Доступність посилання

ТОП новини

Субсидії для населення коштами платників податків


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні розпочалося нарахування субсидій на новий період і за старою системою

В Україні розпочалося нарахування субсидій на новий період. Попри зміну тарифу на газ для населення, система нарахування субсидій залишається старою – з державного бюджету виділяються гроші і перераховуються на рахунки облгазів. Багато експертів, та і політиків, визнають: ця система є непрозорою і полягає у тому, що держава просто перераховує гроші платників податків на рахунки облгазів, власниками яких є олігархи.


З травня розпочався перерахунок субсидій на новий опалювальний період. Тепер, згідно з рішенням уряду, ціна на газ для всіх категорій населення, незалежно від того, скільки вони спожили, є однаковою – близько 6,9 гривень за куб. (Раніше ж ті, хто споживав до 1200 кубометрів, упродовж опалювального періоду платили за метр кубічний 3,6 гривні, решта – по 7,2).

Але попри зміни ціни газу, система нарахування субсидій не зміниться, каже віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Для 5,5 мільйона родин, що вже оформили і отримують субсидії, перерахунок відбудеться автоматично. Тим, хто звертається за субсидією вперше, потрібно подати заяву. У процедурі подачі документів на субсидію змін немає», – сказав Розенко в інтерв’ю телеканалу «Україна».

Павло Розенко
Павло Розенко

Ціну газу підвишують на вимогу міжнародних кредиторів України. А субсидію нараховують, як декларують чиновники, як допомогу населенню, що не може сплачувати вартість послуг. Чим же є система субсидіювання в Україні, і як її нараховують?

Субсидії з запасом, але на рахунки облгазів

Вінничанка Тетяна з чоловіком та двома дітьми мешкає у приватному будинку, опалювальна площа якого становить 95 квадратних метри. Цього опалювального сезону їй дали субсидію у 650 кубічних метрів газу на місяць, а використовує вона – до 250 кубів.

Відділ соціального забезпечення перераховує мені 4478 тисячі гривень. На сьогоднішній день у мене йде переплати 11 тисяч 113 гривень, виходить, що ці гроші мені держава вже винна
Тетяна

«За них відділ соціального забезпечення перераховує мені 4478 тисячі гривень, а обов’язкова плата у мене була 198 гривень. Якщо я не використовую їх, то все одно мушу платити обов’язкову плату, а писати 300 чи 400 кубів, але за мене соцзабез переховує газконторі цю суму постійно. На сьогоднішній день у мене йде переплати 11 тисяч 113 гривень, виходить, що ці гроші мені держава вже винна», – розповідає Тетяна.

За її словами, на 1 травня, дату завершення опалювального сезону, їх мають списати.

«Людей дурять. У всіх, хто не використовує субсидію, йде велика переплата. Опалювальний сезон завершується, і воно списується. Як вони можуть списатися? Вони що, назад повертаються у соцзабез? Вони не повернуться туди», – обурюється Тетяна.

Монополісти заробляють на субсидіях кілька разів – Гольдарб

Ці гроші, за словами керівника громадської організації «Публічний аудит» Максима Гольдарба, у даному випадку залишаться на рахунку облгазу.

«Всі субсидії йдуть напряму, минаючи субсидіанта, на адресу тієї чи іншої монополії. Субсидія надходить, минаючи вас, постачальнику послуги. Якщо це газ – облгазу, якщо це комунальне підприємство, яке постачає тепло – теплокомуненерго», – каже Гольдарб.

За його словами, ці підприємства-монополісти заробляють на субсидіях кілька разів.

«Перше – на завищених тарифах. Друге – на завищених нормативах, за якими на людей списується неспожитий насправді ними газ, тепло та вода. Третє – списані на людей газ, тепло та вода, і за документами начебто спожиті людьми, у подальшому використовуються розпорядником на свій гешефт», – каже експерт.

Саму політику нарахування субсидій він називає «заманухою».

Там є лише бажання витягти із заощаджень людей конкретну суму грошей за конкретний календарний період. Це замануха, це ошука
Максим Гольдарб

«Політика субсидування в Україні проводиться приблизно так: ціна на товар, на послуги ЖКГ та газ, завищена у кілька разів, і вона не відповідає жодному ринковому формулювання, там немає економічного ціноутворення. Там є лише бажання витягти із заощаджень людей конкретну суму грошей за конкретний календарний період. Такий підхід дозволяє сприймати субсидію так, як її не потрібно сприймати. Це замануха, це ошука».

Субсидія як механізм витягування грошей платників податків

Магістральними газопроводами в Україні управляє «Укртрансгаз», а регіональними – облгази і міськгази. Останні, на рахунки яких держава перераховує субсидіарні гроші, належать головним чином українським олігархам – 70% Дмитру Фірташу.

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Сергій Каплін, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», який є першим заступником голови парламентського комітету з питань соціальної політики, запевняє Радіо Свобода, що у даному випадку держава поверне собі невикористані гроші, які наразі перебувають на рахунках облгазів.

«Думаю, ми це питання врегулюємо, і ці гроші будуть повернуті у бюджет. Думаю, будуть проведені якісь заліки, облгазам викрутять руки і повернуть ці гроші. Якщо Ви припускаєте, що держава залишить у них хоча б гривню в умовах досить серйозної публічності цих фінансів, розголосу і резонансу, то це неправда», – говорить Каплін.

Але, наголошує він, сама філософія системи субсидування є непрозорою, оскільки уряд сплачує гроші платників податків власникам облгазів.

З вас консолідовано збирають гроші, які потім централізовано направляють облгазам. Уряд сплачує олігархам, власникам облгазів, ваші гроші. Це просто механізм заробляння грошей
Сергій Каплін

«Ми заморозили гроші платників податків на рахунках облгазів через те, що Кабмін не вибудував правильної, стрункої системи, – наголошує Сергій Каплін. – Якщо на цю всю ситуацію подивитися без прикрас, то вона виглядає наступним чином – з вас консолідовано збирають гроші, які потім централізовано направляють облгазам. Це означає, що саме ви, платники податків, витрачаєте свої гроші на адміністрування збору цих коштів. Уряд сплачує олігархам, власникам облгазів, ваші гроші. Це просто механізм заробляння грошей».

Без системного підходу

У цьогорічному державному бюджеті на виділення субсидій на газ для населення заплановано 35 мільярдів гривень, ще 5 виділять додатково. Минулого року в опалювальний сезон на субсидії Україна витратила близько 18 мільярдів гривень при плані 24,4 мільярда, решту шість мільярдів у кінці року перерозподілили на інші цілі.

Встановлення єдиної ціни на газ, наголошують експерти, не особливо змінить нинішню ситуацію для споживачів. Оскільки держава, як і раніше, переводитиме на рахунки облгазів державні гроші, гроші платників податків.

Дивною наразі виглядає ситуація і з підвищенням тарифів на тепло та гарячу воду для населення. У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), заявили Радіо Свобода, що не ухвалювали нових тарифів для населення, а схвалили лише їхні проекти. Проте, раніше голова комісії Дмитро Вовк повідомляв, що НКРЕКП вже підвищила тарифи на теплову енергію і послуги централізованого опалення на 75-90% із 1 липня 2016 року.

Найбільшою проблемою у ситуації, що склалася, наголошують фахівці, є відсутність системного підходу і розуміння влади, як змінити ситуацію, а система нарахування тарифів для населення потребує радикальних змін.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG