Доступність посилання

ТОП новини

«Одна Джамала варта кількох дивізій» – експерти


Джамала після перемоги. Стокгольм, 15 травня 2016 року
Джамала після перемоги. Стокгольм, 15 травня 2016 року

Перемога української кримськотатарської співачки на «Євробаченні» допомогла Європі зрозуміти події в Україні, переконані мисцетвознавці й політологи

Київ – Українська співачка Джамала, яка повернулася до Києва з перемогою на пісенному конкурсі «Євробачення», змогла привернути увагу світу до України, російської агресії та переслідування кримських татар в анексованому Криму, стверджують політологи та мистецтвознавці. Лідери кримськотатарського народу навіть припустили, що перемога Джамали стала важливим кроком на шляху деокупації Криму. Утім частина експертів кажуть, що перше місце в цьогорічному «Євробаченні» має більше моральне, аніж політичне значення, і вказують на відсутність в Україні зовнішньополітичної та культурної стратегій, які неможливо замінити звершеннями окремих героїв. Фахівці очікують, що наступний конкурс «Євробачення», який має пройти в Україні, позитивно вплине і на кристалізацію українського суспільства, і на розвиток інфраструктури.

Перемога Джамали стала довгоочікуваною позитивною новиною, яка особливо гостро сприймається на тлі повідомлень із зони бойових дій, на тлі економічної кризи, незавершених реформ та високого рівня корупції. Можливо тому в українському сегменті інтернету це нині головна тема обговорення. І коли 15 травня Джамала літаком прибула до України, в аеропорту Бориспіль її зустрічали не лише журналісти, а й численні шанувальники з українським державними та кримськотатарськими прапорами. Вони дякували Джамалі за перемогу, і цим навіть довели її до сліз.

Українські політики, зокрема і перші особи держави, привітали українку з перемогою.


Сама ж Джамала невдовзі після свого переможного виступу зізналася, що хотіла би ніколи не пережити того, що змусило її вийти на сцену саме з такою піснею, на яку наклали відбиток події в Україні та в Криму: і депортація 1944 року, і російська агресія проти України та окупація Криму, що розпочалися в 2014 році. Але, визнала Джамала: нині вона не могла не заспівати про це.

Український оглядач, засновник кількох культурно-мистецьких медіапроектів Юрій Макаров каже, що після успіху Джамали його ще більше мучать докори сумління, що він та інші українці мало зробили для кримських татар, які поверталися на свою батьківщину, ще до анексії Криму. І наголошує, що зараз ця робота має продовжуватися. І перемога в Євробаченні – лише один важливий крок на цьому шляху.

«Тепер увага світу, передовсім Європи, буде більше прикута до України, Криму і долі кримських татар. І це великий плюс. Однак мене не залишає комплекс провини: до окупації, коли Крим був українським, ми дуже мало зробили для кримських татар, – визнає Макаров. – І треба водночас зрозуміти, що «Євробачення» – це «нішовий» продукт, і на всю Європу не впливає. Але це важливий крок, враховуючи що противник не спить і витрачає величезні кошти на пропаганду. В цій ситуації можна сказати, що Джамала – варта кількох українських дивізій».

Утім, Україні треба не впиватися однією конкретною перемогою, а працювати над стратегією, продовжує оглядач.

«На цьому життя не починається не закінчується. Це – неймовірний успіх Джамали. Що ж до України в цілому – треба мати зовнішньо політичну та культурну стратегію, а не покладатися на надзусилля окремих героїв. Таке враження, що стратегії взагалі немає», – визнає аналітик.

Не треба надмірно політизувати результати Євробачення, як це робить Росія – політолог

Український політолог Володимир Фесенко вбачає у результатах «Євробачення» не так зовнішньополітичну, як моральну перемогу.

Багато людей в Росії голосували за Джамалу. Важливо те, що їй вдалося перебити вплив російської пропаганди всередині Росії. Але про це чомусь теж не говорять
Володимир Фесенко

«Важливим є сам факт перемоги Джамали. Важливий він з моральної точки зору, хоча політичний підтекст теж присутній. Україні бракує перемог, вона хоче перемог, а не щоб про неї згадували переважно в негативному контексті. Це важливо для кримських татар, які переживають «повторну депортацію», передовсім еліти та активістів. Але на конкурсі перемогла не політика, а жива сильна емоція, – наголошує Фесенко.– Але навколо цього дуже багато істерії. В Росії – істерія щодо заполітизованості перемоги. Українські медіа, на жаль, підхоплюють цю тезу. Інша тема: обурення, що українці (близько 12%) проголосували за Росію. Але це було голосування не за державу, а за конкретного співака, який, до речі, анексію Криму не визнав. Але про це мало хто говорить. Окрім того, багато людей в Росії голосували за Джамалу. Важливо те, що їй вдалося перебити вплив російської пропаганди всередині Росії. Але про це чомусь теж не говорять».

Водночас – Україну, її почуття, проблеми та сподівання почули в ЄС завдяки музиці. Показовим є список країн, чиї представники журі та громадяни віддали Джамалі значну частину голосів. В українському сегменті інтернету їх вже назвали «14 друзів України»

Причому у списку не лише давні українські партнери зі східної Європи (Польща, Грузія, Молдова, Азербайждан, Литва, Білорусь та інші). А й такі несподівані симпатики як Сербія, Італія і Сан-Марино: ця маленька держава посіла друге місце за часткою голосів, відданих Україні.

Політолог Костянтин Матвієнко, зі свого боку, зауважив, що перемога Джамали змінює не лише Україну, а й всю Європу.

«З попсового, «солоденько-безтурботного» фестивалю, Євробачення тепер раптом перетворилося на виразника гуманістичних цінностей. От, що зробила Джамала», – каже Матвієнко.

Україна показала, що відрізняється від Росії ставленням до кримських татар –​ експерт

Євробачення має важливий політичний результат: воно яскраво продемонструвало різні ставлення України і Росії до кримських татар, вважає Олеся Яхно.

«Ми дуже багато розмірковуємо про долю Криму, про політичний контекст, і виглядає це так, що Росія після анексії робить колосальну помилку щодо Криму. І ми побачили різницю у відношенні України до кримських татар і можливо, до речі, всі ці події показують те, що Україна теж зрозуміла прогалини в політиці щодо Криму і кримських татар за понад 23 роки незалежності», – каже політолог.

За словами політичного експерта, попри перемогу України, російська пропаганда таки вплинула певною мірою на результати конкурсу. Метою Кремля було створити негативне інформаційне тло довкола України ще до початку «Євробачення», зокрема це стосується маніпуляцій, пов’язаних із трактуванням пісні.

Російський адвокат Дмитро Сотников продовжує збирати підписи під електронною петицією до керівництва російського державного телебачення з вимогою публічно вибачитися за образу пам’яті депортованих 1944 року кримських татар, яким присвячена переможна на «Євробаченні» пісня української співачки Джамали.

Адвокат хоче домогтися таких вибачень від генерального директора Всеросійської державної телерадіокомпанії Олега Добродєєва через те, що в ефірі телеканалу «Росія-1» його коментатори передали зміст пісні Джамали як «молитва за тих людей, що волею чи неволею полишають свій дім у пошуках кращого життя». «І це при тому, що пісня починається по суті зі слів про геноцид кримських татар, про їхню депортацію і веде оповідь про долю людини, в якої сталінський режим відібрав батьківщину», – мовиться в петиції.

«Говорити в ефірі центрального телеканалу «Росія-1» про те, що депортація кримських татар була «вибором людей на користь пошуку кращого життя», – це блюзнірство і образа і для самого кримськотатарського народу, і для мільйонів жертв сталінського режиму», – наголосив автор петиції, який, серед іншого, захищає українця Олександра Костенка, що перебуває в Росії за ґратами.

«Євробачення-2017»: українці «готують сани з літа»

Перемога Джамали на Євробаченні – це ще одна нагода привернути увагу ЄС до України, причому навіть тої частини європейців, які не цікавляться політикою за межами своїх держав, причому Україна залишатиметься в центрі уваги фі наступного року, коли на правах переможця проводитиме пісенний конкурс у себе, визнав у розмові з Радіо Свобода музичний критик Олександр Євтушенко.

Європа нарешті почула Джамалу і Україну, зрозуміла, чому лунають такі пісні, з такими меседжами – можна говорити, що це перемога в політичному, культурному, світоглядному сенсі
Олександр Євтушенко

«Це абсолютно знакова перемога. Разом з Джамалою на фіналі конкурсу були присутні лідери кримськотатарського народу Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв. І вони наголосили, що перемога української співачки – це є «фактично початок звільнення Криму». Бо Європа нарешті почула Джамалу і Україну, зрозуміла, чому лунають такі пісні, з такими меседжами – можна говорити, що це перемога в політичному, культурному, світоглядному сенсі»,– наголошує мистецтвознавець.

Олександр Євтушенко додає, що перемога в «Євробаченні» дає право Україні проводити цей пісенний конкурс у себе наступного року. І це може стати ще одним потужним стимулом для держави і суспільства. Українці вже почали активно обговорювати, де і як це організувати, уточнює Євтушенко.

«Міські голови Києва, Львова, Одеси, Дніпропетровська пропонують свої міста для проведення пісенного турніри. Такі пропозиції роблять навіть менші міста, такі як Херсон. «Євробачення» в Україні викличе велике піднесення, яке може вплинути і на людей і навіть на інфраструктуру», – додає він.

Міський голова Києва Віталій Кличко вже пропонує проводити музичний турнір у Києві в НСК «Олімпійський», який є найбільшою сучасною спорудою для проведення масових заходів у державі. Очільник Дніпропетровська Борис Філатов наголошує, що інфраструктура його міста дозволяє проводити заходи такого рівня.

Як повідомляє Німецька хвиля, міський голова Одеси Геннадій Труханов заявив, що у наступному році Україна прийме «Євробачення» на високому рівні.

Майданчиком, гідним проведення такого престижного конкурсу, цілком може стати наша Одеса – багатонаціональне, красиве, європейське місто з багатою історією і культурними традиціями
Геннадій Труханов

«Майданчиком, гідним проведення такого престижного конкурсу, цілком може стати наша Одеса – багатонаціональне, красиве, європейське місто з багатою історією і культурними традиціями. Сподіваюся, так воно і буде», – зазначив Труханов.

Тим часом чимало українців у соцмережах і жартома, і всерйоз пропонують «Євробачення» проводити в українському Криму: тобто, упродовж року провести його деокупацію.

Об’єктом жартів в українському сегменті інтернету стала й можливість участю російського конкурсанта в Євробаченні наступного року.

Зі свого боку, політолог Олеся Яхно наголосила, що українській владі вже зараз потрібно зосередитись на гідній організації конкурсу та на питаннях безпеки під час «Євробачення».

До України це приверне колосальну увагу не лише на рівні символічному – підтримки чи не підтримки, а безпосередньо на прикладному. Представники різних країн приїдуть і побачать безпосередньо, що відбувається і чим живе ця країна
Олеся Яхно

«Це питання готовності та вміння працювати на різних площинах. До України це приверне колосальну увагу не лише на рівні символічному – підтримки чи не підтримки, а безпосередньо на прикладному. Представники різних країн приїдуть і побачать безпосередньо, що відбувається і чим живе ця країна», – пояснює Олеся Яхно.

Частина українців наголошують, що проведення міжнародних пісенних змагань – це завеликі витрати для країни, яка постраждала від анексії та має збройний конфлікт з російсько-сепаратистськими військами на Донбасі. Утім, прибічники проведення «Євробачення» в Україні наголошують, що основні витрати стосуватимуться інфраструктури, яку потрібно розвивати незалежно від проведення тих чи інших міжнародних заходів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG