Доступність посилання

ТОП новини

Кого відправлять із Росії до України на наступне «Євробачення»?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Перемога Джамали викликала бурхливу реакцію серед російських політиків

Російський адвокат Дмитро Сотников у понеділок ініціював петицію до керівництва російського державного телебачення з вимогою публічно вибачитися за образу пам’яті жертв сталінського геноциду кримських татар. Реакція була викликана трактуванням змісту пісні-переможця «Євробачення» у виконанні української співачки Джамали. Взагалі результат музичного конкурсу в Росії сприйняли надто бурхливо.

Після того, як на адресу Джамали відлунали оплески в Стокгольмі, в Росії на сцену вийшли політики та офіційні особи.

Віце-прем’єр російського уряду Дмитро Рогозін запропонував відправити у 2017 році на конкурс, який пройде в Україні, музиканта Сергія Шнурова: «Перемогти не переможе, але кудись всіх їх пошле».

Лідер гурту «Ленінград» Сергій Шнуров відреагував на це у своєму Інстаграмі відразу ж.

Далі публіка розвинула тему, натякнувши, що Шнуров може послати і Рогозіна. Група «Ленінград» є досить популярною у Росії. Вона також відома і критикою Путіна. Скажімо, пісня «Почём звонят колокола?» набрала в «Ютубі» близько 8,5 мільйонів переглядів.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова запропонувала на наступному конкурсі «Євробачення» виконати композицію про президента Сирії Башара Асада. Вона навіть представила кілька рядків приспіву власного твору:

Марія Захарова
Марія Захарова

Assad bloody, Assad worst.

Give me prize, that we can host.

У перекладі з англійської це звучить: «Кривавий Асад, Асад гірше всіх. Дайте мені приз, щоб ми стали господарями конкурсу».

Політичний контекст

Лідер ЛДПР Володимир Жириновський цього разу промовчав, але його партію представив перший заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв’язку депутат Вадим Дєньгін. Він сказав ТАСС, що «пісня, з якою український виконавець Джамала перемогла на «Євробаченні-2016», політично забарвлена».

Чому перемога українського виконавця на музичному конкурсі, а точніше, на конкурсі пісні, викликала таку бурхливу реакцію російських політиків?

На думку музичного критика Артемія Троїцького потрібно розглядати цю перемогу в політичному контексті.

Крим – це один хворий мозоль нинішньої російської влади. Тож Джамала їм підсипала перцю в одне місце, як слід
Артемій Троїцький

«Я думаю, що причини тут дві. Перша – це походження цієї пісні, тому що у нас же зараз Україна головний ворог, ну а друга, природньо – це посил цієї пісні, її зміст. Особливо якщо врахувати, що ця пісня не просто про депортацію, а депортацію саме кримських татар. А Крим – це ще один хворий мозоль нинішньої російської влади. Тож Джамала їм підсипала перцю в одне місце, як слід», – сказав Троїцький.

Політкоректність на російський кшталт

На подив, учасники шоу, яке вийшло в ефір відразу ж після трансляції «Євробачення», не демонстрували шаленого божевілля і ура-патріотичного ражу. Щоправда, багато хто звернув увагу на дивне трактування змісту пісні Джамали «1944», яку озвучили в прямому ефірі ведучі Дмитро Губернієв і Ернест Мацкявічус. Вони сказали, що це пісня про людей, які волею чи неволею залишають свій будинок у пошуках кращого життя. На думку телеоглядача газети «Московський комсомолець» Олександра Мельмана, це чистої води дурість!

«Це така політкоректність на російський кшталт вийшла. Я ще, коли тільки почався цей скандал із Джамалою, писав: чому ми зараз у 2016 році сприймаємо трагедію кримськотатарського народу як удар, укол на нашу адресу. Наприкінці Радянського Союзу, під час Перебудови, був реабілітований кримськотатарський народ. І раптом ми сприймаємо це як укол проти нас. Ну, це дурість!» – зазначив Мельман.

Те, що Україна стала господаркою наступного конкурсу «Євробачення», у Росії теж коментують, звертаючи увагу на те, що українська економіка переживає не кращі часи. І ця тема активно обговорюється в Росії, мовляв, «за які гроші?». Хоча всім зрозуміло, що не за російські.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG