Доступність посилання

ТОП новини

Очевидці заявляють про обстріли на Донбасі із заборонених 152-мм САУ


Ілюстративне фото. Пошкоджений внаслідок обстрілів багатоповерховий будинок в Авдіївці. Квітень 2016 року
Ілюстративне фото. Пошкоджений внаслідок обстрілів багатоповерховий будинок в Авдіївці. Квітень 2016 року

Обстріли почалися дуже швидко і паралельно на різних напрямках, тому це однозначно сплановано – волонтер

Закінчення «пасхальної тиші» – так охарактеризував різку активізацію бойових дій на Донбасі голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Центром протистоянь минулої доби стали околиці Донецька. Тут бої синхронно та з новою силою відновились у цілій низці населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення. Волонтери називають це чітко спланованою операцією.



Авдіївка, Красногорівка, Опитне, Піски, Мар’їнка. Цілим ланцюгом із півночі на південь вздовж Донецька протягнулись населені пункти, де попередньої доби ситуація на позиціях українських бійців значно погіршилась. До вже звичної стрілецької зброї та гранатометів додались танки та 82 і 120-міліметрові міномети.

Оборону поблизу Опитного намагалась обійти диверсійно-розвідувальна група бойовиків. Півтора десятки бойовиків вдалось виявити та зупинити. Втім, без втрат не обійшлось. З української сторони – один загиблий.

15 бойовиків намагались наблизитись до наших позицій. Дали їм бій і бойовики почали відступати
Антон Миронович

«Бойовики почали обстрілювати наші позиції з автоматичних станкових гранатометів і зенітних установок. Це був, так би мовити, відволікаючий момент. В цей час 15 бойовиків намагались наблизитись до наших позицій. Наші спостерігачі їх виявили. Дали їм бій і бойовики почали відступати. Але, водночас, вони викликали підтримку мінометів калібром 82 міліметри і ми відступили на свої позиції», – повідомив Радіо Свобода речник АТО Антон Миронович.

«Вразило, що дуже прицільно били. Це були точно не «ополченці» – волонтер

До зовсім іншої тактики вдались сепаратисти в Зайцевому. Цей населений пункт розташований неподалік підконтрольної підтримуваним Росією бойовикам Горлівки. Тут свідком бою мимоволі став волонтер Борис Пелех, який саме привіз черговий вантаж на передову. Артилерійський обстріл, пригадує, розпочався миттєво, а застосування таких великих калібрів, зізнається, не пригадує вже щонайменше півроку. Втрати цього дня були і в Зайцевому. У військових ЗСУ – один поранений.

По потужності розривів це був 152-й калібр – САУ. Відпрацьовували квадрат за квадратом. Дуже влучно було і дуже багато всього
Борис Пелех

«Ми навіть розвантажитись не встигли. Бус не встигли переставити і посипалось зверху. По-перше, чим вразило, що дуже прицільно били. Це були точно не «ополченці». По-друге, по потужності розривів це був 152-й калібр – САУ. Відпрацьовували квадрат за квадратом. Дуже влучно було і дуже багато всього», – пригадує волонтер.

Загалом у штабі АТО нарахували понад 80 мін різного калібру, «випущених з позицій бойовиків». Волонтер та ветеран АТО Мирослав Гай, який отримує інформацію від військових з різних ділянок Донбасу, відзначає злагодженість та раптовість атак, що розпочались в зоні АТО проти українських військових. Волонтер переконаний, що йдеться про сплановану операцію.

Артилерійські удари почали наносити одразу в різних напрямках і приблизно в один і той самий час – волонтер

Раптово сили противника висунулися до лінії розмежування, до переднього краю наших сил і почали наносити артилерійські удари
Мирослав Гай

«Обстріли почалися дуже швидко і паралельно на різних напрямках. Тому це однозначно спланований варіант. Це не були поодинокі випадки. Тобто, раптово сили противника висунулися до лінії розмежування, до переднього краю наших сил і почали наносити артилерійські удари по наших позиціях одразу в різних напрямках і приблизно в один і той самий час», – розповідає Гай.

Підтримувані Росією сепаратисти водночас звинувачують Збройні сили України в обстрілах підконтрольної їм території. Один із ватажків угрупування «ДНР» Едуард Басурін заявив про підготовку військовими масштабної провокації, що передбачатиме жертви серед цивільного населення.

Ймовірними датами її проведення називають період із 16 по 22 травня, а місцем – район населених пунктів Авдіївка, Новотроїцьке та Волноваха.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

XS
SM
MD
LG