося взагалі
Сергій Дібров

«Вірогідно, це пов’язано з тим, що протягом 2015 року розслідування кримінальних справ, пов’язаних з подіями 2 травня, не проводилося взагалі», – каже він.

За словами Діброва, слідчі також ігнорували рекомендації Міжнародної консультативної комісії Ради Європи щодо широкого висвітлення інформації про розслідування у зв’язку з гострою суспільною зацікавленістю.

У січні Генеральна прокуратура передала розслідування справ щодо масових заворушень 2- травня у слідче управління Національної поліції в Одеській області. Члени «Групи 2 травня» зазначили, що саме нові слідчі активно почали ту роботу, яку зазвичай здійснюють по гарячих слідах.

Через затягування слідства важливі докази були загублені – експерти

Громадські активісти припускають, що саме через таке затягування важливі докази були загублені. Лікар-токсиколог, член «Групи 2 травня» Володимир Саркісян досі обурений тим, що Грецька площа не була перекрита одразу після заворушень, а Будинок профспілок, який ще понад місяць після трагедії був відкритий для відвідування, просто затоптали. Крім цього він вважає, що особливе нагнітання ситуації у свій час спричинили хибні версії високопосадовців, зокрема, про отруйні речовини у Будинку профспілок.

Якщо тоді це здавалося проявом некомпетентності чи розгубленості, то тепер, видно, що то, вірогідніше, була зацікавленість, щоб об’єктивного розслідування не було
Володимир Саркісян

«Якщо тоді це здавалося проявом некомпетентності чи розгубленості, то тепер, через два роки, видно, що то, вірогідніше, була зацікавленість у тому, щоб об’єктивного розслідування не було, щоб спустити все на гальмах», – переконаний експерт.

«Група 2 травня» не припиняє проводити власне розслідування. Вони вже презентували хронологію трагічних подій на Грецькій площі та біля Будинку профспілок. До другої річниці вони оновили версію подій у центрі міста, враховуючи нову інформацію.

Вулиці Одеси, 2 травня 2014 року
Вулиці Одеси, 2 травня 2014 року

Нові слідчі зрушили справу з місця – експерт

Начальник слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області Сергій Пантєлєєв підтверджує, що кримінальне провадження з приводу масових заворушень 2 травня у вигляді 136 томів справи до них надійшло 25 січня 2016 року. За його словами, до цього моменту за час досудового розслідування Головним слідчим управлінням у Києві під процесуальним керівництвом Генпрокуратури, у суд було направлено 25 обвинувальних актів, 11 осіб оголошено в розшук.

Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року
Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року

Наразі новосформована слідчо-оперативна група призначила понад 30 комплексних судово-медичних експертиз, низку портретних експертиз, провела моніторинг телефонних з’єднань на Куликовому полі під час масових заворушень, вилучила записи з восьми камер зовнішнього спостереження банку, який був розташований на першому поверсі Будинку профспілок.

За словами Пантєлєєва, результати призначених експертиз очікуються протягом місяця, після чого вже буде доводитися участь конкретних осіб у порушеннях правопорядку на Куликовому полі.

Позаштатний радник очільника Нацполіції на Одещині, підполковник у відставці Владислав Сердюк позитивно розцінює такий перебіг подій. Особливо у порівнянні з роботою попередньої слідчо-оперативної групи, яка, за його словами, за півтора року не встановила особи дівчат, які розливали «коктейлі Молотова» на вулиці Дерибасівській. Як повідомив Сердюк, нові слідчі зробили це за тиждень.

На цій трагедії непорядні громадяни як України, так і країн Європи вже заробляють
Владислав Сердюк

Крім цього Владислав Сердюк переконаний, що на темі 2-го травня вже спекулюють у Європі і навчилися на цьому заробляти. За його словами, перебуваючи у Женеві, він випадково дізнався, що за 20 франків там можна купити книжку англійською мовою з розповідями та фотографіями про масові заворушення у Одесі.

«На цій трагедії непорядні громадяни як України, так і країн Європи вже заробляють», – підсумував він.

Чи очікувати Одесі примирення?

Конфліктолог Інна Терещенко вважає, що через політичні спекуляції довкола трагедії, 2 травня і досі залишається датою розбрату, а не консолідації одеського суспільства. На її думку, біполярність, яка була в Одесі в 2014 році, збереглася.

Питання примирення не буде підніматися в Одесі ще дуже довго
Інна Терещенко

«Питання примирення не буде підніматися в Одесі ще дуже довго. Примирення – це процес, який повинен іти після того, як люди визнають одне одного. Мова йде про діалог. Це необхідно для того, аби ми не пов’язли в протистояннях іншого ґатунку», – говорить експерт.

Лідер одеського осередку «Правого сектору» Сергій Стерненко був одним із учасників подій 2 травня 2014 року. На його думку, напередодні річниці активізувалося антиукраїнське підпілля, щоб розкачати ситуацію у місті.

Настрої в місті змінилися. Проросійських людей стало менше
Сергій Стерненко

«У нас є декілька варіантів розвитку подій на цей день. Але настрої в місті змінилися. Проросійських людей стало менше», – прокоментував ситуацію для Радіо Свобода Сергій Стерненко.

Він є противником проведення будь-яких масових заходів в місті на травневі свята, тому що не виключає ймовірності провокацій у місті. Активіст наголошує на важливості злагодженої роботи правоохоронних органів у цей день.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG