Доступність посилання

ТОП новини

Україна в пріоритетах зустрічі Вишеградської групи і «Східного партнерства»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Потрібно тримати постійно руку на пульсі української теми. Вишеградська четвірка вказує цією зустріччю, що про тему України не можна забувати»

В Празі 3-4 травня відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки (Чехія, Польща, Словаччина та Угорщина) та країн-учасниць програми ЄС «Східне партнерство» – України, Грузії, Молдови, Вірменії, Азербайджану та Білорусі. Як очікується, конфлікт на Донбасі та підтримка реформ в Україні будуть одними з пріоритетів зустріч глав дипломатій «четвірки» і «п’ятірки», до яких в якості запрошений гостей мають долучитися міністри закордонних справ Німеччини (головує нині в ОБСЄ), Нідерландів (головують нині в ЄС) та Швеції (країна-ініціатор програми «Східного партнерства» разом з Польщею). В зустрічі візьме участь також комісар ЄС з політики сусідства та переговорів з розширення Йоганес Ган. Україну в Празі представлятиме міністр закордонних прав Павло Клімкін.

ЗАВАНТАЖИТИ

Вишеградську четвірку, яка в лютому цього року відзначила рівно чверть століття свого існування, вважають одним з найактивніших регіональних утворень всередині Євросоюзу і певним локомотивом підтримки європейської інтеграції України. Та навіть більше – саме країни Вишеграду, також Балтії і Швеції вважаються такими, що постійно тримають на європейських зовнішньополітичних радарах увагу до пострадянського простору і зокрема до п’ятьох учасників програми «Східного партнерства».

Онджей Соукуп, провідний оглядач чеської газети «Господарскє новіни», в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що Україна буде головним пріоритетом зустрічі в Празі, яка відбудеться в Чернінському палаці, в якому розташоване МЗС Чеської Республіки, яка нині саме і головує в Вишеградській групі.

«Це регулярна зустріч, яку щороку організовує та країна, яка головує у Вишеградській четвірці. І однозначно, що передусім буде обговорюватись тема, пов’язана з Україною, думаю, це буде головна тема», – каже Соукуп.

Важливо знайти шляхи, як допомогти Києву
Онджей Соукуп

«На зустрічі говоритимуть про Україну як представники Вишеградської четвірки, так і спостерігачі інших країн, які там будуть – німці, голландці, шведи. Вони могли б надати допомогу реформам в Україні, щоб вони були ефективними. Важливо знайти шляхи, як допомогти Києву», – додає чеський оглядач.

На думку Соукупа, зустріч якраз є «однозначним сигналом , що потрібно тримати постійно руку на пульсі української теми, і Вишеградська четвірка вказує цією зустріччю, що про тему України не можна забувати».

«Двигун у просуванні інтересів України в ЄС»

В інтерв’ю Радіо Свобода депутат українського парламенту Володимир Ар’єв каже, що в інтересах найближчих західних сусідів України, щоб вона була стабільним і передбачуваним сусідом, який рухається в бік Європи.

«За будь-яких обставин сусіди завжди є найближчими партнерами і вони найбільш зацікавлені, щоб в України, як у їхнього сусіда, справи йшли добре. Власне, будь-яка країна зацікавлена в тому, щоб її оточували мирні, спокійні, неагресивні, зрозумілі і прогнозовані країни», – пояснює Ар’єв.

В національних інтересах кожної з країн Вишеградської четвірки – підтримати Україну в її прагненнях інтегруватися в Європейський союз
Володимир Ар’єв

«В національних інтересах кожної з країн Вишеградської четвірки – підтримати Україну в її прагненнях інтегруватися в Європейський союз, максимально привести законодавство і певним чином порядки у відповідність до європейських норм. І співробітництво України з країнами Вишеградської четвірки давно вже виходить за межі суто формального, як я бачу. І ці країни часто стають двигуном просування інтересів України в Євросоюзі», – додає депутат в інтерв’ю.

Вишеградська група тримає єдність в дає імпульси решти ЄС в питанні потреби санкцій проти Росії за війну на сході України та анексію Криму.

А в питанні підтримки українських реформ, то гарною ілюстрацією є те, що нині – за нового уряду в Україні – на посади радників призначені ключові реформатори з двох країн Вишеградської групи – архітектор польських реформ Лєшек Бальцерович і колишній міністр фінансів Словаччини Іван Міклош.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG