Доступність посилання

ТОП новини

Депутати італійського регіону Венето просять визнати право Криму на самовизначення


Ілюстративне фото. Проукраїнський Мітинг у Сімферополі. 14 березня 2014 року
Ілюстративне фото. Проукраїнський Мітинг у Сімферополі. 14 березня 2014 року

Йдеться про піар-акцію місцевих політиків – посол України в Римі

Рим – Рада італійського регіону Венето просить керівників області та уряд країни вимагати від ЄС скасування економічних санкцій проти Росії, визнання права Криму на самовизначення та відновлення відносин із Москвою. Резолюцію з такими пропозиціями ухвалив у середу місцевий парламент у Венеції. Варто зауважити, що документ містить лише побажання обласної ради, яка не має компетенції впливати на закордонну політику уряду Італії.


Ухвалена резолюція уповноважує керівників промислової області Венето «сприяти створенню комітету для скасування санкцій проти Росії, захистити виробників регіону та визнати право Криму на самовизначення». Текст документа підтримала більшість членів регіональної ради, а це переважно представники право-центристських та націоналістичних партій, зокрема «Північна Ліга», «Вперед, Італіє!», «Рух 5 зірок». Вони послідовно відстоюють проросійські позиції і належать до європейського «клубу друзів Путіна». Не підтримали ініціативу представники урядової Демократичної партії.

Стефано Вальдеґамбері
Стефано Вальдеґамбері

Перший підписант резолюції Стефано Вальдеґамбері – відомий в області активіст за незалежність регіону Венето, автор закону про референдум, який Конституційний суд Італії визнав неправомірним. Як представник німецькомовної меншини Вальдеґамбері також вважає, що північна область Трентіно-Альто Адідже після Першої світової війни була окупована італійцями, тому ініціює референдум про приєднання території до Австрії.

Як виглядає, цей політик виявляє сепаратистські амбіції не лише на батьківщині, але й за її межами домагається встановлення «історичної справедливості». До того ж, діє він у «сприятливому середовищі»: на північних теренах Італії давно поширені політичні рухи, які відкрито чи приховано виношують сепаратистські плани.

Тож питання Криму для більшості місцевих політиків у Венеції майже вирішене: «просимо визнати волю кримського населення, висловлену на референдумі 16 березня 2014 року» – мовиться у резолюції.

У коментарі для Радіо Свобода Стефано Вальдеґамбері однозначно засудив політику ЄС та Італії стосовно Москви і Криму. Щоправда, у розмові з кореспондентом Радіо Свобода намагався бути менш категоричним і висловив свою пропозицію.

«Чому ЄС та сторони конфлікту не оберуть демократичний шлях вирішення суперечки? Гаразд, панове, сідаймо за стіл і будемо говорити: проведемо новий референдум в Криму зі спостерігачами від ЄС, ООН, кого там ще? Таким чином побачимо справжнє волевиявлення кримського народу. Ось тоді вже ніхто нічим не зможе дорікнути. Однак тоді доведеться знову сісти за стіл переговорів і визнати результат народного голосування», – сказав Радіо Свобода член обласної ради Венето Стефано Вальдеґамбері.

Питання у грошах

Насправді цей політик (який у квітні був учасником Ялтинського міжнародного економічного форуму) дав зрозуміти, що доля Криму не так уже й хвилює підписантів резолюції. Ключове питання документа не політичне, а саме економічне.

Для нас першочергове завдання – скасування санкцій. Наш регіон вже зазнав збитків на мільярд євро в експорті сільгосппродукції. Ми втратили багато через брак інвестицій до Росії
Стефано Вальдеґамбері

«Для нас першочергове завдання – скасування санкцій. Наш регіон уже зазнав збитків на мільярд євро в експорті сільгосппродукції. Ми втратили багато через брак інвестицій до Росії», – поскаржився Вальдеґамбері у розмові з Радіо Свобода.

Він посилається на дослідження місцевих асоціацій підприємців, які звітують про мільярдні збитки для північних областей внаслідок антиросійських санкцій та ембарго Москви. Водночас Національний банк Італії стверджує, що збитки держави з причини санкцій були невеликими. Цю тезу в діалозі з представниками націоналістичних партій щораз використовує посол України в Італії Євген Перелигін. І цього разу в листі до депутатів регіону Венето дипломат пояснює, що спад експорту до Росії викликаний не санкціями, а зменшенням купівельної спроможності росіян, різким падінням цін на нафту та занедбаною економікою Росії, яка виживає за рахунок сировинної продукції.

«Венето як Зімбабве та Уганда»

Щодо самої резолюції, посол Перелигін закликає не надавати їй великого значення, оскільки депутати просто звертаються до своїх керівників, і жодним чином тут не йдеться про визнання Криму російським або скасування санкцій.

Ця резолюція як з точки зору юридичної, так і політичної є суто піар-акцією
Євген Перелигін

«Ця резолюція як з точки зору юридичної, так і політичної є суто піар-акцією (місцевих політиків). Не треба перебільшувати цей документ, тому що стоїть завдання героїзації пана Вальдеґамбері…» – наголосив Євген Перелигін у коментарі для Радіо Свобода.

За ініціативою обласних депутатів пильно стежили в Росії. Місцеві медіа там наввипередки повідомляють, що Венето став першим регіоном у Європі, який визнав Крим частиною Російської Федерації. Однак, впливове італійське видання Corriere della Sera (а саме регіональний його примірник Corriere del Veneto), критикуючи резолюцію, іронічно порівнює Венето з Північною Кореєю, Угандою та Зімбабве, де визнали російську анексію українського півострова. Таким чином, підсумовує газета, регіон відмежовується від Італії та решти країн ЄС, які стали на бік України у протистоянні з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG