Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим для України: нададуть чи відкладуть?


ЄС опрацьовує і безвізовий режим для України, і водночас загальну протидію кризі мігрантів, відтак надання вільного в’їзду українцям може дещо посунутися в часі

Київ – Україна може отримати безвізовий режим з ЄС пізніше, ніж влітку цього року, як розраховувало досі українське МЗС. Причому причиною можуть стати кроки з протидії кризі мігрантів та розгляд безвізового режиму з іншими країнами. Про це повідомляють українські та західні медіа й частина експертів. У Єврокомісії, зі свого боку, говорять про підготовку алгоритму призупинення безвізового режиму на випадок тієї чи іншої надзвичайної ситуації. А у представництві ЄС в Україні кажуть про відсутність жодної інформації про відтермінування безвізового режиму саме з Україною і навіть підстав для цього. Тоді як очільник українського МЗС Павло Клімкін сумнівається, що скасування віз для українців відтермінують, бо тут йдеться про репутацію ЄС.

Ян Томбінський
Ян Томбінський

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявляє, що йому нічого не відомо про якісь плани щодо перенесення європейською стороною запровадження безвізового режиму для громадян України з біометричними паспортами.

Жодної інформації, на підставі якої я міг би сказати, що там є якась затримка, у мене немає. Але потрібно це все-таки уточнити
Ян Томбінський

«Жодної інформації, на підставі якої я міг би сказати, що там є якась затримка, у мене немає. Але потрібно це все-таки уточнити», – сказав Томбінський.

Ми розуміємо, що з української сторони все було виконано
Ян Томбінський

За його словами, Євросоюз найближчим часом має намір провести внутрішні обговорення, «щоб змінити регламент ЄС і надати українцям, у яких є біометричні документи на руках, можливість безвізового режиму. Адже ми розуміємо, що з української сторони все було виконано», – наголосив посол ЄС. Однак це не виключає необхідності продовжувати реформи, які потрібні не так для ЄС, як для самих українців, зазначає Томбінський.

«Це головні виклики та можливості, що постали перед Україною. Бо запровадження всіх політичних рекомендацій – це виклик, але він викликає можливості перед Україною розкритися, стати ефективною, стабільною суверенною країною».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Надання Україні безвізового режиму є символічним кроком, який засвідчить високу репутацію Євросоюзу, відтак про скасування цього рішення не йдеться, наголосив, узявши слово на міжнародній конференції «Україна-ЄС: перетворюючи виклики на можливості» міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Безвізовий режим має бути в найближчі місяці. Для мене це має символічне значення
Павло Клімкін

«Безвізовий режим має бути в найближчі місяці. Для мене це має символічне значення», – зауважив міністр.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

Зі свого боку, український парламент за останні два роки ухвалив кілька десятків законів, пов’язаних із євроінтергацією, зокрема – всі нормативні документи, необхідні для безвізового режиму з ЄС, наголосив під час українсько-європейської міжнародної конференції спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Він додав, що парламент продовжує неухильно працювати в напрямку євроінтеграції, оскільки і коаліція, й основна частина опозиції (разом понад 300 депутатів) орієнтовані на європейський вектор розвитку України.

Посол України в ЄС Микола Точицький в інтерв’ю «Європейській правді» припустив, що Європейський союз через міграційну кризу може відкласти запровадження безвізового режиму для України.

Цим заявам передувала низка публікацій у західних та в українських медіа про те, що в Євросоюзі всерйоз розглядають відтермінування безвізового режиму для України через низку різних причин.

Раніше, 20 квітня, Єврокомісія повідомила, що запропонувала Європарламентові та Раді Європейського союзу скасувати візи для громадян України, перевівши Україну до списку держав, громадяни яких мають змогу подорожувати до країн Шенгенської зони без віз.

Ця пропозиція є наслідком позитивної оцінки, наданої Єврокомісією у грудні минулого року, в якій, зокрема, підтверджено, що Україна вдало виконала всі критерії за планом дій щодо візової лібералізації.

Після того, як ця пропозиція пройде процедуру затвердження, громадяни України, що мають біометричні паспорти, не потребуватимуть віз для короткотермінових (не більш як на 90 днів протягом півроку) поїздок без права на працевлаштування до країн Шенгенської зони.

ЄС відпрацьовує алгоритм відновлення візового режиму з будь-якою країною на випадок мігрантських криз – експерти

Паралельно Єврокомісія пропонує пришвидшити розробку алгоритму зупинки безвізового режиму для тієї чи іншої держави. Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Франс Тіммерманс
Франс Тіммерманс

«Після тривалих дискусій із країнами-членами ми пропонуємо посилити механізм призупинення безвізового режиму для всіх країн, з якими його укладено, – зауважив він. – Механізм буде легше використовувати на підставі розширення можливих причин для призупинення безвізового режиму та пришвидшення цього процесу», – наголосив Тіммерманс. І додав, що Єврокомісія також матиме право запустити процес призупинення безвізового режиму за власною ініціативою.

Таким чином, нова процедура буде поширюватися також і на Україну – вже після того, як ЄС завершить надання їй безвізового режиму.

Законодавчу пропозицію Єврокомісії мають опублікувати, а після цього її повинні схвалити Європейський парламент та Рада ЄС, до якої входять члени урядів усіх країн-учасниць Євросоюзу.

Чи погодили представники різних країн ЄС необхідність за потреби призупиняти безвізовий режим, чи ця тема лише в стадії обговорення – невідомо.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

В ситуації з безвізовим режимом важливо правильно вживати терміни: наразі ЄС не розглядає можливості відтермінування безвізового режиму саме для України, наголосив у коментарі Радіо Свобода експерт з питань зовнішньої політики Олександр Сушко.

«Ситуація є такою, що Єврокомісія в одному пакеті розглядає одразу кілька рішень, серед яких безвізові режими з Україною, Туреччиною, Грузією, Косово, а також процедуру відновлення візового режиму в разі великої кризи мігрантів, – пояснює аналітик. – В результаті процедурні затримки з інших питань можуть коштувати Україні кількох місяців очікування. Якби українське питання розглядалося окремо, і в Європі не було мігрантської кризи – все було би швидше. Проте в ЄС мають намір ухвалити всі рішення цього пакету синхронно. Адже на безвізовий режим з ЄС очікує не лише Україна, а й інші держави».

Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Раніше віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв'ю «Європейській правді» уточнила, що в ЄС триває дискусія щодо процедури тимчасового призупинення безвізового режиму для будь-якої окремо взятої держави, а не суто для України.

«Це не має прив’язки до України – йдеться про єдиний механізм щодо всіх країн, включно з балканськими державами. Через міграційну кризу держави ЄС всерйоз замислюються над цим», – каже урядовець.

За словами ж Павла Клімкіна, у Брюсселі нині обговорюють механізм припинення безвізового режиму з певною країною на випадок серйозних порушень безвізового режиму з її боку. Зокрема – ідеться про міграційні кризи. Це питання міністри внутрішніх справ країн ЄС обговорять на своєму найближчому засіданні, тобто цей алгоритм члени Євросоюзу мають узгодити до кінця червня, анонсує очільник українського МЗС. Отже, підсумовує Клімкін, підготовка запобіжників проти криз мігрантів не призведе до відтермінування безвізового режиму для України, оскільки він, як очікують в українському МЗС, має запрацювати у липні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG