Доступність посилання

ТОП новини

Суд присудив Коцабі 3,5 роки позбавлення волі


Руслан Коцаба,12 травня 2016 року
Руслан Коцаба,12 травня 2016 року

Івано-Франківський міський суд призначив блогерові Русланові Коцабі покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки і 6 місяців, визнавши його винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України, та знявши обвинувачення в державній зраді.

Суд не виявив у діях Коцаби державної зради, встановивши, що в підготовці матеріалів для російських ЗМІ немає складу злочину, і розцінивши це як реалізацію права на свободу слова.

Водночас відеозвернення Коцаби «Я відмовляюся від мобілізації» суд оцінив як одну з форм перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Коцаба заявив, що оскаржуватиме це рішення суду.

Напередодні сторона обвинувачення заявляла, що «вина підсудного повністю доведена», і просила для Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Відеозвернення Коцаби, його інтерв’ю російським ЗМІ обвинувачення кваліфікувало як «перешкоджання діяльності Збройним силам», «підривні дії».

Коцабі інкримінували державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважала обвинувачення проти Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG