Доступність посилання

ТОП новини

Замах на Януковича – це якийсь міф – адвокат Небесної сотні


Віктор Янукович. Архівне фото
Віктор Янукович. Архівне фото

Янукович просив прискорити розслідування злочинів на Майдані – адвокат екс-президента

Адвокати екс-президента Віктора Януковича закликають Генпрокуратуру України визнати, що слідчі у «справах Майдану» не впоралися із роботою, а також допитати їхнього клієнта за допомогою відеоконференції, щоб почути «альтернативну» точку зору. Адвокат Небесної сотні називає такі заяви формуванням міфу і виправдовуванням екс-президента, щоб не повертатися в Україну. Генеральна прокуратура стверджує, що за деякими кримінальними провадженнями Януковича можуть засудити й заочно.


Адвокати екс-президента України Віктора Януковича і екс-бійців спецпідрозділу «Беркут» вимагають від Генпрокуратури визнати неефективною роботу за кримінальними провадженнями, пов’язаними із Януковичем. Екс-президент повернеться до України, щоб дати свідчення в суді, лише якщо правоохоронці якісно розслідують справу щодо замаху на нього, говорять захисники. А поки що він готовий лише виступити в суді за допомогою відеоконференції.

За словами адвоката Віталія Сердюка, він узяв свідчення у Януковича про події на Майдані і просить приєднати їх до матеріалів відповідного кримінального провадження. Російського громадянства Янукович не отримував, наполягає захисник, а заарештованих коштів у нього набагато менше, ніж усі вважають – лише 28 мільйонів гривень на одному рахунку, і близько 50 тисяч гривень на іншому.

«Ми неодноразово наполягали в розмовах із представниками слідства про те, що необхідно допитати людину, допитати за місцем її перебування. Рік тому, у червні 2015 року, Янукович особисто надав заяву до Генеральної прокуратури з вимогою пришвидшити розгляд справи «Майдану» і провести його допит», – наголосив адвокат. Генпрокуратура не проводила допиту через відсутність офіційного підтвердження місця перебування екс-президента за адресою, яку надав захист. У свідченнях, переданих до Генеральної прокуратури, Янукович стверджує, що намагався врегулювати політичну кризу мирним шляхом.

Леонід Ємець
Леонід Ємець

За словами Сердюка, наразі держава не може гарантувати безпеку екс-президента, якщо той вирішить повернутися до України і дати свідчення в суді. Російського громадянства Янукович не отримував, наголосив адвокат, але перебуває в Росії він законно. В Україну приїде лише, якщо знайдуть тих, хто нібито намагався його вбити під час втечі з Києва, «у випадку забезпечення належного розслідування справи про замах на його життя, яка більш півроку нами вносилася до єдиного реєстру. Ця справа не розслідується жодним чином. Останній приклад – це народний депутат Леонід Ємець, надаючи інтерв’ю Espreso.TV закликав спецслужби України розстріляти Януковича», – наголосив Сердюк.

У прес-службі партії «Народний фронт» Радіо Свобода повідомили, що не пам’ятають такого інтерв’ю. Сам народний депутат наразі перебуває у відрядженні за кордоном і зможе прокоментувати цю заяву через кілька днів.

25 травня народний депутат Ємець повідомив Радіо Свобода, що сказав в цьому інтерв'ю дещо інше. «Я сказав, що в Ізраілі вже давно спецслужби повернули б втікача, або б інакше. А наші козу водять», – зазначив Ємець.

Вбити намагалися не лише Януковича, а й мене – адвокат екс-президента

В лютому цього року провадження щодо замаху на життя Віктора Януковича було передане в Головне управління Національної поліції Київської області. Як розповів Радіо Свобода голова прес-служби поліції Микола Жукович, активно слідчі дії почали проводити зовсім недавно. Заплановані, зокрема, допити можливих причетних до цієї події.

Адвокат також розповів, що нещодавно його намагалися вбити з вогнепальної зброї. Це провадження наразі розслідується відповідним районним відділком поліції.

Сердюк розкритикував слідство за всіма провадженнями, пов’язаними із екс-президентом і заявив, що розслідування «справи Майдану» стосовно Віктора Януковича зупинили ще в 2014 році. Захист заявляє, що зібрали докази непричетності і намагається відновити розслідування.

«З приводу замаху, моє особисте враження, що це міф якийсь»

За словами адвоката Небесної сотні Вікторії Дейнеко, подібні заяви є своєрідною тактикою захисту Віктора Януковича.

Янукович не може повернутися, тому що він у розшуку в Україні. І звичайно потрібно якось виправдовуватись, чому він сюди не може приїхати
Вікторія Дейнеко

«З приводу замаху, моє особисте враження, що це міф якийсь. Янукович не може повернутися, тому що він у розшуку в Україні. Його зняв «Інтерпол» з розшуку, але в Україні він перебуває в розшуку і звичайно потрібно якось виправдовуватись, чому він сюди не може приїхати», – наголосила Дейнеко.

За її словами, в поясненнях Януковича у справі проти «беркутівців» ніяких деталей немає, свідчення у справі «Майдану» вона ще не бачила. Щодо призупинення слідчих дій, адвокат пояснює це відсутністю Януковича і керівників правоохоронних органів, та анонсує ще кілька років розслідувань у всіх «майданівських» справах.

Прокурори заперечували проти проведення відеоконференції, тому що вони б хотіли, щоб Януковича особисто можна було допитати
Вікторія Дейнеко

«Прокурори заперечували проти проведення відеоконференції, тому що вони б хотіли, щоб Януковича особисто можна було допитати. І обвинувачення, і потерпілі, і адвокати потерпілих хочуть допитати Януковича. Ми зацікавлені у встановленні істини», – заявила адвокат.

Януковича хочуть засудити заочно

За словами начальника управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка, з баз міжнародного розшуку «Інтерполу» Янукович не видалений, отже все залежить від держави, де екс-президент перебуває. На теперішній час екс-президентові повідомили про підозру в семи кримінальних провадженнях і деякі з проваджень слідчі органи хочуть завершити заочно. Це можна робити, якщо особа перебуває в розшуку більше ніж півроку.

Допит Януковича можливий, якщо він прибуде до консульства чи посольства для підтвердження особи
Сергій Горбатюк

«Саме там будуть мати можливість захисники доводити, надавати докази, зібрані ними. А, відповідно, держобвинувачення буде доводити встановлені факти на підставі зібраних доказів. Неодноразово роз’яснювалося, що допит Віктора Януковича можливий, якщо він прибуде до консульства чи посольства для підтвердження особи», – наголосив Горбатюк.

Близько місяця тому Росія відповіла на запит Генпрокуратури, визнала наявність у себе Віктора Януковича і відмовила в його екстрадиції, посилаючись на можливе політичне переслідування. Тепер можна розпочинати організацію допиту екс-президента на території сусідньої країни, але у цій процедурі мають брати участь російські правоохоронці, говорять у Генеральній прокуратурі.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG