Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація про Україну: тепер із деякими ознаками інновацій?


Президент Росії Володимир Путін (архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін (архівне фото)

Із наближенням Варшавського саміту НАТО прокремлівські ЗМІ все більше і більше зосереджують увагу і на Північноатлантичному альянсі

Протягом останніх тижнів прокремлівські засоби масової інформації проявили особливу занепокоєність «похмурою реальністю життя на Заході». Вони також переповідають офіційні твердження Кремля, що НАТО та країни, які входять у Північноатлантичний альянс, ​буцімто становлять загрозу національній безпеці Росії. ​Про це йдеться у щотижневому огляді Kremlin Watch Monitor із посиланням на звіт EEAS StratCom Task Force про дезінформацію Кремля. У ньому також йдеться про те, що Україна надалі залишається ціллю російської пропаганди, однак на цей раз із деякими ознаками інновацій.

Останні декілька тижнів прокремлівські медіа особливо непокоїлись «суворою реальністю життя» на Заході. Найгіршою, очевидно, є ситуація у Європі, де діти у наш час засинають із «гітлерівськими ляльками», йшлося у програмі «Военная тайна с Игорем Прокопенко», представленій на російському каналі «Рен-ТВ». Про це пишуть у звіті EEAS StratCom Task Force.

Також прокремлівські медіа писали про стан західних демократій. Згідно із матеріалом на сайті nation-news.ru, занепад Заходу відображається в деградації західних правових систем в результаті безперервного політичного тиску. Було також сказано, що ЄС буцімто прагне усунути протести шляхом створення спільної військової поліції, за зразком ФБР США.

Прокремлівські ЗМІ не утримались і від суперечливих повідомлень, щоб проілюструвати «передбачуваний декаданс» Заходу. Сайт Gifakt.ru, наприклад, звинуватив владу в Європі у тому, що вона буцімто дозволяє мігрантам чинити злочини педофілії в ЄС. А болгарський сайт bultimes.com, що поширює дезінформацію, прокоментував вибори нового мера Лондона Садика Хана (Sadiq Khan) таким чином: «Паразити завойовують Захід». У матеріалі сказано, що він не має освіти і не зробив нічого значущого, тоді як насправді він колишній юрист з прав людини і член парламенту.

Із наближенням Варшавського саміту НАТО прокремлівські ЗМІ все більше і більше зосереджують увагу на Північноатлантичному альянсі та державах, що входять до нього. Заяви Кремля про те, що НАТО становить загрозу національній безпеці Росії повторювали у кількох прокремлівських виданнях. Наприклад, на сайті vz.ru стверджують, що НАТО створює конфронтаційну оборону і схему безпеки, посилаючи додаткові сили в країни Балтії. А на сайті svpressa.ru повідомили, що Північноатлантичний альянс встановлює «військовий округ у Балтійському регіоні». В інтерпретації прокремлівських коментаторів мета НАТО – «залякування Росії».

У той час як російський військовий експерт Віктор Літовкін вже звично вирішив звинуватити США у використанні НАТО як політичного і військового інструменту, інші вказали пальцем на Литву, «найбільш агресивну і русофобську країну в Європі», що штовхає НАТО в «антиросійському напрямку».

Тим часом, тільки Москва називає себе відповідальною: не дивлячись на те, що НАТО оголосило Росію агресором без будь-якої на те причини, Росія не хоче брати участь у гонці озброєнь, що її ведуть країни НАТО. Однак міністр оборони Росії Сергій Шойгу не сказав, що військові витрати Росії склали 5,4% від ВВП у 2015 році, що є найвищим показником частки валового національного продукту на військові витрати із моменту її незалежності. Це також більше, ніж у США (3,3% в 2015 році) або будь-якої з країн-членів ЄС.

Україна: вже звична ціль пропаганди Кремля, але тепер із деякими інноваціями

Прокремлівські ЗМІ продовжують писати про Україну. ЗМІ, що поширюють дезінформацію, повторюють вже добре відомі історії Кремля, в яких Україну називають частиною «русского мира», або про те, що нацистські ідеали широко поширені в Україні. Так, наприклад, на сайті видання Sputnik (німецькою) сказано, що «свастика» знайшли свій шлях у повсякденному житті українського суспільства і «українці святкували Великдень зі свастикою».

У звіті EEAS StratCom Task Force пишуть про ознаки інновацій у матеріалах прокремлівських журналістів про Україну. Так, наприклад, на сайті російського каналу «Звезда» стверджують, що Україна перебуває на порозі другої ядерної катастрофи, оскільки збільшує використання американського ядерного палива для живлення атомних електростанцій в країні, і поступово відмовляється від попередньої співпраці з Росією в цій ділянці. Настільки ж креативним у звіті називають матеріал, в якому йдеться про те, що нібито українці, котрі проживають у місцях, які не є їхніми офіційно зареєстрованими місцями проживання, будуть платити штраф.

На тему дезінформації:

23.05.2016
У Франції спростували сюжет російського телебачення

Французькі журналісти поспілкувались із героями сюжету російського телебачення, і ті «не впізнали» своїх коментарів далі

16.05.2016
«П’ять невідомих людей у темних кімнатах» – ЗМІ Росії засудили голосування на «Євробаченні-2016»

Про новий формат голосування було відомо ще у лютому, а список «невідомих» членів журі доступний на офіційному сайті пісенного конкурсу далі

11.05.2016
Вигадка у ЗМІ Росії: Марія Гайдар пішла у відставку через російський паспорт

Українська чиновниця пояснила причину своєї відставки, наголосивши, що справа не в «паспорті Росії» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG