Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Україні знову дорожчає бензин?


Оператори ринку нафтопродуктів кажуть, що їм доводиться балансувати між зростанням цін і зниженням обсягів продажу

Київ – Ціни на бензин і дизельне пальне на автозаправних станціях України знову пішли вгору. Причому, як на імпортне пальне, так і вироблене з української нафти. Оператори ринку кажуть, що це пов’язано зі здорожчанням у квітні нафти на світових ринках, але побоюються зниження обсягів продажу. Експерти прогнозують стабілізацію ціни, якщо буде стійкий курс гривні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На автозаправних станціях України знову ростуть ціни на бензин популярних марок і дизпальне – в середньому на 1 гривню за останні кілька днів. Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн вважає, що ресурс підвищення вже вичерпано і далі зростати ціни не повинні, якщо не буде курсових коливань.

«Я думаю, що ті темпи зростання, які були продемонстровані, вони вже синхронізувалися зі світовим ринком. Діапазон десь 22-24 гривні по бензину та 18-20 гривень по дизельному пальному, в цьому діапазоні стабілізується ціна», – прогнозує експерт.

Ринок пального в Україні недооцінений ще приблизно на гривню за літр, у свою чергу зазначив голова асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук. Але це не значить, що ціни відповідно зростатимуть, адже учасникам ринку доводиться балансувати між зростанням цін і зниженням обсягів продажу, каже він.

Тенденції до зниження на світовому ринку нафтопродуктів не відбувається. Зростають ціни. Тільки з початку місяця на 44 долари за тонну підвищилася ціна на дизель і десь до 40 доларів піднялася ціна на 95-й бензин
Леонід Косянчук

«Ви можете ставити будь-яку ціну, хоч 30 гривень за літр чи 40 – аби у вас якийсь дурень його купив. На жаль, тенденції до зниження на світовому ринку нафтопродуктів не відбувається. Зростають ціни. Тільки з початку місяця на 44 долари за тонну підвищилася ціна на дизель і десь до 40 доларів піднялася ціна на 95-й бензин», – повідомив Леонід Косянчук.

Ціна бензину залежить не від нафтових котирувань, а від курсу гривні – експерт

Подорожчання пального експерти пов’язують зі зростанням світових цін на нафту, що спостерігалося впродовж місяця. Водночас на світових ринках у четвер нафтові ф’ючерси знизилися більш як на 2%. Якщо така тенденція збережеться, чи побачать українці дешевший бензин? Адже досі падіння світових цін на нафту не поспішало відобразитися на цінниках автозаправок.

Таку думку спростував експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев. Він наголосив, що ціни на бензин, який завозиться в Україну з-за кордону, а це понад 80% ринку, залежать не стільки від котирувань нафти, а насамперед від коливань курсу гривні.

Якщо в Україні здешевлення в доларовому вираженні відбулося на 25-27%, то в Європі відбулося здешевлення лише на 13-17%. Наш ринок адекватно реагує на всі рухи або вниз, або вгору, без будь-яких суттєвих затримок
Геннадій Рябцев

«В минулому році, якщо вартість бензину перевести в долари, то можна легко побачити – протягом року бензин здешевшав набагато більше, ніж це відбулося в країнах Європи. Якщо в Україні здешевлення в доларовому вираженні відбулося на 25-27%, то в Європі відбулося здешевлення лише на 13-17%. Наш ринок адекватно реагує на всі рухи або вниз, або вгору, без будь-яких суттєвих затримок», – пояснив експерт.

Геннадій Рябцев наголосив, що найбільший зиск від реалізації кожного літра бензину отримує держава, яка у вигляді податків та акцизних зборів забирає близько половини ціни, наголошує експерт. А тому всі претензії щодо завищених цін на нафтопродукти радить адресувати насамперед державі, яка встановила високі акцизи на нафтопродукти в євро, і не гарантує стабільності національної валюти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG