Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: прокурор просить 22,5 року ув’язнення для Карпюка і 22 роки для Клиха


Микола Карпюк (п) і Станіслав Клих на одному із засідань суду в Грозному
Микола Карпюк (п) і Станіслав Клих на одному із засідань суду в Грозному

У Верховному суді російської республіки Чечні сторона обвинувачення просить засудити громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 року суворого режиму і 22 років ув'язнення відповідно, повідомив адвокат Ілля Новіков.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у відповідь Карпюк подякував адвокатам, активістам у Росії, які його підтримують. Клих відреагував емоційно, кричав і знову заявив, що його не було в Чечні.

Далі вирок має ухвалити суддя. 19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в’язнями.

На цю ж тему:

21.05.2016
Активісти у Києві привітали з днем народження утримуваного в Росії Миколу Карпюка

Із березня 2014 року Карпюка незаконно утримують у Росії далі

19.05.2016
Суд у Росії. Що очікує на українців Карпюка і Клиха?

Присяжні вже винесли звинувачувальний вердикт Миколі Карпюку та Станіславу Клиху далі

19.05.2016
Сигнали про тиск на суд присяжних у Грозному були – Томак

«Жодних доказів на користь того, у чому обвинувачувалися Микола (Карпюк) та Станіслав (Клих), не було» далі

19.05.2016
МЗС України вимагає від Росії ще до вироку суду звільнити Карпюка і Клиха
далі
XS
SM
MD
LG