Доступність посилання

ТОП новини

Уряд обіцяє «залатати» бюджет на ремонт і будівництво доріг


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Урядовці та експерти пропонують акумулювати кошти на дороги в окремому фонді – за рахунок акцизу на пальне та інших джерел

Київ – Українські автошляхи – одні з найгірших у світі, визнають і посадовці, й недержавні експерти. Для розв’язання цієї проблеми прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонує акумулювати у окремому фонді кошти, отримані, зокрема, за рахунок акцизу на пальне. Експерти ж наголошують, що поганий стан українських доріг викликаний відсутністю стратегії розвитку цього сектору, корупцією в облавтодорах та відмовою від будівництва та реконструкції доріг на користь вибіркового ремонту.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав такою, що «має право на життя» ідею створення в Україні спеціального дорожнього фонду, фінансування якого здійснювалося б за рахунок акцизів на пальне. Про це він сказав, інспектуючи ділянки автотрас в Київській області, які наразі реконструюють.

Є ідея створення дорожнього фонду, який наповнюватиметься за рахунок акцизів
Володимир Гройсман

«Є ідея створення дорожнього фонду, який наповнюватиметься за рахунок акцизів. Ця ідея має право на життя. Але наразі ми маємо комбіновані джерела фінансування (розвитку автошляхів), – уточнює прем’єр. – Це і акцизи, які нині зараховуються до загального фонду бюджету, і місцеві бюджети, і фонд регіонального розвитку. Це ті ресурси, об’єднуючи які, ми можемо вирвати ситуацію з критичного стану».

У цілому у поточному році уряд планує капітально відремонтувати і збудувати 1700 кілометрів доріг. А загалом ремонту зазнають близько 10% автошляхів в Україні, тобто приблизно вдесятеро більше, такі дані наводить директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури Роман Хміль.

29 березня Верховна Рада відхилила урядовий законопроект про створення державного дорожнього фонду для ремонту та будівництва автомобільних доріг, який мав наповнюватися за рахунок акцизу від ввезення нафтопродуктів у державу. За ухвалення даного законопроекту проголосували тільки 182 депутати, хоча до голосування профільний комітет з питань транспорту одноголосно підтримав створення дорожнього фонду.

Нині акцизи на автомобільне пальне в Україні становлять 171,5 євро за кубометр, але немає норми, яка зобов’язує витрачати на дороги більшу їхню частину.

Минулого року тодішній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський припускав: якщо створять цільовий державний дорожній фонд, то в 2016 році він зможе акумулювати до 40 мільярдів гривень, переважно за рахунок акцизу на пальне. Але за даними Мінінфраструктури, цього року на ремонт та реконструкцію доріг виділять 19,4 мільярда гривень: уп’ятеро більше, ніж торік, але удвічі менше за плани попереднього уряду.

Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк, зі свого боку, вважає, що озвучені урядом суми на відновлення доріг є скоріше віртуальними: всіх цих коштів у бюджеті нині немає.

«Є пряме бюджетне фінансування на рівні 6,5 мільярдів гривень. 18 мільярдів гривень – це сума разом з підтвердженими програмами фінансування в рамках співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Але для того, щоб їх реально отримати, треба пройти певний шлях підготовки проектів, їхнього технічного обґрунтування. І не факт, що ці кошти надійдуть на ремонт доріг», – пояснює експерт.

Він наводить свої розрахунки витрат, необхідних на якісний ремонт доріг щороку.

В Україні є 170 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення, термін служби яких (без капремонту) близько 10 років. Тобто щороку потрібно ремонтувати по 17 тисяч кілометрів. Якщо порахувати вартість середнього ремонту, то виходить приблизно 50 мільярдів гривень щороку
Сергій Вовк

«Арифметика є дуже простою. В Україні є 170 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення, термін служби яких (без капремонту) близько 10 років. Тобто щороку потрібно ремонтувати по 17 тисяч кілометрів. Якщо зважати на собівартість ремонту і порахувати вартість середнього ремонту, то виходить приблизно 50 мільярдів гривень щороку. Але щоб змінити навіть ту дорожню мережу, яку Україна має наразі, потрібно років десять», – зазначає Сергій Вовк.

Приватні інвестиції у дорожню галузь та розбудову платних автошляхів аналітик не вважає прийнятним для України шляхом. На його думку, цей підхід можливий лише в окремих випадках, в разі розбудови найбільш напружених магістралей.

Подібні розрахунки наводив у 2015 році тодішній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Щоб за 10 років реанімувати всі дороги державного значення в Україні, потрібно щороку витрачати на їхній ремонт і обслуговування 40-50 мільярдів гривень, заявляв він.

Головні «вороги доріг»: безгрошів’я, корупція чи ямковий ремонт?

Колишній міністр транспорту Йосип Вінський підтримує ідею дорожнього фонду. Але закликає не зменшувати витрати на автошляхи під приводом боротьби з корупцією. Яка на його думку, в дорожньому секторі є не більшою, ніж в цілому в Україні.

Щоб відновити дороги – треба їх ремонтувати. Тобто вкладати кошти. Боротьба з корупцією не відміняє цієї потреби
Йосип Вінський

«Щоб відновити дороги – треба їх ремонтувати. Тобто вкладати кошти. Боротьба з корупцією не відміняє цієї потреби. Я так само є прибічником створення окремого фонду для цього. Коли я був міністром – ми мали відповідний фонд», – наголосив Йосип Вінський в розмові з Радіо Свобода.

Він порівнює видатки на дороги в Україні та розвинутих державах. За його словами, в Україні акциз на пальне є нижчим, ніж у Польщі, отже, без його підвищення Україна не зможе досягти якісного рівня польських доріг.

Йосип Вінський як приклад для наслідування згадує Німеччину, де акциз становить 800 євро за тонну пального, а його середня ціна – 1,3 євро за літр. У підсумку більша частина роздрібної вартості бензину йде на розбудову та підтримання стану автошляхів, і це дає результати, вважає експерт.

Йосип Вінський закликає відмовитися від ямкового ремонту як основного способу догляду за дорогами, оскільки він не поліпшує їхньої якості. І закликає владу створити програму будівництва нових доріг і реконструкції та капремонту старих.

Найгірші дороги – на Одещині та Прикарпатті, найкращі – біля столиці

У рейтингу якості автодоріг, підготовленому Світовим економічним форумом у рамках щорічного дослідження «Індекс глобальної конкурентоспроможності», Україна посіла 132 місце зі 140 країн, які включили до рейтингу. Серед його лідерів – ОАЕ, Нідерланди та Сінгапур. Польща, Угорщина та інші сусіди України так само займають кращі за неї позиції в рейтингу.

Рейтинг найгірших доріг по областях України склав український стартап dorogi.net, на основі незалежного оцінювання автомобілістів і пересічних громадян, думки яких зібрали воєдино.

Найгіршими в цьому вимірі виявилися Одеська область – 47% доріг в критичному стані, Львівська область (45,4%), Івано-Франківська (45%), а також Миколаївська, Харківська та Хмельницька області. Чернігівську область, Житомирщину, Херсонщину та Київщину автомобілісти відносять до регіонів з найменшою часткою поганих доріг, які, до прикладу, в Київській області становлять 13,8%.

Журналістка з міста Южного Одеської області Наталя Мізюкіна досліджує стан доріг в області, й сама їздить автомобілем. Вона розповіла Радіо Свобода, що ділянки проблемних доріг, ближчі до Одеси, ремонтують державним коштом, відповідальність за решту скидають на місцеві бюджети, які мають кошти лише на ямковий ремонт. Як приклад вона наводить ділянку від Одеського припортового заводу до міста Южного, яка нині – в поганому стані, та яку продовжує руйнувати транспорт, що йде до порту.

Вантажівки зіпсували дорогу та узбіччя. Автолюбителі кілька разів на рік перебирають ходову частину своїх автівок
Наталя Мізюкіна

«Проблемною є траса М-28. Попередній уряд виділив гроші на ремонт її тридцятикілометрової ділянки від Центрального поштамту Одеси до Одеського припортового заводу (ОПЗ). Капітальний ремонт там в цілому вже зробили. Решту 12 кілометрів цього шляху «поклали» на місцеві бюджети. Хоча це важливіша ділянка – порт і промвузол, який дає великі кошти в державний бюджет», – каже Наталя Мізюкіна. За її словами, саме цим маршрутом автопоїзди везуть до порту українську продукцію, зокрема, зерно.

«Вантажівки зіпсували дорогу та узбіччя. Хто їде на роботу на ОПЗ чи в Одесу – страждають від цього. В обладміністрації говорять про необхідність взагалі окремої траси для автопоїздів. Але це лише плани. Тим часом автолюбителі кілька разів на рік перебирають ходову частину своїх автівок. Я – уникаю цієї траси, коли їду до Одеси», – зізнається журналістка.

Дороги врятує прозорість – активіст

Загалом капітального ремонту потребують 95% доріг, вважає радник голови Державного агентства автомобільних доріг «Укравтодор» Андрій Мартенс.

Більшість українських доріг будували в радянський час, і вони були розраховані та тодішній вантажний транспорт, менш потужний, ніж нинішній, наголошують експерти. Тим часом корупція на рівні місцевих автодорожніх підприємств і намагання відмовитися від капітального ремонту та якісного будівництва на користь поточного ремонту, який неможливо проконтролювати, погіршує стан українських доріг, пояснює Радіо Свобода журналіст та громадський активіст з протидії корупції Дмитро Гнап.

Саме облавтодори є ключовими розпорядниками коштів на ремонт і будівництво
Дмитро Гнап

«З одного боку, має бути молоде адекватне керівництво дорожнім сектором. Новий міністр інфраструктури Володимир Омелян нібито відповідає цим вимогам. Але скільки під ним на різних щаблях корупціонерів і наскільки він може впливати на них? – наголошує Гнап. – Адже саме облавтодори є ключовими розпорядниками коштів на ремонт і будівництво. Все просто: прозорі тендери, а не ті, в яких виграють пов’язані особи, з гарантією відновлення дорожнього полотна, якщо псується. В Україні досі такого немає. Натомість продовжується пекельний ямковий ремонт, бо ніхто не здатен порахувати і перевірити обсяг цих робіт. Щовесни цей ремонт руйнується», – визнає активіст.

Ще однією проблемою галузі він вважає низькі зарплати працівників дорожнього господарства, які, на його думку, додатково стимулюють корупцію в галузі.

Між тим прем’єр Володимир Гройсман закликає громадськість долучитися до організації та здійснення контролю за виконанням дорожніх робіт, які проходять по всій країні.

Та якість робіт, яка нині є в Україні, його «не влаштовує, як вона не влаштовує і більшість українців», сказав глава уряду. І закликав дорожні служби працювати «з новою якістю».

Технічний стан автомобільних доріг загального використання

Інфографіка Міністерства інфраструктури України
Інфографіка Міністерства інфраструктури України

Про те, як і на які гроші збудувати в Україні якісні дороги, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Уряд обіцяє «залатати» бюджет на ремонт і будівництво доріг 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Уряд обіцяє «залатати» бюджет на ремонт і будівництво доріг 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG