Доступність посилання

ТОП новини

У НКРЕКП не можуть розібратися, чи підвищували тарифи для населення


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Нинішня позиція НКРЕКП щодо підвищення тарифів для населення є страусиною – експерт

Чи будуть підвищені тарифи на тепло та гарячу воду для населення з 1 липня? Це питання наразі залишається без чіткої відповіді. У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) заявили Радіо Свобода, що не ухвалювали нових тарифів для населення, а схвалили лише їхні проекти. Проте раніше голова цієї комісії заявляв, що підвищені тарифи для населення уже схвалені регулятором. Таку плутанину у заявах НКРЕКП експерти пояснюють залежністю цього, за законом незалежного органу, від політичних сил, які бояться втратити рейтинг.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, не підвищувала тарифів на тепло та гарячу воду для населення, а лише схвалила проекти. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив керівник відділу інформації і комунікації з громадськістю НКРЕКП Іван Слободянюк.

«5 травня ми не ухвалювали тарифів щодо населення на теплову енергію, на послуги централізованого опалення, на комунальні послуги та централізоване постачання гарячої води. Ми схвалили проекти цих тарифів і оприлюднили їх на сайті. Тепер питання за громадськістю, котра може тиснути на теплокомуненерго, до цього також мають долучитися органи місцевої влади, розібравшись зі своїми теплокомуненерго», – сказав Слободянюк 11 травня.

За його словами, нові тарифи для населення встановлюватиме НКРЕКП, але коли це буде зроблене, невідомо.

5 травня на засіданні НКРЕКП ухвалили, як з’ясовується, проект тарифів для населення, згідно з якими вартість теплової енергії і послуг централізованого опалення для населення має зрости на 75-90%, а на гаряче водопостачання – до 63–78 гривень за кубометр.

Вовк визнав підвищення тарифів

Проте 5 травня у коментарі агентству «Інтерфакс Україна» голова комісії Дмитро Вовк повідомив, що НКРЕКП підвищила тарифи на теплову енергію і послуги централізованого опалення на 75-90% із 1 липня 2016 року.

«Відсоток залежить від підприємства (теплопостачання – ред). Левова частка коригування пов’язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, решта – перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівня ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію», – сказав Вовк, додавши, що регулятор опрацьовує комплекс заходів, які дозволять у майбутньому знизити тарифи.

НКРЕКП відіграла назад через політиків – Омельченко

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

Розбіжності і невизначення у заявах НКРЕКП директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко пояснює залежністю регулятора під політичних сил.

Дмитро Вовк залежний від різних груп впливу, які прораховують, як підвищення тарифів відобразиться на рейтингах провідних партій. Думаю, йому хтось подзвонив зверху і сказав, як треба діяти
Володимир Омельченко

«Дмитро Вовк (голова НКРЕКП – ред.) хоча і молодий, але швидко вчиться, але все ж таки він залежний від різних груп впливу, які прораховують, як підвищення тарифів відобразиться на рейтингах провідних партій. Думаю, йому хтось подзвонив зверху і сказав, як треба діяти. Не думаю, що він самостійно плутається у цих рішеннях», – сказав Омельченко в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Певні політичні партії прорахували, що мало того, що підвищення цих тарифів є необґрунтованим, воно може призвести до значного падіння їхнього рейтингу, у першу чергу Блоку Петра Порошенка, тому, мабуть, так грають назад. По іншому я не можу пояснити ці шарахання зі сторони у сторону», – зазначає Володимир Омельченко.

НКРЕКП зайняла страусину позицію – Корольчук

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

«Страусиною» називає нинішню позицію НКРЕКП щодо тарифів на тепло та гадячу воду для населення експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук.

Ситуація, яка склалася сьогодні, є хованням голови у пісок. Це страусина позиція, яку наразі займає регулятор
Юрій Корольчук

«Ми побачили, фактично, рішення, яке ухвалив національний регулятор – НКРЕКП. Вони чітко визнали, що буде встановлена нова ціна на послуги гарячого водопостачання та тепло. Це, звісно, викликає негативну реакцію суспільства. Тому ситуація, яка склалася сьогодні, є хованням голови у пісок. Це страусина позиція, яку наразі займає регулятор», – зауважив Корольчук у розмові з Радіо Свобода.

«Раніше ми побачили визнання голови комісії Дмитра Вовка, що тарифи підвищені, з іншого боку – ми бачимо ніби рекомендоване рішення комісії», – наголошує Юрій Корольчук.

Експерти називають дивним пояснення представників НКРЕКП, що «громадськість має тиснути на теплокомуненерго» щодо тарифів, оскільки саме регулятор має встановлювати рівень обґрунтованих тарифів і нічого подібного раніше не було.

Ще однією проблемою, на думку експертів, є те, що Верховна Рада досі не ухвалила закон щодо національного регулятора, а відсутність цього документа створює невизначеність у його нинішній роботі.

Про необхідність приведення тарифів для населення до економічно обґрунтованих українські політики говорять вже багато років, і завжди на перешкоді цьому стають рейтинги політичних сил.

Тарифна методика в Україні відсутня?

1 травня Кабінет міністрів України зобов’язав компанію «Нафтогаз України» продавати населенню природний газ за єдиною ціною – 6879 гривень за тисячу кубічних метрів. Ціну продажу газу для потреб теплокомуненерго також встановили на рівні 6879 гривень за тисячу кубічних метрів. Ця ціна є нижчою за чинну загальну вартість газу для споживачів, але більше ніж удвічі перевищує ту, яку сплачують підприємства, що виробляють тепло та гарячу воду.

Таке рішення, на думку Володимира Омельченка, є економічно обґрунтованим, а от тарифи, чи то проекти тарифів щодо тепла та гарячої води, ухвалені НКРЕКП 5 травня – ні.

«Впевнений на 100%, що тарифи на теплову енергію підвищені непропорційно і їх треба переглядати у сторону зменшення», – каже Омельченко.

Нинішня ситуація з тарифами, на думку фахівців, продемонструвала те, що до цього часу, попри заяви, українська влада не має методики визначення тарифів, а без методики все це зводиться до політичної кон’юнктури.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG